13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăTechNoul partid care relansează lupta politică

Noul partid care relansează lupta politică

Formaţiunile conduse de Vasile Blaga şi Crin Antonescu vor avea un candidat unic la alegerile prezidențiale și urmează să fuzioneze – aşa au convenit cele două delegaţii după prima rundă de negocieri.

PNL şi PDL încearcă să ajungă “pas cu pas” la “un mare partid de centru-dreapta”, în urma unei fuziuni, au anunțat, ieri, liderii PNL și PDL, Crin Antonescu și Vasile Blaga. În discuție a rămas doar momentul în care se va realiza fuziunea – înainte sau după confruntarea pentru Cotroceni. “Este destul de greu de crezut că se va reuşi aceasta până la alegeri”, a estimat Vasile Blaga. Liderul liberal, Crin Antonescu, a menţionat, la rândul său, că, în urma discuţiei PNL-PDL, s-a luat hotărârea de a construi împreună „un proiect care să implice un mare partid de dreapta într-un viitor cât mai apropiat”.

Citește și: UPDATE. PNL și PDL vor avea candidat unic la președinție și vor fuziona

Potrivit liderilor celor două partide, candidatul comun la prezidențiale va fi desemnat pe baza unor sondaje de opinie. De asemenea, PNL și PDL vor colabora la nivel parlamentar și în teritoriu. Liderul PNL, Crin Antonescu, a dat asigurări că liberalii vor renunța la alianțele din teritoriu cu PSD.

Planul PNL

Planul conceput de Crin Antonescu pentru unificarea dreptei, în vederea alegerilor prezidențiale, înaintează cu pași rapizi. La doar trei zile după euroalegeri au fost deja bifate câteva puncte esențiale. Astfel, conducerile PDL și PNL au dat ieri undă verde pentru negocieri. Conducerea PDL a votat în unanimitate formarea unei alianțe, iar conducerea PNL a decis, cu un singur vot împotrivă, începerea negocierilor.

Totodată, Klaus Iohannis și-a depus, ieri, candidatura pentru postul de președinte al PNL, mișcare pregătită împreună cu Antonescu, înainte de euroalegeri. Acesta din urmă a anunțat, explicit, că nu va candida la șefia partidului la congresul extraordinar al PNL din 28-29 iunie. În scenariul liberalilor, Crin Antonescu ar rămâne candidatul la prezidențiale, după ce îi predă lui Iohannis ștafeta în fruntea partidului. „Pot să fiu orice”, a spus preşedintele demisionar al PNL. Decizia finală va ține, însă, seama și de evoluția lui Antonescu în sondajele de opinie și va fi luată, cel mai probabil, în luna septembrie.

Citește și: Din culisele negocierii PNL-PDL. Blaga: Primele discuții au fost când a venit Biden în România

Un alt punct bifat este acceptul PDL, deocamdată neoficial, de a face un pas înapoi și de a renunța la candidatura lui Cătălin Predoiu. Potrivit unor surse parlamentare, înțelegerea dintre cele două formaţiuni ar putea viza un scenariu în care un partid să dea candidatul la prezidențiale, iar celălalt premierul, în momentul în care alianța de dreapta va avea o majoritate. Astfel, cel mai probabil PDL va da candidatul la postul de premier.

PDL a recomandat PNL la PPE

Pașii făcuți ieri vin după ce fuseseră bifate şi alte puncte ce ţin de realizarea alianței de dreapta. Cu două zile înainte de euroalegeri, Crin Antonescu s-a întâlnit cu liderii grupului PPE, după cum a dezvăluit tot ieri vicepreședintele PNL, Sorin Frunzăverde. Din PPE face parte și PDL. Popularii europeni au acceptat aderarea liberalilor români la popularii europeni, cei dintâi beneficiind, în acest sens, și de sprijinul PDL. “Există acordul de principiu din partea PPE pentru ca PNL să adere la populari. Există şi acordul PDL exprimat de Vasile Blaga şi Anca Boagiu”, a declarat Sorin Frunzăverde. Înainte de a aproba afilierea unui partid, PPE se consultă cu partidele din țara respectivă care fac parte deja din familia creștin-democrată. Marți, Crin Antonescu a avut o primă rundă de negocieri cu Mihai Răzvan Ungureanu, liderul Forței Civice.

Semnale

Mai poate fi blocat planul?

Ce se va întâmpla mai departe? După încheierea negocierilor, înțelegerea va fi supusă votului organismelor de conducere ale PNL și PDL. Dacă la PDL nu sunt probleme cu ratificarea documentului, acestea ar fi putut să apară la congresul PNL. Aici era așteptată o confruntare între trei lideri și taberele lor: Antonescu-Iohannis, Ludovic Orban și Călin Popescu Tăriceanu. Ieri însă, Ludovic Orban a anunțat că se retrage și îl susține pe Klaus Iohannis în cursa pentru șefia PNL. Alianța celor două tabere care vor colaborarea cu PDL scade și mai mult șansele taberei Tăriceanu, care își propune refacerea USL. De altfel, ieri, Tăriceanu s-a întâlnit cu o serie de apropiați, ajungând la concluzia că o variantă fezabilă ar fi înființarea unui nou partid, care să se alăture PSD. Tăriceanu a mai vehiculat ideea înființării unui nou partid, acum câteva luni, după demisia din PNL, iar revenirea la acest scenariu demonstrează că Tăriceanu nu crede că mai are șanse la Congresul PNL. Totuși, din zona PSD Tăriceanu este presat să candideze la șefia PNL.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Orașul Harkov ar fi fost atacat de Rusia cu un nou tip de bombă cu sistem de ghidare

Este posibil ca Rusia să fi utilizat un nou tip de bombă cu sistem de ghidare în atacurile aeriene asupra oraşului Harkov, din nord-estul...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...
Ultima oră
Pe aceeași temă