22.4 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăTechPartidele nu renunță la candidații cu probleme penale

Partidele nu renunță la candidații cu probleme penale

Reforma clasei politice este o glumă proastă în Constanța. Partidele nu renunță la membrii care au probleme cu legea. Ba, mai mult, unii dintre ei sunt chiar susținuți pentru a candida la postul de primar. Motivul este simplu: este vorba, în principal, despre primari în funcție, care stau bine în ­sondaje.

PSD, un pas înainte, unul înapoi

De când Radu Mazăre și-a dat demisia din funcția de președinte al PSD Constanța, partidul a încercat, în mai multe rânduri și pe mai multe căi, să se delimiteze de anii de domnie ai politicianului deghizat, din când în când, în faraon sau ofițer german. ”PSD Constanţa nu mai are nici o legătură cu ce a fost înainte de 29 iunie 2015. Ne delimităm clar şi categoric de trecut, de tot ­ceea ce a însemnat înainte această organizație PSD Constanța”, a declarat Felix Stroe, actualul președinte al PSD Constanța ­care și-a preluat mandatul pe 29 iunie 2015. Noua filială a arătat că taie în carne vie atunci când este vorba despre acuzații de corupție care pot păta imaginea partidului. În decembrie anul trecut au fost excluși din partid fostul viceprimar Gabriel Stan, apropiat al lui Radu Mazăre, dar și parlamentarul Eduard Martin, amândoi cu dosare de cercetate penală.

Codul invocat de PSD Constanța spune, că în cazul în care, pentru fapte de corupție, evaziune fiscală sau fapte comise cu violență, un membru de partid se află într-una din următoarele situații: începerea urmăririi penale; dispunerea arestării preventive; trimiterea în judecată; condamnarea în primă instanță, pronunțarea unei hotărâri de condamnare definitivă, Comisia Județeană de Etică, Integritate și Arbitraj sau, după caz, Comisia Națională de Etică, Integritate și Arbitraj face propuneri către Biroul Permanent Județean sau Biroul Permanent Național de retragerea sprijinului politic, suspendarea din funcția politică, suspendarea din calitatea de membru de partid sau excluderea din partid.

Cazurile Constantinescu și Matei

Totuși PSD Constanța are și alți membri vechi, apropiați sau nu ai grupării Mazăre, care au probleme penale și nu au fost sancționați în niciun fel. Cel mai vizibil exemplu este cel al președintelui suspendat al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu. Acesta este cercetat penal în mai multe dosare și chiar a fost condamnat într-unul dintre ele, în primă instanță: Tribunalul Constanţa a stabilit o pedeapsă de trei ani şi jumătate de închisoare cu: executare pentru abuz în serviciu în dosarul privind subfinanţarea Centrului Militar Zonal. ”Nicușor Constantinescu este membru de partid, fără a avea o funcție de conducere”, a confirmat purtătorul de cuvânt al PSD Constanța, Mircea Titus Dobre. Nici primarul din Năvodari, ­Nicolae Matei, nu a fost exclus din partid, deși avea probleme mari cu legea. De altfel, acesta a fost recent condamnat definitiv la închisoare.

Primari liberali cu dosare ­penale

Nici liberalii nu se lasă mai prejos. Membrii Comitetului Judeţean Executiv al Filialei Constanţa a Partidului Naţional Liberal au decis, duminică, validarea candidaturilor pentru funcţia de primar la alegerile locale din iunie în 31 de organizaţii. Deși partidul spune că decizia s-a luat cu unanimitate de voturi, liberalul Dumitru Moinescu (exclus din organizația Medgidia) afirmă că a votat împotrivă. Pe lista celor validați apar trei edili în funcție care sunt cercetați penal. Este vorba despre Florin Mitroi, din Valu Traian, judecat pentru abuz în serviciu după ce ar fi restituit ilegal peste 650 de hectare de teren care aparţineau Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă din Valu lui Traian, Iustin Urdea, primarul comunei Limanu, acuzat de abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie şi folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, în scopul obţinerii pe nedrept de fonduri europene, și de Gheorghe Hânsă, primarul din Cernavodă, acuzat de abuz în serviciu şi complicitate la abuz în serviciu în trei dosare penale. Pe listele liberalilor se află și Vasile Delicoti, a cărui soție a fost trimisă în judecată pentru evaziune fiscală în formă continuată – acuzațiile au fost negate vehement de soț. Acesta fost destituit din funcția de primar de către prefect, după ce a fost găsit incompatibil de ANI, acuzația fiind confirmată de instanță.

Marghiol, un caz aparte

Un caz aparte este cel al candidatului din Ciocârlia, Nicolae Marghiol, care a mai fost primar al comunei. Acesta a fost condamnat definitiv la închisoare cu suspendare, pentru o perioadă de șase luni, în 2009,  pentru comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu şi deturnare de fonduri. Numele lui Marghiol apare în numeroase dosare penale, ultimul chiar de anul trecut pentru furt. La domiciliul acestuia ar fi fost găsite mai multe conducte de irigații dezafectate ale ANIF. Marghiol este cercetat sub control judiciar. Cu toate acestea, liberalii l-au votat și îl susțin pe fostul PDL-ist și PDSR-ist pentru un mandat de primar.

Ce au stabilit liberalii în decembrie

Comisia de unificare a PNL a stabilit, încă din decembrie anul trecut, zece criterii pe care trebuie să le îndeplinească cei care candidează la alegerile locale și parlamentare în 2016. „Regulile și criteriile fixate vizează în primul rând următoarele capitole: lustrația, traseismul politic, nepotismul, contractele și relația cu statul, falsul în declarații, stările de incompatibilitate și conflict de interese, eventualele atitudini discriminatorii, eventualele datorii pe care le au candidații la bugetul de stat, forme de plagiat și problemele penale. Acestea sunt principalele zece puncte care în mod obligatoriu trebuie aplicate la nivelul primăriilor municipii reședință de județ și consiliilor județene de către Biroul Politic Național, iar la nivel județean de către Biroul Politic județean pentru primăriile localităților în afara municipiilor reședință de județ”, spunea atunci purtătorul de cuvânt al liberalilor, Ionuț Stroe.

Candidatul PNL la Primăria Galați, în proces cu ANI

Liderii PNL Galați resimt un oarecare disconfort din cauză că nu-i exclusă o surpriză care să le creeze probleme, în condițiile în care candidatul desemnat la Primăria Galați, Nicușor Ciumacenco, are un proces cu Agenția Națională de Integritate (ANI), aflat acum pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ). Ciumacenco a contestat raportul de evaluare al ANI, a câștigat procesul la Curtea de Apel Galați, dar agenția de integritate a făcut recurs și dosarul a ajuns la Înalta Curte.

În 2014, Nicușor Ciumacenco a fost acuzat de ANI pentru conflict de interese, întrucât ar fi votat favorabil HCL 173/2010, prin care s-au alocat fonduri pentru Fundația „Andreiana Juventus”, fundaţie a Primăriei Galați la care Ciumacenco a deţinut funcţia de preşedinte, în virtutea faptului că era viceprimar. Ciumacenco a contestat raportul ANI, susținând în apărarea sa că respectiva hotărâre a fost aprobată în iunie 2010, iar el a devenit președintele „Andreiana Juventus” în octombrie 2010. În dosarul 693/44/2014, Curtea de Apel Galați s-a pronunțat prin sentința nr. 16/20.01.2015, dispunând anularea Raportului de evaluare al ANI nr. 25935/G/II/23.06.2014 și, în consecință, dându-i dreptate lui Ciumacenco. ANI a făcut recurs și dosarul a ajuns pe rolul ICCJ pe 13.03.2015. Însă timp un an în acest dosar nu s-a întâmplat nimic, acesta fiind „în procedură de filtru”. Asta înseamnă, în primul rând, că nu se știe dacă a fost admis sau nu recursul ANI. Este posibil ca în perioada rămasă până la alegerile de pe 5 iunie ÎCCJ să admită recursul, dar la fel de posibil este ca dosarul să fie retrimis spre judecare pe rolul Curții de Apel Galați.

Candidatul PNL ne-a declarat că, în opinia sa, nu are de ce să își facă probleme: „Am încredere în justiția din România. Am câștigat în primă instanță și știți foarte bine că de obicei decizia din prima instanță se păstrează și la final”. Dar pentru că litigiul în care este captiv Nicușor Ciumacenco este în continuare pe rolul unei instanțe, este posibilă și ipoteza unei sentințe nefavorabile, care ar însemna interdicția de a fi ales sau numit în funcții publice și candidatul PNL să fie scos din cursa pentru primărie. 

REPLICĂ

Ce spune președintele PNL Constanța

Gheorghe Dragomir, președintele Organizației Județene PNL Cons­tanța, a declarat că validarea candidaturilor nu înseamnă obligatoriu că aceștia vor și intra în cursa electorală. ”A fost o simplă formalitate. Până la momentul depunerii dosarelor vor fi în regulă. Vom analiza fiecare caz în parte. În cazul lui Nicolae Marghiol, acesta a spus că a primit NUP. Îl așteptăm cu documentele. Toți candidații vor completa și declarații pe proprie răspundere. Noi nu suntem o instituție care trebuie să verifice toate acestea. Nu putem verifica tot”, a precizat acesta.

Cele mai citite

ANCOM: Veniturile raportate de sectorul telecom din România au stagnat la 3,4 miliarde de euro, în 2023

Numărul utilizatorilor de Internet fix care au ales servicii prin fibră optică a ajuns la cinci milioane, la finele anului 2023, în creştere cu...

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...

Armata din Republica Democratică Congo a anunţat dejucarea unei tentative de lovitură de stat

Armata din Republica Democratică Congo a anunţat duminică că a dejucat o tentativă de lovitură de stat, la care au participat atât străini, cât...
Ultima oră
Pe aceeași temă