10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăTechPNL, despre procotolul PSD-PUNR: cele două partide sunt în afara Constituţiei

PNL, despre procotolul PSD-PUNR: cele două partide sunt în afara Constituţiei

Semnarea protocolului de colaborare PSD-UNPR de către liderii celor două formaţiuni reprezintă “o premieră” în politica românească, fiind pentru prima dată când partide politice “asumă în mod oficial blocarea procesului legislativ”, afirmă liberalii într-un comunicat citat de Agerpres

“Înţelegerea ca proiectul de lege al PNL privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, aflat deja în circuit legislativ, să nu fie supus dezbaterii şi votului înainte de alegerile locale încalcă în mod flagrant principiul constituţional referitor la statul de drept. În fapt, PSD şi UNPR se pot pronunţa împotriva legii, votând în consecinţă, dar nu pot din punct de vedere constituţional să prevadă într-un document oficial că folosesc majoritatea pentru a împiedica dezbaterea şi modificarea unei legi”, se arată în comunicat. 

Liberalii subliniază că singura instituţie care poate stabili din punct de vedere constituţional dacă revenirea la alegerea primarilor în două tururi este posibilă pentru alegerile din 2016 este Curtea Constituţională a României. “Parlamentul, oricât de blamat este în acest moment, nu-şi pierde rolul prevăzut de Constituţie, respectiv acela de ‘organ reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării’. Acţiunile politice de blocare a activităţii parlamentare, menţionate în documente oficiale, încalcă însăşi principiile constituţionale”, subliniază PNL. 

Liberalii susţin că “interesul electoral major al PSD a făcut ca Liviu Dragnea să eludeze regulile elementare care privesc funcţionarea unei democraţii, ratificând astfel un abuz al majorităţii pe care o tranzacţionează exclusiv în scop politic”. PNL arată că respectă principiul majorităţii în funcţionarea Parlamentului, astfel încât legile pot fi adoptate doar cu o majoritate de 50% plus 1, în timp ce PSD respinge aplicarea aceluiaşi principiu pentru alegerea primarilor de către comunităţile locale. 

“Astfel, atragem atenţia PSD şi UNPR că gestul lor politic se poate situa sub incidenţa normelor legale privind neconstituţionalitatea partidelor politice”, precizează liberalii. 
PNL indică faptul că, în temeiul articolului 8 din Constituţie, partidele politice “contribuie la definirea şi la exprimarea voinţei politice a cetăţenilor, respectând suveranitatea naţională, integritatea teritorială, ordinea de drept şi principiile democraţiei”. 

De asemenea, articolul 40, alineatul 2 din Legea fundamentală face referire la încălcarea de către un partid politic a normelor democratice. Astfel, “partidele sau organizaţiile care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militează împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept ori a suveranităţii, a integrităţii sau a independenţei României sunt neconstituţionale”. 

“În raport cu aceste rigori democratice prevăzute în Constituţie, Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale stabileşte procedura prin care un partid politic poate intra în analiza de neconstituţionalitate a Curţii Constituţionale şi consecinţele unei posibile astfel de decizii (articolele 39, 40 şi 41)”, conchid liberalii. 

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă