17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăTechMarian Munteanu: Aş aproba o paradă gay, dacă aş fi primar

Marian Munteanu: Aş aproba o paradă gay, dacă aş fi primar

Decizia PNL de a-l desemna pe Marian Munteanu drept candidat pentru Primăria Bucureşti a fost întâmpinată cu proteste din partea mai multor ONG-uri şi a Institutului Elie Wiesel. Într-un interviu pentru Mediafax, Marian Munteanu explică câteva dintre poziţiile publice din trecut şi, într-un mod mai degrabă rezervat, intenţiile.

Întrebat de ce s-a decis acum să candideze, Marian Munteanu a spus că "Eu am o activitate civică, eu zic, destul de susţinută, în aceşti douăzeci şi cinci de ani. Sigur, nu întotdeauna toate activităţile civice au privilegiul de a fi în lumina reflectoarelor. Aici, mass – media selectează, probabil, în funcţie de diverse criterii activităţile unora sau altora. Dar, ca şi mine, sunt zeci de mii de oameni care participă la activităţi civice, cu un efort, cu o anumită dedicare, şi care nu sunt cunoscuţi. Deci, activitatea civică, să ştiţi că nu înseamnă întotdeauna vedetism sau nu ar trebui să însemne vedetism. Adică ideea e că dacă faci două, trei ONG – uri şi toată ziua trebuie să fii la televizor să dai sfaturi naţiei nu mi se pare că este întotdeauna cea mai potrivită cale de abordare. Poţi contribui destul de substanţial şi prin fenomene de construcţie, de contribuţie în diverse zone, deci sunt şi multe alte posibilităţi".

El a preciyat că apropierea de PNL are legătură mai degrabă cu particula “naţional” din denumirea partidului şi mai puţin cu liberalismul. Marian Munteanu se vede pe sine ca pe un reprezentant al unor asociaţii civice de inspiraţie creştină şi insistă ca discuţiile despre candidatura sa nu au avut loc în Statele Unite unde a participat alături de Alina Gorghiu la National Prayer Breakfast. Sugerează, totuşi, că ar fi avut un cuvânt de spus în selectarea copreşedintei PNL printre participanţii la acest eveniment.

Candidatul PNL susţine că există şi o altă societate civilă decât cea consacrată. Pentru ea vrea să înfiinţeze aşa-numitele “Consilii Civice”. În pofida celor câteva zile trecute de la anunţul candidaturii, Marian Munteanu nu are încă obiective specifice pentru Bucureşti. Promite că vor fi făcute publice în curând.

Munteanu a reiterat faptul că nu a colaborat şi nici nu a făcut parte din vreun serviciu secret. Crede totuşi că e posibil să aibă un dosar la CNSAS în urma arestărilor de pe vremea lui Ceauşescu.

În legătură cu vizita făcută la Washington împreună cu Alina Gorghiu, Mulnteanu a spus că face parte din mai multe asociaţii civice: "Una dintre acestea vizează o colaborare internaţională, pe plan civic şi spiritual,  în care sunt oameni din vreo sută şi ceva de ţări. Această formă de prietenie şi colaborare îşi are originile în Statele Unite. Este o reţea de fundaţii şi principalul eveniment în jurul căruia este cunoscut acest parteneriat internaţional este National Prayer Breakfast. Micul dejun cu rugăciune, care se organizează în Statele Unite, de vreo şaptezeci de ani, în fiecare an, în februarie. Este întotdeauna sub patronajul preşedintelui Statelor Unite şi sunt invitaţi două, trei mii de oameni din toată lumea, care se întâlnesc acolo şi, pe lângă acest mare eveniment, sigur există o serie întreagă de discuţii, colaborări, toate menite să întărească ideea de dialog".

În context, Munteanu a precizat că "eu mă duc în fiecare an în Statele Unite. Am ieşit cred că de două sau trei ori în ultimii douăzeci şi cinci de ani. În România sunt într-un grup foarte restrâns de persoane care se ocupă cu reprezentarea, aşa, sigur, voluntară, că nu este, să ştiţi,  nu este o chestiune plătită sau ceva, este o formă de participare voluntară la acest dialog internaţional şi sunt printre cei care au avut onoarea ca, din partea organizatorilor, întotdeauna să fie gata să dea o mână de ajutor pentru organizarea acestor lucruri, pentru că se petrec activităţi similare la care particip, de exemplu, pentru zona balcanilor, în fiecare an este o Balkan Gathering, o adunare balcanică". 

El a mai spus că s-a întâlnit în America cu Alina Gorghiu "în două sau trei momente, sigur, unele cu caracter festiv, chiar am luat şi masa împreună la un moment dat, am discutat despre Breakfast, despre această acţiunile a americanilor, despre cum o putem noi dezvolta şi mai bine în România, pentru că există în Parlament un grup de rugăciune".

Marian Munteanu a declarat în interviul pentru Mediafax că, dacă ar ajunge primar, ar aproba o paradă gay şi condamnă orice formă de violenţă. 

Relaţia cu Mişcarea Legionară e pentru Marian Munteanu o chestiune despre care susţine că are mai degrabă legătură cu prizonierii politici din închisorile comuniste. În ceea ce priveşte moştenirea istorică a lui Corneliu Zelea Codreanu, candidatul PNL evită un răspuns clar.

Întrebat despre o carieră politică şi o candidatură în afara PNL, actualul candidat refuză să o excludă ferm.

Cele mai citite

Tichetele casnice: cum le pot folosi firmele și persoanele fizice

Sistemul de plată prin tichete a activităților casnice e funcțional și tocmai a fost modificat de Guvern printr-o ordonanță de urgență, deși acesta ar...

VIDEO. Zeljko Kopic, înaintea meciului cu FC Voluntari: „Este un joc crucial pentru noi”

Zeljko Kopic, antrenorul lui Dinamo, crede că partida cu FC Voluntari, din etapa a 7-a a play-out-ului, care se va disputa în această seară...

Vopsirea auto profesională. Etapele procesului de vopsire pas cu pas

Vopsirea auto profesională este un proces complex și meticulos, care implică mai multe etape distincte pentru a obține un finisaj impecabil și durabil. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă