17.3 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăTechPDL se întărește cu liberalii certați cu Antonescu

PDL se întărește cu liberalii certați cu Antonescu

Inițiativa România Liberală va fi înghițită de PDL, iar primarul Andrei Chiliman va fi înscăunat prim-vicepre­ședinte al democrat-liberalilor. Cât despre fuziunea PDL cu PNL, lucrurile par să fi fost aranjate în aproape toate filialele.

Potrivit protocolului de colaborare semnat, ieri, între PDL și Inițiativa România Liberală (IRL), primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, va ocupa și funcția de președinte interimar al Organizației PDL Sector 1. Funcții vor primi și ceilalți foști liberali Vlad Moisescu (prim-vicepreședinte la PDL București) și Diana Tușa (vicepreședinte la PDL București).

Protocolul arată că PDL și IRL „vor promova un proiect de reconstrucție a societății românești, bazat pe cei doi stâlpi de rezistență ai dreptei tradiționale: statul de drept și capitalismul“. De asemenea, în document se precizează că cele două formațiuni se angajează să susțină același candidat la alegerile prezidențiale din 2014. Reamintim că democrat-liberalii îl au drept candidat, validat prin alegeri interne, pe Cătălin Predoiu. Acesta și persoana desemnată de liberali, vor fi măsurați atât în rândul membrilor de partid, cât și al populației. Potrivit președintelui PDL, Vasile Blaga, PDL și PNL vor încerca să-și desemneze prezidențiabilul la începutul lunii august.

Animozități șterse cu buretele

Întrebat despre poziția PNL față de cooptarea celor trei foști liberali, liderul PDL, Vasile Blaga, a declarat că „lucrurile sunt pe un făgaș normal“ și că atât democrat-liberalii, cât și liberalii au libertatea de a face demersuri „pentru a întări zona de dreapta“. La rândul său, Chiliman a vorbit despre necesitatea ca PNL și PDL „să meargă împreună mai departe sub aceeași siglă“, pentru că este „nevoie“ de o singură formațiune puternică de dreapta. Cât despre relația cu foștii săi colegi, primarul sectorului 1 a arătat că nu consideră că intră „pe ușa din dos“ în PNL. „Am avut o viziune pe care mi-am spus-o, am fost dat afară din PNL, astăzi PNL încearcă să revină exact acolo unde mi-aş fi dorit eu să ajungă, dar clarificările acolo or să mai dureze“, a precizat Chiliman.

Edilul a fost exclus din PNL în mai 2013, după ce a fost timp de 24 de ani membru al formațiunii, pe motivul săvârșirii „unor abateri grave la disciplina partidului“. Excluderea lui Chiliman și a celorlalți doi liberali, Vlad Moisescu și Diana Tușa, a venit la capătul mai multor luni de conflict cu liderul de atunci al PNL, Crin Antonescu. De altfel, chiar și în manifestul IRL se arată că „PNL a ajuns prizonierul intereselor unei persoane decise să sacrifice inclusiv statul de drept şi drumul occidental al României pentru a-şi îndeplini obiectivul politicianist“.

Pentru alegerile europarlamentare, IRL a colaborat cu PNȚCD, dar rezultatele slabe la nivel național au determinat ruperea protocolului. Dintre sectoarele Capitalei, sectorul 1 a fost cel în care alianța PSD-UNPR-PC a obținut cele mai puține voturi (25,63%). În sectorul păstorit de Chiliman, PMP a luat 13,73%, PNL – 10,57%, PDL – 9,75%, iar PNȚCD – 8,56%.

Discuțiile pentru fuziune, în grafic

Fuziunea PDL-PNL a fost deja aprobată în aproximativ 30 de județe. Mai sunt însă și județe în care discuțiile nu decurg tocmai lin. Suceava este unul dintre ele, în condițiile în care Delegația Permanentă a filialei a decis, duminică, să propună Congresului PNL fuziunea cu PDL prin absorbție, și nu prin comasare, așa cum s-a vorbit la centru. Totodată, conducerea filialei a vorbit despre o perioadă de tranziție, în sensul existenței în teritoriu a unor condu­ceri bicefale până după alegerile locale din 2016. Potrivit declarațiilor liderilor PNL și PDL, fuziunea prin comasare ar urma să se petreacă înainte de alegerile prezidențiale.

Cele mai citite

Amenzi de 4,6 milioane de euro pentru 29 de retaileri. Plus: deconectarea și telemunca în UE

Comisarul european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit, a declarat, cu ocazia zilei de 1 mai, că telemunca şi deconectarea trebuie să...

Revolut Travel Report: Ce recorduri în materie de turism se vor depăși anul acesta?

Revolut, banca digitală cu peste 40 de milioane de clienți la nivel global, din care peste 3,5 milioane în România, a întrebat 15.000 de respondenți...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...
Ultima oră
Pe aceeași temă