10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăTechFOTO. Monica Macovei somează Parlamentul

FOTO. Monica Macovei somează Parlamentul

După ce magistraţii Curtea Constituţionale a României au constant, joi, cu majoritate de voturi că articolul 19 alin.(3) din Legea partidelor politice nr.14/2003 care stabilea că pentru înfiinţarea unui partid politic este nevoie de un număr minim de membri fondatori este neconstituţională, europarlamentarul Monica Macovei a solicitat Parlamentului să adopte de urgenţă un act normativ care să prevadă punerea în acord cu decizia Curții Constituționale a legii care prevede înființarea unui partid cu 3 membri.

"Curtea Constituțională a decis neconstituționalitatea listelor cu 25.000 de semnături condiționate geografic necesare pentru un partid. Înființarea partidelor politice cu minimum 3 membri este soluția la decizia CCRSolicit Parlamentului să adopte de urgență, în termenul legal de 45 de zile pentru punerea în acord cu decizia Curții Constituționale, legea care prevede înființarea unui partid cu 3 membri", a scris Monica Macovei pe Facebook.

Textul de lege declarat neconstituţional spunea că pentru înregistrarea unui partid politic "trebuie să cuprindă cel puţin 25.000 de membri fondatori, domiciliaţi în cel puţin 18 din judeţele ţării şi municipiul Bucureşti, dar nu mai puţin de 700 de persoane pentru fiecare dintre aceste judeţe şi municipiul Bucureşti".

Tema înfiinţării partidelor politice cu doar trei persoane a fost lansată de Monica Macovei încă din timpul campaniei electorale, aşa cum a reamintit europarlamentarul pe pagina sa pe Facebook. "Am cerut încă din august 2014, (…) adoptarea unei legi care să permit înființarea unui partid politic cu 3 membri. Am cerut permanent acest lucru în timpul campaniei prezidențiale, precum și președintelui Klaus Iohannis – atât între cele două tururi ale alegerilor, cât și după ce a fost ales președinte -, pentru că:
– numai așa se poate sparge monopolul partidelor mari și osificate care ne conduc de 25 ani, 
– numai așa se liberalizează viața politică și se garantează dreptul la asociere politică,
– numai așa apare competiția politică reală și oamenii au șansa de a alege oameni, idei și partide noi.
"

Excepţia de neconstituţionalitate a fost ridicată de Petru Cristian Bulumac, Ionuţ Valentin Cucu, Claudiu Nicolae Mărginean, în calitate de membri fondatori ai Partidului Pirat România.

 

 

 

 

Cele mai citite

Neuropatie diabetică: Tipuri, simptome și cauze

Neuropatia diabetică este o complicație a diabetului care afectează sistemul nervos. Este o boală progresivă, iar simptomele se agravează în timp. Neuropatia diabetică apare atunci...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

Armata israeliană neagă acuzațiile că ar fi îngropat cadavre ale unor palestinieni în gropi comune

Armata israeliană a negat marţi acuzaţiile palestiniene "neîntemeiate" potrivit cărora ar fi îngropat cadavre ale unor palestinieni în gropi comune în incinta unui spital...
Ultima oră
Pe aceeași temă