5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăTechMișcarea Populară îi cere lui Cioloș HG privind publicarea tezelor de doctorat

Mișcarea Populară îi cere lui Cioloș HG privind publicarea tezelor de doctorat

Mișcarea Populară a adresat premierului Dacian Cioloș o solicitare prin care, în prima şedinţă a Guvernului, să se adopte o Hotărâre prin care Ministerul Educației și Cercetării Științifice (MECS) să publice lista tuturor titlurilor doctorale validate în ultimii 25 de ani, informează Mediafax.

Solicitarea înaintată de Mișcarea Populară vine ca răspuns la ”amploarea pe care a luat-o fenomenul de plagiat în rândul demnitarilor” și amintește lui Dacian Cioloş că una dintre primele măsuri anunţate a fost “transparenţa totală a actului administrativ”, cât și că fenomenul de plagiat afectează inclusiv Cabinetul noului premier.

Hotărârea de Guvern solicitată de Mișcarea populară prevede ca ministerul Educaţiei să fie obligat să publice, în maximum 48 de ore, lista tuturor titlurilor doctorale validate de minister în ultimii 25 de ani. Astfel, lista ar trebui să cuprindă numele beneficiarilor, titlurile tezelor de doctorat precum şi conducătorul de doctorat. 

Totodată, toate universităţile care au, sau au avut şcoli doctorale, sunt obligate să pună la dispoziţia oricărui solicitant, în maximum 48 de ore, copii după orice teză de doctorat solicitată. În perspectivă, să fie imediat activat portalul titlurilor doctorale, pe care să se înceapă publicarea tuturor tezelor de doctorat.

Citește și: Premierul Cioloş l-ar putea DEMITE pe ministrul Tobă, dacă se dovedeşte că a PLAGIAT

Mai mult, componenţa Consiliului Naţional de Etică, acum subordonat politic ministrului Educţiei, trebuie schimbată astfel încât să asigure obiectivitatea şi profesionalismul analizării originalităţii tezelor de doctorat.

În același timp, HG prevede ca toţi posesorii de titluri doctorale dovedite ca fiind incorect obţinute, să-şi piardă imediat titlul de doctor şi să restituie statului sumele încasate ca indemnizaţii în baza titlului doctoral.

Reprezentanţii Mişcării Populare mai spun că, fără aceste prime măsuri decisive, nu vor avea “dovada că premierul României are voinţa şi determinarea de a trece de la vorbă la fapte, şi toate bunele intenţii afişate vor sfârşi într-o deziluzie lamentabilă”.

Premierul Dacian Cioloş a declarat, joi seară, că i-a cerut ministrului Educaţiei să “vină cu o analiză cât mai repede” referitoare la acuzaţiile de plagiat la adresa ministrului de Interne, Petre Tobă, precizând că nu se bazează pe ce îi spune “unul sau altul”.

Noul ministru de Interne, Petre Tobă, care a condus Poliţia Română în ultimii trei ani, se alătură listei cu demnitari acuzaţi că şi-au plagiat tezele de doctorat, potrivit Press One, care a relatat joi că peste 250 din cele 390 de pagini ale tezei de doctorat a acestuia ar fi copiate din diverse lucrări.

Press One a scris că peste 250 din cele 390 de pagini ale tezei cu care noul ministru de Interne, chestorul principal Petre Tobă, a obţinut titlul de doctor în Ştiinţe Militare şi Informaţii sunt copiate ad litteram din lucrări de specialitate sau din referate postate pe internet, fără utilizarea ghilimelelor şi fără a respecta normele naţionale şi internaţionale de citare în opere ştiinţifice.

Ulterior, ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a transmis Consiliului Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNE) solicitarea de a aproba declanşarea procedurilor legale privind analizarea măsurii în care au fost respectate normele de bună conduită în activitatea de cercetare-dezvoltare cu ocazia elaborării tezei de doctorat.

Cel mai cunoscut caz de plagiat în rândul demnitarilor este cel al fosului premier Victor Ponta, în cazul căruia, în 2012, Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti, al cărui absolvent este, a decis că a plagiat teza de doctorat “Curtea Penală Internaţională”. Un alt verdict, de data aceasta favorabil premierului, a fost dat însă, în aceeaşi perioadă, de Consiliul Naţional de Etică, aflat în subordinea Ministerului Educaţiei şi a cărei componenţă a fost schimbată de guvern chiar înainte ca acesta să analizeze acuzaţiile de plagiat aduse lui Ponta.

Citește și: Reacția Guvernului Cioloș, privind cazul lui Petre Tobă: Vom vedea verdictul și vom avea și soluția

După pierderea alegerilor prezidenţiale, în decembrie 2014, fostul premier anunţa că va renunţa la titlul de doctor, ceea ce nu s-a întâmplat.

Şi fostul ministru al Afacerilor Interne Gabriel Oprea a fost acuzat de plagiat.

 

 

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă