11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăTechDemisia lui Gabriel Oprea din Senat este un aparent pas înapoi. Fostul...

Demisia lui Gabriel Oprea din Senat este un aparent pas înapoi. Fostul ministru de Interne rămâne cu imunitatea intactă. Ce ar fi trebuit să facă dacă voia să fie anchetat în cazul Gigină

Gabriel Oprea a anunțat că va demisiona din Senat, pe fondul manifestațiilor de stradă generate de refuzul Senatului de a accepta urmărirea sa penală. Însă el rămâne protejat de votul colegilor, până la o nouă cerere a procurorilor, bazată pe probe noi. Dacă Oprea voia cu adevărat să fie cercetat în cazul Gigină, ar fi avut la dispoziție două variante. Fie solicita Senatului să voteze urmărirea penală, fie demisiona din Senat înainte de vot, astfel încât cererea de urmărire penală să fie trimisă la Palatul Cotroceni și aprobată.

Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea a anunţat, pe pagina sa de Facebook, că va demisiona din Senatul Ro­­mâniei săptămâna viitoare. „Nu mă ascund în spatele niciunei imu­nităţi şi, la fel ca şi familia Gi­­gi­­nă, doresc adevărul despre acel ac­­cident. Înţeleg că sunt opinii ju­­ridice divergen­te cu privire la posibilitatea reluării votului. Prin urmare, ca să nu mai existe vreo îndoială, vă anunţ că demisionez din Senatul României. Procedura, conform Regulamentului, se va realiza săptămâna viitoare“, a afirmat el.

Însă, demisia lui Gabriel Oprea din Senat nu atrage automat ur­­mă­rirea sa penală în dosarul morții polițistului Bogdan Gigină, în care Oprea este acuzat de ucidere din culpă. Urmărirea penală se poate face pe baza unei noi cereri a procurorilor, trimisă de data aceasta președintelui României.

Atenție, însă, noua cerere trebuie să conțină probe noi, nu se poate retrimite aceeași cerere, respinsă de Senatul României, afirmă surse de la Curtea Constituțională (CCR). Solicitarea depusă pe probele existente până acum la dosar a fost, deja, respinsă de Senatul României. Și aceasta pentru că o decizie mai veche a CCR (270/2008) stabilește că procurorii au nevoie de aprobare pentru urmărirea pe­na­lă și în cazul foștilor membri ai Guvernului, la fel ca în cazul miniștrilor în funcție. Cu alte cuvinte, procedura care presupune aprobarea urmăririi penale este legată de calitatea lui Oprea de fost ministru, și nu de calitatea lui de fost senator. Astfel, procedura de urmărire penală reglementată de Legea răspunderii ministeriale se aplică și în cazul foștilor membri ai Cabinetului.

Este adevărat că, până acum, președintele Klaus Iohannis a aprobat toate cererile procurorilor de urmărire penală, dar acum, nu este clar dacă procurorii vor avea sau nu o bază pentru a solicita această aprobare. Cu alte cuvinte, votul din Senat, împotriva urmăririi penale a lui Gabriel Oprea, acuzat de ucidere din culpă în cazul Gigină, va produce efecte chiar după demisia lui Oprea.

Dacă Oprea voia cu adevărat să fie cercetat în cazul Gigină, ar fi avut la dispoziție două variante. Fie solicita Senatului să voteze urmărirea penală, fie demisiona din Senat înainte de vot, astfel încât cererea de urmărire penală să fie trimisă la Palatul Cotroceni și aprobată.

O altă solicitare fără efect

Înainte de a-și anunța demisia, Oprea depusese o solicitare de reluare a votului pentru urmărirea penală. Anterior, și liberalii anun­­ța­­seră că vor cere reluarea votului. Declarații politice pe această temă s-au înmulțit, liderul PSD, Liviu Dragnea, anunțând că susține demersul, însă Regulamentul Senatului (Articolul 139) e destul de clar atunci când vine vorba de reluarea votului: „Votul poate fi contestat numai de liderul unui grup parlamentar, imediat după anunţarea rezultatului votului de către preşedintele Senatului. Asupra contestaţiei, Senatul se pronunţă prin votul majorităţii se­­natorilor prezenţi. Contestaţia poate fi susţinută de un singur vorbitor, într-un interval de timp rezonabil şi, în caz de opoziţie, poate lua cuvântul, într-un interval de timp egal, de asemenea, un singur vorbitor din partea fiecărui grup parlamentar. Admiterea contestaţiei are drept consecinţă repetarea votului“. Era clar că hârtia lui Oprea nu are nici o valoare (pentru că nu a fost depusă de un lider de grup) iar cea a PNL nu a fost depusă după reluarea votului (votul a avut loc luni, iar PNL a anunțat intenția de contestare joi).

În aceste condiții, președintele Klaus Iohannis ceruse demisia lui Gabriel Oprea din Senat. „După pă­­rerea mea, în Parlament nu tre­­buie să se voteze vinovăția sau nevinovăția unei persoane sau a unui parlamentar și a unui fost ministru și actual ministru, se stabilește numai în instanța de judecată. Situația la care s-a ajuns acum, în speța senatorului Oprea, este una care nu poate fi ușor detensionată și nu poate fi ușor rezolvată. Nu sunt convins că există posibilitatea procedurală să se reia votul în Senat, dar există posibilitatea pentru persoana im­pli­cată să demisioneze dacă vrea să detensioneze situația“, a afirmat Iohannis.

La scurt timp după ce Oprea și-a anunțat demisia, președintele Se­­na­­­tului, Călin Popescu Tăriceanu (ALDE), a anunțat că solicitarea de reluare a votului rămâne „fără obiect“.   

Dacă Oprea voia cu adevărat să fie cercetat în cazul Gigină, ar fi avut la dispoziție două variante. Fie solicita Senatului să voteze urmărirea penală, fie demisiona din Senat înainte de vot, astfel încât cererea de urmărire penală să fie trimisă la Palatul Cotroceni și aprobată.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă