10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăTechNicușor Dan: Un reprezentant USR va face parte din comisia care va...

Nicușor Dan: Un reprezentant USR va face parte din comisia care va ancheta alegerile prezidențiale din 2009

Uniunea Salvați România (USR) va avea un reprezentant în comisia care va ancheta modul în care s-au desfășurat alegerile prezidențiale din 2009, a anunțat, joi, președintele formațiunii Nicușor Dan, potrivit Agerpres.

„A fost o discuție tehnică. USR, PNL și PMP au protestat față de faptul că proiectul de hotărâre a Parlamentului în ansamblul său a venit cu un minut înainte de dezbatere. E un proiect care are patru pagini, un proiect tehnic cu zece articole. Niciunul dintre noi nu a avut posibilitatea să îl studieze. Ceea ce am solicitat fiecare dintre noi a fost ca partidele care nu au văzut acest proiect să aibă răgaz de câteva zile, să ne reîntoarcem în Biroul permanent și să dezbatem asupra lui (proiectului — n.r.), astfel încât să trimitem în Parlament, în ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului, o chestiune coerentă. Majoritatea a fost de opinie ca dezbaterea pe amendamente să o avem direct în plen", a explicat Nicușor Dan, într-o conferință de presă, la Parlament.

Totodată, Nicușor Dan a precizat că, în actuala formă a proiectului de hotărâre, discutat în Birourile reunite, USR poate avea un membru în această comisie de anchetă. La rândul său, purtătorul de cuvânt al USR, Dan Barna, a afimat că, „în principiu, orice inițiativă prin care crește nivelul de transparență a societății, inclusiv fenomenul alegerilor din 2009, beneficiază de susținerea USR".

Joi, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a anunțat că înființarea comisiei parlamentare de anchetă cu privire la alegerile prezidențiale din 2009 va fi votată de plenul reunit al Parlamentului, miercurea viitoare.

PSD şi ALDE au cerut anchetă parlamentară pentru clarificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009, dar şi de rezultatul scrutinului prezidenţial, după dezvăluirile făcute de Dan Andronic cu privire la noaptea alegerilor şi persoane aflate în anturajul lui Traian Băsescu.

Solicitarea a fost formulată în contextul în care jurnalistul Dan Andronic a publicat, luni, un articol în evz.ro, în care susţinea că în seara celui de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 2009 a mers la locuinţa lui Gabriel Oprea, în calitate de consultant politic, unde se aflau, printre alţii, George Maior, şef al SRI la momentul respectiv, Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, şi Laura Codruţa Kovesi, la momentul acela procuror general al României. Dan Andronic scria că Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi erau preocupaţi, în seara alegerilor, de victoria lui Traian Băsescu.

Cele mai citite

Minivacanța de Paște după intrarea în Schengen. Peste 55% dintre români spun că vor călători mai mult în țările din spațiul Schengen de acum...

Românii se pregătesc pentru cea mai lungă minivacanță din acest an, în contextul în care anul acesta cele două sărbători (1 Mai și Paște)...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă