21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăTechPNL cere Corpului de Control să verifice cum au fost cheltuiți...

PNL cere Corpului de Control să verifice cum au fost cheltuiți banii din fondul de rezervă

Vicepreşedintele PNL Alin Tişe a cerut, în scris, Corpului de Control al premierului să verifice modul în care Victor Ponta a alocat 150 de milioane de euro din fondul de rezervă al Guvernului pentru Ministerul Dezvoltării, dar să verifice şi modul în care Liviu Dragnea a direcționat banii mai departe, informează Mediafax.

Senatorul Alin Tişe a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că un astfel de demers se impune pentru a arăta că acest Corp de Control acţionează în interesul oamenilor, nu al premierului.

"Curtea de Conturi a constatat folosirea ilegală din fondul de rezervă al Guvernului a unei sume de 150 de milioane de euro de către Ministerul Dezvoltării. Am cerut în scris Corpului de Control al premierului să demareze un control, prin care să îşi controleze şeful, pe Victor Ponta, şi să constate de ce a dat bani ilegal bani lui Liviu Dragnea. Un astfel de demers se impune pentru a arăta că se acţionează în interesul oamenilor, nu al premierului. De asemenea, să se înceapă un control şi la nivelul Guvernului şi să se verifice fiecare alocare de bani către ministrul Dragnea, dar şi cum a alocat acesta banii către autorităţile locale, cum s-au făcut licitaţii, cum s-au încheiat contractele, exact cum s-a controlat alocarea de bani către Cluj Arena", a spus Tişe.

Corpul de Control al premierului nu este un organ al statului care funcţionează pentru primul ministru, ci este o instituţie care funcţionează în numele Guvernului, a mai precizat acesta.

"Controlul ar demonstra că acest Corp de Control apără interesul şi banul public, altfel este un corp infracţional organizat, care acţionează la comanda politică a lui Ponta, fiind folosit ca o măciucă politică, la dispoziţia primului ministru, ceea ce este foarte grav", a susţinut Alin Tişe.

Senatorul PNL a menţionat că aşteaptă din partea procurorilor răspuns la plângerile penale făcute anul trecut împotriva Corpului de Control al premierului care a verificat modul de alocare a 14 milioane de euro din fondul de rezervă al Guvernului pentru stadionul Cluj Arena, dar nu a verificat şi alocarea a 35 de milioane de euro pentru stadionul Naţional Arena, sumele pentru ambele investiţii fiind cuprinse în aceeaşi hotărâre de Guvern.

Guvernul a continuat, în 2013, practica anilor precedenţi de a aloca sume importante din Fondul de rezervă bugetară fără criterii clare şi transparente, acest fond reprezentând, de fapt, o modalitate de a suplimenta fără control parlamentar bugetele unor instituţii, anunţa, săptămâna trecută, Curtea de Conturi.

Legea finanţelor publice locale stabileşte că banii din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului pot fi acordaţi unor ordonatori principali de credite ai bugetului de stat şi ai bugetelor locale, pe bază de hotărâri ale Guvernului, doar pentru finanţarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în timpul exerciţiului bugetar.

Guvernul a aprobat, însă, în ultimii ani, numeroase derogări de la această lege pentru a aloca bani din această sursă în special primarilor, banii fiind repartizaţi prin ordin al ministrului Administraţiei Publice, post ocupat în prezent de vicepremierul Liviu Dragnea, şi fără ca lista primăriilor beneficiare să mai fie prezentată public, în Monitorul Oficial, ca în anii precedenţi.

În 2013, an verificat acum de Curtea de Conturi, unul dintre argumentele prin care era justificat un transfer de fonduri către primării, înlocuit ulterior cu alte argumente, făcea referire la apropierea unui "ger arctic".

Raportul Curţii de Conturi pe 2013 aminteşte că banii din Fondul de rezervă nu trebuie rambursaţi de către beneficiari, inclusiv primari, dar relevă că, în practică, nici nu a existat un control al Ministerului Finanţelor prin care să fie verificat dacă obiectivul final prevăzut în actul de alocare a banilor a şi fost îndeplinit, ministerul nefectuând nici măcar o evaluare a notelor de fundamentare întocmite de către ordonatorii de credite care primeau banii.

În 2013, au fost emise 38 hotărâri de guvern pentru alocarea de bani din Fondul de rezervă bugetară către diverşi ordonatori de credite şi bugetele locale, banii astfel alocaţi ajungând la aproape un miliard de lei, respectiv 940,39 milioane lei.

Cele mai citite

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă