7.6 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăTechO nouă sesiune parlamentară. Ce teme le-a stabilit Iohannis aleşilor

O nouă sesiune parlamentară. Ce teme le-a stabilit Iohannis aleşilor

În noua sesiune parlamentară, cea de primăvară, aleşii vor avea mult de muncă deoarece Parlamentul ar trebui să adopte, până la finalul lunii iunie, noul Cod Electoral, cod în care este esenţial să se regăsească soluţiile necesare pentru pentru simplificarea votului în diaspora, astfel încât ceea ce s-a întamplat în noiembrie 2014 la alegerile prezidenţiale, când majoritatea românilor din străinătate nu a putut vota, să nu se mai repete.

Cel puţin aşa susţinea, săptămâna trecută, preşedintele Klaus Iohannis după consultările cu partidele politice de la Palatul Cotroceni. "Până la finele primei sesiuni parlamentare am convenit să avem o soluție legislativă pentru a asigura votul în diaspora, legislația privind alegerile locale și parlamentare, legea partidelor și a finanțării partidelor și a campaniilor electorale", spunea Iohannis.

CITEŞTE ŞI  PNL racolează parlamentari. Care este motivul 

Într-un mesaj postat, luni, pe contul său de Facebook, preşedintele Klaus Iohannis a scris că  sesiunea parlamentară care începe luni şi care ar trebui să fie priorităţile parlamentarilor, mai ales că tot astăzi s-a întâlnit, la Palatul Cotreceni, nu preşedinţii celor două Camere: Călin Popescu Tăriceanu şi Valeriu Zgonea. De asemenea, preşedintele Iohannis vrea să îi asigure pe români că politicienii au înţeles mesajul votului din 16 noiembrie 2014.

"Sesiunea parlamentară care începe astăzi ne oferă o șansă de a arăta cetățenilor că am înțeles cu toții mesajul celor care au votat în noiembrie 2014. Țara nu este a noastră, a elitei politice, și noi nu trebuie să monopolizăm instituțiile și să le folosim în interesul nostru personal. Țara este a cetățenilor români și instituțiile, Președinte, Parlament sau Guvern, trebuie să lucreze pentru ei. De aceea, azi, în prima zi a primei sesiuni parlamentare din acest an, îi primesc la Palatul Cotroceni pe președinții celor douã Camere ale Parlamentului, domnii Valeriu Zgonea și Cãlin Popescu Tãriceanu, pentru a stabili prioritãțile legislative ale urmãtoarelor sãptãmâni și luni", a scris Iohannis.

 

Parlamentarii trebuie să adopte proiectul legii privind falimentul personal, care acum se află la Comisia Juridică, pe cel privind reconversia creditelor, proiect aflat în dezbaterea Comisiei de Buget. Alte prioritati legislative sunt: simplificarea procedurii de ridicare a imunităţii, adoptarea unei noi legislaţii pentru finanţarea partidelor, îmbunătăţirea cadrului legislativ referitor la etapele preliminare începerii executării silite, creşterea alocatiilor pentru copii, precum şi extinderea reducerii TVA la produsele alimentare de bază. De asemenea, parlamentarii vor ca în această sesiune Comisia pentru revizuirea Constituţiei să-şi reîncepă activitatea.

CITEŞTE ŞI  Ce spune preşedintele Iohannis despre noua sesiune parlamentară 

  • Ridicarea imunităţii parlamentare

Cât priveşte această problemă, parlamentarii doresc simplificarea procedurii. PSD a propus modificarea regulamentelor celor două Camere ale Parlamentului, în timp ce PNL vine cu un proiect de lege. "În 48 de ore să fie dat acordul Camerei sau Senatului pe soluția de la parchete avem nevoie de acordul PSD", spunea  Alina Gorghiu, co-președinte PNL:

  • Votul românilor din străinătate

PSD propune schimbarea legislaţiei pentru alegerea aleşilor locali şi vor ca primarii să fie aleşi dintr-un singur tur de scrutin. Însă, PNL vrea ca primarii şi preşedinţii de Consilii Judeţene să fie aleşi în două tururim, iar UDMR susţine că actualul sistem trebuie menţinut.

  • Finanţarea partidelor politice

În această sesiune parlamentarii îşi doresc să voteze şi noul proiect legislativ privind finanţarea partidelor politice, finanţare care să fie mai transparentă, precum şi posibilitatea ca un partid să fie înfiinţat cu un număr mai mic de semnături.

CITEŞTE ŞI  Petre Roman îşi pierde mandatul de deputat

Şi tot luni, Biroul Permanent al Camerei Deputaților își va desemna nouă componența, respectiv vicepreședinții, secretarii și chestorii acestui for. După ce își aleg nouă conducere, ei mai au pe ordinea de zi un raport referitor la deputatul liberal Petre Roman privitor la încetarea mandatului acestuia. Tot luni, deputații vor avea parte de o noutate în activitatea lor, și anume "ora prim-ministrului". Mai exact, premierul Victor Ponta va veni, în plenul Camerei, pentru a prezența prioritățile Guvernului pe care îl conduce. Potrivit anunțului făcut de Valeriu Zgonea, "ora prim-ministrului" se va repetă în prima zi de luni a fiecărei luni din sesiune. 

Cele mai citite

Un pod s-a prăbușit la Baltimore. Șase persoane ar fi murit

Căutarea supravieţuitorilor a fost suspendată marţi seară la Baltimore, după prăbuşirea unui pod în portul acestui oraş din estul Statelor, cele şase persoane date...

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...
Ultima oră
Pe aceeași temă