18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăTechPentru a fi ales președinte, Ponta mizează pe strategul lui Obama

Pentru a fi ales președinte, Ponta mizează pe strategul lui Obama

 

Invitat de două ori la Antena 3, americanul Mitch Stewart va lucra strâns cu echipa prezidențiabilului PSD. Valoarea contractului, precum și cine plătește sunt informații ținute deocamdată la secret.

Premierul Victor Ponta, care s-a anunțat și drept candidatul PSD pentru alegerile prezidențiale, a angajat un expert american în campanii electorale, care-i va coordona pe actualii consilieri ai politicianului român. Informația a fost furnizată de Antena 3, care l-a avut invitat pe Mitch Stewart, fondatorul companiei de consultanță “270 Strategies”, în emisiunea “Sinteza zilei”. Mass-media românească nu a reușit, deocamdată, să afle detaliile înțelegerii dintre liderul PSD și consultantul care a lucrat și pentru echipa de campanie a lui Barack Obama, inclusiv care este valoarea contractului și cine plătește. Nici măcar reprezentanții “270 Strategies” nu au fost mai transparenți, deși „România liberă“ a solicitat informații cu privire la acordul dintre premierul României și Mitch Stewart.

Acesta din urmă este considerat unul dintre specialiștii care au avut o influență decisivă în realegerea lui Barack Obama în 2012. Mitch Stewart a reușit să obțină pentru actualul președinte american victoria în nouă din cele zece state-cheie în care se decide cine câștigă scrutinul prezidențial din SUA.

Mitch Stewart a lucrat cu Barack Obama încă din 2007, iar după alegerile din 2008, când actualul șef de stat american a obținut primul mandat, consultantul a devenit director național al “Organizing for America”, un organism dedicat sprijinirii politicilor prezidențiale, potrivit prezentării de pe site-ul companiei „270 Strategies“. Specialistul american a declarat că a acceptat să îl ajute acum pe Victor Ponta după o întâlnire cu acesta în urmă cu o jumătate de an. „Am avut ocazia să-l cunoc pe Victor Ponta în Washington, cu şase luni în urmă”, a explicat strategul.

Principalii inamici, luați la țintă

În cadrul emisiunii “Sinteza zilei”, Stewart a recurs la mai multe atacuri la adresa președintelui Traian Băsescu și a lui Klaus Iohannis, acesta din urmă fiind candidatul cu cele mai mari șanse, potrivit sondajelor, de a-l învinge pe Victor Ponta. “Domnul Ponta a reuşit să mărească pensiile pentru mulţi români. Domnul Iohannis și ceilalţi au fost împotriva domnului Ponta în această luptă”, a afirmat Mitch Stewart.

Pe de altă parte, unele voci susțin că ideea celei de-a treia suspendări a lui Traian Băsescu ar aparține chiar acestui strateg american. Ideea este simplă: doar o polarizare a luptei prezidențiale pe axa “băsism – antibăsism” ar putea aduce PSD-ului un vot masiv, de proporțiile celui înregistrat la referendumul din 2012.

De altfel, Mitch Stewart nu se află la primul contact cu viața politică românească. În urmă cu un an, Mihai Gâdea, directorul Antena 3 și realizatorul emisiunii “Sinteza zilei”, l-a mai avut invitat pe Mitch Stewart, acesta aflându-se la vremea respectivă în SUA.   

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Cum alegi salopeta de lucru potrivită

Alegerea unei salopete de lucru adecvate este esențială pentru confortul, siguranța și eficiența la locul de muncă. Această piesă de îmbrăcăminte, care inițial a...
Ultima oră
Pe aceeași temă