13.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăTechPartid parlamentar: „Căutăm tehnocrați”. Oamenii lui Cioloș și ai USR, sunt așteptați...

Partid parlamentar: „Căutăm tehnocrați”. Oamenii lui Cioloș și ai USR, sunt așteptați pe listele PNL. Surse România Liberă: PNL se îndreaptă spre sprijinirea lui Dacian Cioloș pentru un nou mandat de premier

Liberalii păstrează locuri pe listele parlamentare pentru tehnocrați pro­­puși de Dacian Cioloș. De asemenea, PNL ia în calcul varianta ac­­ceptării unor candidaturi din partea USR, dacă partidul condus de Ni­­cușor Dan nu va strânge suficiente semnături pentru depunerea listelor.

Subiectul candidaturilor pe listele PNL la alegerile parlamentare a fost pus pe tapet la o întâlnire a lui Vasile Blaga cu membrii fostului PDL, dedicată desemnării Alinei Gorghiu drept lider unic al PNL.

Potrivit unor sur­se din partid, la discuția res­pectivă, Vasile Blaga a fost întrebat dacă, după retragerea sa din funcția de copreședinte, rămân valabile înțelegerile privind împărțirea locurilor eligibile. La discuții, Blaga ar fi dat de înțeles că înțelegerile rămân în mare parte valabile, mai puțin în București și în județele unde există mari centre urbane, cum ar fi Iași, Cluj sau Timiș. Aici discuțiile ar rămâne în stand-by pentru a se face loc unor „tehnocrați“ și, posibil, și unor candidați din partea USR, au afirmat sursele citate.

Mesajul referitor la tehnocrați are o traducere simplă, potrivit surselor citate. PNL se îndreaptă spre sprijinirea lui Dacian Cioloș pentru un nou mandat de premier și conducerea liberală urmează să accepte sugestiile premierului pentru candidați. Dacian Cioloș nu va candida pe listele PNL, pentru a nu-și încălca promisiunea că nu se va în­scrie într-un partid. „Termenul de tehnocrați se referă atât la membri ai Guvernului, cât și la personalități independente, care nu sunt încă în Guvern, dar vor fi propuse de premier”, au afirmat sursele citate.

Scenariul PNL-USR

Un al doilea palier vizează dis­cu­­țiile cu USR, în eventualitatea că partidul condus de Nicușor Dan nu va strânge semnăturile necesare pentru a candida la alegerile parlamentare. Există însă și lideri PNL care se opun acestei idei, afirmând că în acest caz alegătorii USR nu se vor îndrepta, automat, către liberali. Discuțiile vin în contextul în care o serie de membri ai Guvernului Cioloș se află în negocieri cu formațiunea condusă de Nicușor Dan. Atât ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, cât și cel al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, au precizat că în două săptămâni vor anunța dacă se vor înscrie sau nu în USR. „În două săptămâni voi anunța dacă intru în USR sau rămân în Guvern. Se anunță greve și nu vreau să-l pun în dificultate pe premierul Cio­loș”, a declarat Pîslaru, într-un interviu pentru hotnews.ro.

Deocamdată, însă, partidul condus de Nicușor Dan are probleme cu strângerea numărului de semnături la alegerile parlamentare. Uniunea Salvaţi România a strâns 45.000 de semnături, din necesarul de 200.000, pentru a participa la alegerile parlamentare din 11 decembrie, problema majoră fiind la semnăturile din străinătate, unde au adunat circa 1.000 din cele 6.100 necesare.

„În primele două săptămâni am avut o medie de 1.500 de semnături pe zi. Deci am avut 20.000 de semnături după primele două săptămâni. În a treia săptămână… Ieri aveam 45.000, deci am avut 25.000 în șase zile, deci ne apropiem de 5.000 de semnături pe zi. Suntem optimiști că vom ajunge la 10.000 de semnături pe zi. Ăsta este numărul care ne-ar asigura 200.000 de semnături pe 27 octombrie”, a declarat liderul USR, Nicușor Dan.

Poziția oficială a USR

El a recunoscut că formaţiunea are o problemă cu semnăturile românilor din diaspora. ”Vrem să avem candidaţi în Diaspora și pentru asta trebuie să depunem până pe 12 octombrie 6.100 de semnături. Nu avem, în momentul de faţă, decât undeva la ordinul 1.000. Ăsta este motivul pentru care azi și mâine 25 de persoane pleacă la Chișinău să strângă semnături de la cetăţenii români cu domiciliul în Chișinău. Acolo sunt circa 4-5.000. Așteptăm în continuare de la românii din diaspora“, a menţionat Dan, precizând că și el va fi prezent la Chișinău pentru a strânge semnături.

Chiar dacă partidul său are probleme cu strângerea numărului de semnături, Nicușor Dan susține că USR nu va face nicio alianță cu niciun partid, deci nici cu Partidul Național Liberal (PNL), de la care așteaptă în primul rând o reformă internă. În ce privește cooptarea pe listele USR pentru parlamentare a unor miniștri, Nicușor Dan a arătat că negocierile cu aceștia sunt într-un stadiu avansat. „Sunt unii care, practic, au decis că vin la noi, însă au lucruri de terminat acolo. Răspunsul final va veni pe 20 octombrie. Sunt 5-6 cu care stăm de vorbă. Să lăsăm informaţia așa cum am prezentat-o“, a spus Nicușor Dan.

MESAJ OFICIAL. Alina Gorghiu despre Nicușor Dan

Președintele PNL, Alina Gorghiu, i-a transmis liderului USR, Nicușor Dan, că dacă ajungea la o înțelegere cu PNL, atunci ar fi ajuns primar general al Capitalei. Șefa liberalilor a adăugat, la Realitatea TV, că în acest moment partidul nu are o propunere pentru postul de prim-ministru, dar că-și dorește „un parteneriat foarte onest” cu Dacian Cioloș.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

De ce să măsori ingredientele cu un cântar de bucătărie? 3 motive

Utilizarea unui cântar de bucătărie poate părea un pas inutil pentru cei care sunt obișnuiți să măsoare ingredientele „după ochi”. Însă, când începi să...

Cum își schimbă Nicușor Dan aspectul fizic, în timpul campaniilor electorale. FOTO

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, pare să fie extrem de preocupat de aspectul său fizic, în perioada campaniilor electorale, când dorește să pară...

ANRE: România poate avea până la 200.000 de prosumatori la finele anului

Aproximativ 200.000 de prosumatori vor fi la finalul acestui an dacă se menţine ritmul actual de creştere, de 4.000-5.000 de prosumatori pe lună, ceea...
Ultima oră
Pe aceeași temă