14.9 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăTechMRU încearcă să intre în proiectul Dreptei

MRU încearcă să intre în proiectul Dreptei

Forța Civică (FC), condusă de fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, este la un pas de o fuziune cu PDL, după ce a purtat negocieri similare cu PNL.

Liderii PDL și FC au avut discuții de principiu privind o fuziune, potrivit declarațiilor făcute de preşedintele FC, Mihai Răzvan Ungureanu, și de vicepreședintele PDL, Gheorghe Falcă. Negocierile au avut loc luni seară, când Ungureanu s-a întâlnit cu Vasile Blaga și alți lideri ai PDL, după ce a avut o discuție similară cu liderul PNL, Klaus Iohannis. Liderii PDL susțin că, din moment ce fuziunea PNL-PDL este programată pentru 26 iulie, nu este important pe ce filieră li se va alătura Ungureanu.

“Cochetăm demult cu MRU să vină în mişcarea unită de dreapta. Nu contează prin ce partid intră, important este să vină, tot acolo ajunge. Ce importanţă mai are dacă pe 26 iulie vom fi o singură forţă. Acum aşteptăm decizia domnului Ungureanu. Propunerea a fost făcută“, a spus Gheorghe Falcă.

Propunerea ar viza o fuziune prin absorbție, în urma căreia PDL ar urma să “înghită” FC, fără ca democrat-liberalii să își schimbe numele sau statutul. Absorbția ar urma să se petreacă înainte de 26 iulie, când este programată fuziunea ­PNL-PDL.

În locul lui Predoiu?

Ce efect va avea, însă, eventuala intrare a lui Mihai Răzvan Ungureanu în PDL? La prima apariție televizată după negocierile cu Vasile Blaga, Ungureanu a evitat un răspuns tranșant la întrebările moderatorului B1TV, dacă își menține decizia de a intra în cursa pentru Cotroceni, anunțată acum câteva săptămâni. Unii lideri PDL afirmau neoficial că el ar putea fi inclus în sondajele pentru Cotroceni, alături de actualul candidat Cătălin Predoiu. Pe de altă parte, o altă variantă vehiculată în interiorul PDL, era ca Mihai Răzvan Ungureanu să fie candidatul partidului pentru postul de premier, în condițiile în care PNL va da prezidențiabilul. Promovarea lui Ungureanu în oricare dintre poziții poate genera probleme atât în interiorul PDL cât și în afara lui. La ora actuală, ambele poziții sunt deținute în PDL, de Cătălin Predoiu, care este atât nominalizat pentru Cotroceni, dar este și șeful guvernului din umbră. Deocamdată, democrat-liberalii se feresc să comenteze subiec­tul oficial. “Dacă un om cu cota de popularitate a lui Ungureanu vine în PDL va fi greu ca Predoiu să rămână și prezidențiabil și șeful guvernului din umbră”, au afirmat surse din PDL. Însă, Ungureanu nu a avut o relație lină cu PDL nici măcar în perioada în care era premier. Pe de altă parte, desemnarea lui Ungureanu ca premier ar avea darul să nu tensioneze relațiile cu PNL, partid care speră să dea prezidențiabilul în persoana lui Klaus Iohannis.

Cum au evoluat negocierile cu PNL

Că Ungureanu nu a ieșit 100% din ecuația pentru Cotroceni o dovedește și modul în care au evoluat negocie­rile sale cu PNL. Imediat după ale­geri, Ungu­reanu s-a întâlnit cu Crin Anto­nescu, iar negocierile privind o fuziune păreau să fi intrat în linie dreaptă. Ulterior, însă, după ce a preluat șefia liberalilor, Iohannis a declarat că negocierile purtate de Antonescu nu angajează partidul, întrucât acesta nu avea mandat. Iohannis s-a întâlnit cu Ungureanu fără a lua o decizie finală privind fuziunea. În permanență, Ungureanu a vorbit despre candidatura sa la Cotroceni, iar atitudinea lui Iohannis a trădat faptul că îl privește ca pe un posibil concurent. 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

VIDEO. Neil Lennon, primele declarații după ce a preluat banca tehnică a Rapidului

Neil Lennon, noul antrenor al Rapidului, a susținut astăzi prima conferință de presă de la instalarea pe banca tehnică a giuleștenilor. Nord-irlandezul a afirmat...

INCREDIBIL. 35.000.000 de euro un kilometru de autostradă București-Brașov

La propunerea ministrului Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, Guvernul a adoptat recent o investiție exorbitantă pentru „ciotul” de 5,18 km ai tronsonului Cristian-Codlea...

Erdogan a decretat doliu național după moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat luni o zi de doliu naţional după moartea preşedintelui iranian Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter, relatează...
Ultima oră
Pe aceeași temă