14.6 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăTechNoile planuri ale lui Mircea Geoană

Noile planuri ale lui Mircea Geoană

Învinși în alegerile prezidențiale, foștii și actualii social-democrați se luptă între ei la scenă deschisă. Victor Ponta și Liviu Dragnea ar vrea să rămână la butoane, în timp ce Mircea Geoană își face planuri pentru șefia PSD, dar și pentru o coaliție cu PNL și îi pune deja condiții președintelui Klaus Iohannis.

Astfel, Mircea Geoană, exclus din PSD, a anunțat că vrea să înființeze o platformă politică în fruntea căreia să se prezinte la congresul partidului, pentru a schimba actuala conducere. Într-un interviu pentru gândul.info, Geoană  a susținut că va fi „fizic prezent“ la viitorul congres al partidului, considerând că excluderea sa este „nulă de drept“. Ulterior, Geoană a explicitat, susținând că „singurul for care poate decide excluderea  cuiva este congresul PSD“. Argumentele lui Mircea Geoană sunt contrazise de statutul PSD, potrivit căruia Comitetul Executiv Național (forul care l-a exclus pe Geoană, n.r.) „hotărăşte, în situaţii excepţionale, pentru încălcări grave ale Statutului sau pentru prejudicii majore aduse PSD, sancţionarea cu excludere din partid a oricăruia dintre membrii PSD“.

Formarea unui partid, vehiculată inițial de Geoană și Vanghelie, a devenit acum  doar un plan de rezervă, dacă va eșua bătălia pentru controlul PSD. Mircea Geoană este dispus să sprijine moțiunea de cenzură a PNL, dar cere în schimb ca președintele Klaus Iohannis să accepte o „coaliție de tip german“ între noul PNL și noul PSD.  „Eu nu mă duc cu soluţii mediocre, să fiu un petec la sacul mare al PNL“, a comentat Geoană. El a încercat și o distanțare de Marian Vanghelie, afirmând că partidul trebuie cucerit pe cale democratică și nu prin manifestații de stradă.

De altfel, scenariul fostului șef al PSD vine în contradicție cu planurile conturate de Marian Vanghelie. Acesta din urmă a susținut că tot mai mulți social-democrați sunt dispuși să părăsească partidul pentru a se alătura formațiunii pe care o va clădi alături de Mircea Geoană. Primarul sectorului 5 a avut un mesaj și pentru premierul Victor Ponta. „Victore, nu scapi, te rog să mă crezi. M-ai subestimat, te rog frumos!  Nu crede că ai scăpat de mine. Fii sigur că de-abia de acum încolo începem să facem politică împreună.  Nu-l cunoaşteţi la fel de bine ca mine, eu îmi dau doctoratul în el“, a spus recent Marian Vanghelie.

De cealaltă parte a baricadei, preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a comentat, în cheie ironică, planurile lui Mircea Geoană. „Nu ştiu cum poate să candideze Mircea Geoană la congresul unui partid din care nu face parte“, a reacționat Dragnea. Întrebat dacă îl sperie candidatura lui Geoană, baronul de Teleorman a lansat noi critici.

„Nu, nu mă sperie. Domnul Geoană este un mincinos, din păcate. Domnul Geoană face foarte mult rău acestui partid care l-a făcut să fie preşedintele partidului“, a replicat Dragnea. În varianta numărului doi din PSD, Geoană și Vanghelie au fost excluși pentru că au sabotat eforturile partidului în bătălia electorală. „Au avut întâlniri cu cei de la PNL-PDL, Marian Vanghelie le-a cerut unora să se strângă semnături nu mai știu pentru ce candidat la europarlamentare. Lucrurile astea erau știute. Tot în timpul campaniei electorale, când lumea era conectată la alegerile prezidențiale, ei sunau liderii din teritoriu pentru a discuta despre ce se întâmplă cu partidul după aia“, a susținut Liviu Dragnea, afirmând că acuzațiile ar fi fost prezentate, la CExN, de „mai mulți lideri județeni“. În schimb, europarlamentarul Cătălin Ivan, care și-a anunțat intenția de a candida la șefia PSD,  s-a arătat favorabil unei eventuale reveniri a lui Mircea Geoană.  „Decizia de excludere a celor trei (Mircea Geoană, Marian Vanghelie şi Dan Şova, în noiembrie 2014 – n.r.) a fost şi forţată, şi incorectă. În vederea alegerilor, este de preferat, sau cel puţin aşa văd eu lucrurile, având în vedere momentul dificil prin care trece partidul, să avem o dezbatere cu cât mai multe idei, cu cât mai multe proiecte, cu cât mai multe platforme“, a spus Ivan.    

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Impactul Plafonării Prețurilor asupra Ratei Inflației: Analiza Politicilor PSD

Introducere la Contextul Economic Actual Banca Națională a României (BNR) a publicat recent un raport care arată că măsurile de plafonare a prețurilor inițiate de...

Alianța Dreapta Unită – hoțul de voturi liberale

Oricât ar încerca să pară altceva, USR e un partid toxic pentru România. Fără ideologie și fără doctrină, e o mișcare care se poziționează...

SUA avertizează Raiffeisen Bank că îi taie accesul la sistemul financiar american din cauza legăturilor cu Rusia

Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International a fost avertizat, în scris, de Trezoreria SUA că accesul său la sistemul financiar american ar putea fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă