15 C
București
duminică, 17 martie 2024
AcasăTechPromisiuni electorale fără acoperire. Programul de guvernare al pesediștilor lui Liviu Dragnea...

Promisiuni electorale fără acoperire. Programul de guvernare al pesediștilor lui Liviu Dragnea a fost demontat de economiști: Măririle de pensii și salarii și reducerea taxelor nu au acoperire

Nu este sustenabil: acesta este verdictul la rece al analiştilor economici referitor la programul de guvernare al PSD, care abundă de reduceri de taxe dublate de majorări de pensii şi salarii.

Analiștii economici consultați de „România liberă” consideră că noile promisiuni făcute de PSD în proiectul de buget pentru 2017 nu vor putea fi îndeplinite.

„Nu este sustenabil, pentru că vom avea probleme cu deficitul bugetar încă de la anul. Fără o creştere economică mult mai mare decât cea existentă şi prognozată, măsurile cuprinse în acest program nu vor putea fi aplicate”, a declarat pentru „România liberă” analistul economic Dragoş Cabat.

El a explicat că deja s-au redus foarte multe taxe şi au avut loc majorări succesive de pensii şi de salarii la bugetari. „Ceea ce promit ei sunt simple promisiuni de campanie. E simplu să le faci atunci când speri să câştigi alegerile, dar nu eşti foarte sigur”, a mai spus analistul economic.

În 2017, scad drastic veniturile bugetare

La rândul lui, preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, a precizat încă de la bun început că nu comentează programul de guvernare al unui partid anume. „Însă, indiferent de partid, promisiunile din campania electorală trebuie să se bazeze pe veniturile bugetare. Potrivit estimărilor Comisiei Europene, în 2017 România va avea cele mai mici venituri bugetare din istorie, din cauza reducerilor de taxe care deja au avut loc. Aceasta este constrângerea majoră de la care pleacă bugetul”, a spus Dumitru.

În fine, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Cristian Pârvan, s-a ferit să critice programul de guvernare al PSD, mai ales că în el se regăsesc şi unele propuneri făcute de organizaţia pe care o reprezintă. „În ansamblu, programul este foarte ambiţios şi foarte ofertant, dar finanţarea acestor propuneri rămâne o problemă. Totuşi, până la finanţare, avem o altă problemă majoră: competenţa, capacitatea unei echipe de a face cinstit o investiţie din banii publici”, a declarat Pârvan pentru „România liberă”. El a dat ca exemplu în acest sens faptul că un mall construit cu bani privaţi s-a ridicat în şase luni, iar ANAF se chinuie de trei ani să cheltuie un credit de 60 milioane de dolari primit de la Banca Mondială pentru construcţia unui nou sediu.

Salariile bugetarilor explodează

Revenind la programul de guvernare al PSD, el abundă în pomeni propuse în campania electorală, dar care ar urma să se materializeze postelectoral. Documentul prevede ca salariul minim brut să fie majorat la 1.400 lei în 2017, la 1.510  din 2018, la 1.625 lei în 2019 şi la 1.750 lei în 2020. De asemenea, potrivit programului de guvernare al PSD, salariul mediu brut ar ajunge de la 3.100 lei în 2017 la 3.950 lei în 2020.

PSD mai propune ca pentru un salariu mai mic sau egal cu 2.000 lei, pentru toţi medicii indiferent de salariu şi cei care lucrează în IT de la 1 ianuarie 2018 să fie eliminat impozitul pe venit, care în prezent e de 16%. În ceea ce priveşte contribuţiile pentru salariaţi, potrivit programului de guvernare al PSD, CAS ar urma să scadă, de la 26,3% în prezent, la 25% de la 1 ianuarie 2018, iar CASS să scadă de la 10,7% la 10%, tot de la începutul anului 2018.

Şi pensionarii sunt amăgiţi, chiar dacă sistemul public de pensii se confruntă cu grave dezechilibre. Pesediştii promit că  punctul de pensie va creşte anul viitor la 1.000, urmând ca în următorii ani să crească gradual, iar în 2020 să ajungă la 1.400.

Urmează şi alte promisiuni pentru pensionari. PSD susţine că pentru pensiile mai mici sau egale cu 2.000 de lei va fi eliminat impozitul pe venit, care în prezent este de 16%, începând cu 1 ianuarie 2017, iar pentru pensiile mai mari de 2.000 de lei acesta să scadă la 10%. Potrivit programului, CASS pentru pensionari ar urma să fie eliminate de la 1 ianuarie 2017. Pensia minimă garantată ar urma să crească de la 400 de lei, cât este în prezent, la 520 de lei de la 1 martie 2017 şi la 640 lei din 2018.

Promisiuni pentru medici, ziarişti şi notari

Liviu Dragnea vrea să se pună bine şi cu presa: programul de guvernare al PSD prevede scutire totală de impozit pe venit, din 2018, pentru cabinete individuale, PFA, DDA, medici, artişti, scriitori, jurnalişti, notari, contabili care au venituri din activităţi independente de până la 24.000 lei anual (adică 2.000 de lei pe lună). Celor care vor avea venituri mai mari de 24.000 de lei li se promite că vor plăti impozit pe venit de 10% începând cu 1 ianuarie 2018 şi că aceştia nu vor mai plăti nici CAS, nici CASS, tot din 2018.

Totodată, în programul de guvernare al PSD se promite că impozitul pentru transferul de proprietăţi va fi eliminat pentru sume mai mici de 450.000 lei, iar pentru sumele mai mari de acest prag acesta ar urma să fie de 3% de la 1 martie 2017.

În plus, formațiunea lui Dragnea se angajează să aducă TVA de 18% din 2018. Tot de la 1 ianuarie 2018, TVA pentru vânzarea de locuinţe ar fi eliminată, iar cea pentru publicitate ar fi micşorată la 9%.  

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 732. Chestiunea apartenenței peninsulei Crimeea este tranșată, este a Rusiei, susține Lavrov

Chestiunea apartenenței peninsulei Crimeea este definitiv închisă, ea este a Rusiei, a declarat ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov. Ministrul Lavrov a făcut această...

Piedone, primarul Sectorului 5, și-a lansat candidatura pentru Primăria Capitalei. La Sectorul 5 își susține drept candidat fiul

Cristian Popescu Piedone, primarul Sectorului 5, și-a lansat oficial candidatura pentru funcția de primar al Capitalei, la alegerile din anul 2024. Piedone nu va beneficia...

Rusia – Ucraina, ziua 732. Chestiunea apartenenței peninsulei Crimeea este tranșată, este a Rusiei, susține Lavrov

Chestiunea apartenenței peninsulei Crimeea este definitiv închisă, ea este a Rusiei, a declarat ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov. Ministrul Lavrov a făcut această...
Ultima oră
Pe aceeași temă