19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăTechDe ce se retrage Gabriel Oprea și din politică. Vezi cum a...

De ce se retrage Gabriel Oprea și din politică. Vezi cum a primit patru stele de general în numai opt ani

Gabriel Oprea, preşedintele fondator al Uniunii Naţionale pentru Progresul României, a anunțat vineri că se retrage din UNPR şi va activa ca senator independent, iar la finalul mandatului de parlamentar va ieşi din politică. Retragerea lui Gabriel Oprea vine în condițiile în care UNPR negociază o fuziune sau alianță cu PNL. Vezi la finalul textului biografia militaro-politică a generalului Gabriel Oprea, omul cu cea mai rapidă avansare din istoria recentă a Armatei Române.

Citește și:  VIDEO. Momente-cheie din cariera lui Oprea, în imagini. De la relația cu Cozma, la acuzațiile de plagiat și moartea polițistului Gigină

La discuții, liberalii au propus o fuziune, dar au afirmat că nu îl vor primi în rândurile lor pe Gabriel Oprea, care este acuzat în două dosare penale, și nu corespunde criteriilor de integritate ale PNL. Ulterior, Oprea ar fi încercat să tatoneze terenul pentru a fi primit de PSD, dar nu a avut câștig de cauză, Liviu Dragnea considerându-l prea apropiat de fostul premier Victor Ponta. Pe de altă parte, președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi că i se pare foarte grav că președintele Iohannis s-a întâlnit cu lideri ai UNPR – printre care și Gabriel Oprea – pentru a discuta despre fuziunea acestei formațiuni cu PNL. Acuzațiile lui Dragnea au fost dezmințite atât de Administrația Prezidențială cât și de liderul UNPR Valeriu Steriu. 

Alina Ghorghiu, co-președinta PNl,  a declarat la Digi 24 ca nu au fost discuții privind o fuziune, dar ca UNPR are un conducator legitim în persoana lui Valeriu Steriu, cu care liberalii au avut discuții. „Ca simplu cetățean vă spun ca este foarte bine că și-a dat demisia. Mai bine mai târziu decât niciodată. UNPR are un președinte legitim, Valeriu Steriu, cu care am avut un dialog foarte bun în ultima vreme. Revenind la demisie, cred că e vremea ca în partidele politice să fie genul acesta de ieșiri atunci când nu mai reprezinți un plus valoare pentru partidul respectiv”, a spus Alina Gorghiu. 

Citește și: UPDATE PSD analizează relația cu UNPR. Dragnea îl acuză pe Iohannis că a negociat cu UNPR. Dezmințiri de la Cotroceni și UNPR

Cum și-a motivat retragerea pe Facebook 

”Pentru a respinge toate scenariile ireale care se fac în legătură cu activitatea mea politică, vă anunţ că am decis ca drumul meu să se despartă de cel al UNPR şi să devin senator independent. Am decis, de asemenea, ca la finalul acestui mandat al Parlamentului să mă retrag din politică. Voi susţine mereu proiectele ce ţin de securitatea naţională, îl voi susţine pe preşedintele României în tot ceea ce ţine de acest domeniu şi, până la finalul mandatului, voi vota acele proiecte economice şi sociale de care societatea are nevoie”, a scris Oprea pe Facebook.

Citește și: PSD analizează relația cu UNPR. Dragnea îl acuză pe Iohannis că a negociat cu UNPR. Dezmințiri de la Cotroceni și UNPR

Conform fostului vicepremier, ”în politică este important să rămâi fidel propriilor principii”. 

”Pe această idee s-a bazat apariţia UNPR pe scena politică. Timp de aproape 6 ani am condus UNPR respectând aceste principii. La Putere sau în Opoziţie, am făcut ceea ce a fost bine pentru România şi nu ceea ce a fost util pentru mine sau pentru partid. UNPR a sprijinit România în ultimii 6 ani şi a asigurat stabilitate politică, într-o perioadă economică grea la nivel mondial. UNPR a susţinut guverne fără să negocieze avantaje şi privilegii. Singurele condiţii pe care le-am pus partenerilor noştri au fost legate de protejarea drepturilor cetăţenilor români şi, în special, ale militarilor şi de tratarea cu responsabilitate a tuturor aspectelor ce ţin de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională”, arată fostul ministru de Interne. 

El îi asigură pe cei alături de care a fondat UNPR de prietenia sa. 

”Pe foştii mei colegi, alături de care am fondat UNPR şi alături de care am luptat în aceşti 6 ani, îi voi păstra în suflet şi îi asigur că în mine vor avea întotdeauna un prieten. Le urez succes, indiferent de drumul pe care aleg să-l urmeze. Orice ar face şi în orice proiect politic s-ar implica, să nu uite că misiunea lor este să facă bine pentru România şi pentru români. Vă mulţumesc tuturor şi fie ca succesul să fie de partea celor care îl merită”, mai spune Gabriel Oprea.

Citește și: Gabriel Oprea și patru angajați ai DIPI, trimiși în judecată de DNA. Unele documente ar fi fost distruse

La jumătatea lunii iunie, procurorii DNA au decis trimiterea în judecată a fostului ministru de Interne și  viceprim-ministru pentru Securitate Națională, Gabriel Oprea,  în prezent senator în Parlamentul României, pentru săvârşirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. Fostul ministru de Interne este acuzat ca a aprobat cumpărarea unei limuzine și unei cabine de duș din banii MAI.

Citește și: Gabriel Oprea, URMĂRIT PENAL, în dosarul coloanelor oficiale: Mi se pare nedrept

Gabriel Oprea este urmărit penal în dosarul coloanelor oficiale.El este cercetat pentru două infracțiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul în perioada în care a deţinut funcţia ministerială.

Cum a evoluat carierea lui Gabriel Oprea

Gabriel Oprea a debutat în politică sub bagheta lui Adrian Năstase. În timp ce Năstase era prim-ministru, Oprea fost prefect al municipiului București (2002-2003), iar între anii 2003 și 2004 a fost ministru Delegat pentru Administrația Publică, în Ministerul Administrației și Internelor. În 2003, Gabriel Oprea a devenit membru PSD, îndeplinind funcția de vicepreședinte și membru al Biroului Coordonator Național între anii 2004 – 2005 și de președinte al Departamentului de Apărare, în perioada 2006 – 2009. La finalul lui 2008, a obținut din partea PSD funcția de ministru de interne în guvernul PDL-PSD, condus de Emil Boc. În ianuarie 2009, în urma numirii în funcția de director general al DGIPI din Ministerul Administrației și Internelor a chestorului de poliție Virgil Ardelean, au apărut nemulțumiri în cadrul partidului privind numirile secretarilor de stat, pe care ministrul le făcea fără a consulta partidul. PSD i-a retras sprijinul politic, iar Oprea a demisionat din funcția de ministru de Interne. Ulterior, s-a retras din PSD și a devenit parlamentar independent. După ce Traian Băsescu a câștigat un nou mandat de președinte la finalul lui 2009, și l-a propus tot pe Emil Boc premier, Oprea a racolat mai mulți parlamentari din PSD, formând UNPR, partid care a asigurat majoritatea Guvernului Boc. În schimb, Oprea a primit postul de ministru al Apărării Naționale, pe care l-a deținut atât în Guvernul Boc cât și în Guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu. După ce PDL a pierdut puterea, Oprea s-a reorientat către PSD. În iulie 2012, UNPR și au format Alianța de Centru Stânga, care a devenit parte a USL. El a fost răsplătit cu un post de vicepremier pe domeniul apărării, iar după retragerea PNL (2014) a devenit și ministru de Interne. Vara lui 2015, a marcat apogeul cariereri lui Oprea. UNPR a ajuns să aibă apropae 60 de parlamentari, din care 45 racolați de alte partide, iar majoritatea, depindea, din nou de UNPR. Oprea a fost numit premier interimar de Victor Ponta, plecat să se opereze la genunchi în Turcia. Mai mult, președintele Iohannis l-a curtat pentru a trece alături de PNL și a schimba majoritatea.

De aici a început prăbușirea lui Oprea. Pe 21 octombrie 2015, pe timp de ploaie, Bogdan Cosmin Gigina, polițist ce făcea parte din coloana oficială ce îl escorta, a murit intr-un accident de circulație. Ulterior, Oprea și-a pierdut și postul de vicepremier, după demisia premierului Ponta, în urma scandalului legat de incendiul din clubul Colectiv, în care era implicat un membru UNPR, primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone. În 5 februarie 2016, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale față de Gabriel Oprea pentru abuz în serviciu constând în folosirea resurselor umane și materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, în mod nelegal, însoțirea deplasărilor efectuate de ministru cu echipaje ale poliției rutiere și abuz în serviciu constând în încheierea unui protocol în baza căruia procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a beneficiat, în mod nelegal, de însoțirea deplasărilor efectuate cu echipaje ale poliției rutiere. În 2 martie 2016 procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale față de Gabriel Oprea pentru infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit pentru că ar fi dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale acestei structuri de poliție și a aprobat achiziția unui autoturism Audi A8 în scopul declarat al asigurării protecției demnitarilor.

Gabriel Oprea, generalul Făt Frumos”: patru stele în opt ani!

1983-1990: Ofiţer economist în MapN (intendenţă/logistică), cu gradul de locotenent

1990-1993: Ofiţer de justiţie militară, cu gradul de căpitan

1993: Trecut în rezervă

2000-2002: Director adjunct al Colegiului Naţional de Apărare

2001-2003: Reactivat ca ofiţer de justiţie militară, cu gradul de colonel

2001: Avansat general de brigadă (o stea)

2001-2002: Secretar de stat, preşedinte al Administraţiei Naţionale a Rezervelor Statului

2002-2003: Prefect al municipiului Bucureşti

2003: Trecut în rezervă, cu gradul de general maior (două stele)

2003-2004: Ministru delegat pentru administraţie publică

2004-2012: Deputat PSD/UNPR

2008: Avansat general locotenent (trei stele)

2008-2009: Ministru de interne

2009: Avansat general (patru stele)

2009-2012: Ministru al apărării naţionale

2010-2016: Preşedinte UNPR

2012-2016: Senator UNPR

2014-2015: Ministru de interne

 

 

 

 

 

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...

Premierul Ciolacu anunță că programul supermarketurilor NU se modifică în weekend

Supermarketurile nu se închid în weekend și nici nu vor avea program modificat. Premierul Marcel Ciolacu anunță că nu este benefică această măsură. „Vreau să...
Ultima oră
Pe aceeași temă