25.3 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăTechCe contribuţie va avea partidul lui Geoană la căderea Guvernului Ponta. Cum...

Ce contribuţie va avea partidul lui Geoană la căderea Guvernului Ponta. Cum se apără premierului

Nu mai este, pentru nimeni, o noutate că ruptura dintre PSD-ul condus de Victor Ponta şi fostul preşedinte al partidului Mircea Geonă, exclus la doar câteva zile după ce premierul Ponta a pierdut catastrofal alegerile prezidenţiale din noiembrie, este definitivă. Mai ales după ce RA-APPS a decis, la ordinul premierului, să vândă la licitaţie casa de protocol din cartierul Dorobanţi de pe strada Cucu Starostescu, la doi paşi de TVR.

La scurt timp după excluderea din PSD, senatorul Mircea Geoană a anunţat că va înfiinţa un nou partid, tot social-democrat, dar care să fie ”deschis publicului de stânga, inclusiv oamenilor de bună-credință din actualul PSD” despre care spune însă că "va schimba dinamica și echilibrul din Parlament” și care, în următoarele săptămâni, va crește și va fi "o forță politică redutabilă în România".

CITEŞTE ŞI  Planul lui Vanghelie de a rupe PSD începe să scârţâie

Într-un interviu la Realitatea Tv fostul ministru de externe a declarat că noul său partid nu îşi propune să reînfiinţeze Uniunea Social Democrată, ci să coaguleze soluţiile bune ale partidelor de stânga şi ale celor de dreapta. Geoană a mai spus că este necesară existenţa ”unui grup de inițiativă pentru fondarea noului PSD – ca nou partid de stânga. Este o problemă de supraviețuire a reprezentării stângii românești. În clipa de față, nu există altă variantă decât un alt început energic. (…) Vorbim de un nou partid. Sunt mulți, sunt și parlamentari, oameni din toate mediile.”

Când va fi lansat noul partid

Geoană a anunţat şi data lansării noii formaţiuni politice la care lucrează de aproape două luni. Senatorul a precizat că grupul de inițiativă se va exprima public la finalul acestei săptămâni. "Vom avea o exprimare extrem de energică și consistentă în Parlament și în Camera Deputaților, imediat după 1 Februarie, și după ce vom avea o moțiune de cenzură de succes, în condițiile în care există o coaliție între noul PSD și nou PNL, în care știm ce proiect propunem românilor".

CITEŞTE ŞI  Mazăre cere demisia lui Ponta

Mircea Geoană pune umărul la picarea guvernului Ponta

Despre proiectul la care lucrează Geoană spune că este extrem de încrezător deoarece ”acest proiect va pleca într-o manieră spectaculoasă" şi este convins că după moţiunea de cenzură care va fi depusă de liberali ”proiectul” său va fi o forţă politică puternică în Parlament. ”După moțiune, până la instalarea noului Guvern, vom fi o forță politică parlamentară absolut importantă. La început, moderată, dar va fi, în mod clar, un grup de inițiativă care va schimba dinamica și echilibrul în Parlament și, în următoarea săptămână va crește.” 

Va mai candida Mircea Geoană la şefia PSD?

Dacă săptămâna trecută fostul preşedinte al PSD spunea că va participa la viitorul Congres al partidului, acum Geoană vorbeşte doar de forţa grupului. ”Mă aștept ca la Congresul PSD să fie suficienți oameni, care să își dea seama pe ce lume se află și dacă au un pic de luciditate, să ni se alăture și care, împreună într-o construcție nouă să putem da stângii românești un nou început. Vă spun cu toată sinceritatea, nu poți să construiești la nesfârșit, pe o fundație care s-a deformat, trebuie să pui o bază nouă (…) Sunt încrezător că, în următoarea săptămână, acest proiect va pleca într-o manieră spectaculoasă".

Îl mai includ planurile lui Mircea Geoană şi pe Marian Vanghelie?

Planurile anunţate recent de Marian Vanghelie par să nu fie tocmai pe placul lui Mircea Geoană. Senatorul l-a contrazis pe primarul sectorului 5, cel care solicitase pesediştilor să vină cu miile în Kiseleff pentru a-l schimba din fruntea partidului pe Ponta. "Au venit la mine foarte mulţi colegi de partid, eu le-am spus PSD nu este Bastilia, Vanghelie propunea să vină oamenii la partid, congresul se cucereşte democratic, nu se cucereşte cu oameni în stradă". Fostul preşedintele al PSD i-a sugerat lui Vanghelie că ar trebuie să îşi schimbe modul de face politică şi că ar fi bine să accepte chiar şi un cod de conduită politică.

CITEŞTE ŞI  Geoană şi Vanghelie, negocieri cu independenţii din Parlament​ 

Cum îşi apără Ponta scaunul de la partid şi de la guvern

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a convocat la Sinaia, pentru sfârşitul acestei săptămâni, mai mulţi șefii de Consilii Județene, primari și parlamentari pentru a se asigura de sprijinul acestora, scrie gandul.info. Sprijin de care are nevoie, mai mult ca oricand, deoarece la începutul noii sesiuni parlamentare noul PNL a anunţat că va depune o moţiune de cenzură şi că a început discuţii cu parlamentari pentru a-şi asigura succesul, dar şi din cauza faptului că Mircea Geoană şi Marian Vanghelie au anunțat că se află în discuții cu mai mulți senatori şi deputaţi de la PSD pentru a i se alătura într-o construcție nouă, alternativă la PSD, care va fi lansată în acest week-end.

Cele mai citite

Echipamente agricole esențiale pentru o fermă

Echipamentele agricole sunt indispensabile pentru o activitate prosperă. Acestea sunt necesare pentru optimizarea proceselor, precum și pentru obținerea unor producții de calitate, indiferent că...

Ciucă susține că România are o situație economică solidă, construită de guvernarea liberală, deși premierul și jumătate dintre miniștri sunt de la PSD

Nicolae Ciucă, președintele Senatului și al PNL, anunță că Agenția S&P a reconfirmat ratingul suveran al României și subliniază că decizia agenției de rating...

După toate celelalte probleme, companiile vor fi lovite și de greva la Registrul Comerțului

Greva la Registrul Comerțului este de natură să afecteze companiile din România, explică un articol publicat pe site-ul termene.ro. Sindicatul Angajaților din Oficiul Național al...
Ultima oră
Pe aceeași temă