8.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăTechVIDEO. PNL s-a ţinut de cuvânt. A dat în judecată Guvernul Ponta....

VIDEO. PNL s-a ţinut de cuvânt. A dat în judecată Guvernul Ponta. Care este motivul

Aşa cum anunţase încă de marţi Alina Gorghiu, în scrisoarea deschisă trimisă premierului Ponta, liberalii aveau în plan să dea în judecată Guvernul Ponta dacă la şedinţa de guvern de miercuri Executivul nu ar fi stabilit data organizării alegerilor parţiale. Cum nici ieri Guvernul nu a luat o decizie în acest sens, joi, PNL a anunţat că l-a dat în judecată pe Victor Ponta.

CITEŞTE ŞI  Alina Gorghiu, despre Ponta: Un premier obosit, obosit politic, ostenit politic

Partidul Național Liberal a depus, astăzi, trei acțiuni la Curtea de Apel București, în baza Legii contenciosului administrativ, prin care îl cheamă în judecată pe premierul Victor Ponta din cauza refuzului de a organiza alegeri parțiale la nivelul funcțiilor de primari și președinte de CJ vacante, al consiliilor locale dizolvate și al mandatelor de parlamentari”, se arată într-un comunicat al liberalilor.

Ce acuze aduc liberalii

Liberalii solicită ca instanța ”să dispună obligarea Guvernului să respecte legislația și să stabilească data de desfășurare a alegerilor parțiale”. ”Inacțiunea Guvernului în aplicarea legislației electorale reprezintă un abuz de drept grav, realizat prin exces de putere și o încălcare a regulilor democratice de către premier. Din rațiuni politice, Victor Ponta refuză să organizeze alegeri parțiale pentru funcția vacantă de președinte al Consiliului Județean Cluj și alte 22 de funcții vacante de primari, în legătură cu care a fost depășit termenul legal de 90 de zile pentru organizarea alegerilor locale (din județele Olt, Dâmbovița, Tulcea, Ilfov, Buzău, Vrancea, Maramureș, Vâlcea, Bacău, Caraș-Severin, Bistrița-Năsăud, Constanța, Hunedoara, Sălaj, Dolj, Neamț)”, mai scrie comunicatul PNL.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/flowplayer’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/playernew/singleplayer_max/01f12359a0fe47844bc3873ddf15d2a0/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

CITEŞTE ŞI  Alina Gorghiu i-a scris lui Ponta. Îl ameninţă că dă Guvernul în judecată

Şi asta nu e tot. Liberalii vor ca instanţa să intervină și să dea o hotărâre judecătorească prin Guvernul să respecte toate obligațiile legale în situațiile de dizolvare a altor două consilii locale, adică cele din județele Iași și Arad.

Ce i-a scris Gorghiu lui Ponta

Co-preşedintele PNL spunea în urmă cu două zile că scrisoare deschisă a fost ”ultimă încercare de a-l convinge pe premier să respecte legile și Constituția”, mai ales că problema organizării alegerilor parţiale s-a aflat şi pe agenda discuţiilor preşedintelui Klaus Iohannis cu partidele parlamentare de săptămâna trecută de la Palatul Cotroceni.

Gorghiu a mai spus în urmă cu două zile că, înaintea alegerilor prezidențiale din 2014, premierul Ponta a dat o Ordonanță de urgență prin care legaliza temporar traseismul politic. V-ați asigurat, cu forța, un supliment de peste 400 de primari și tot ați pierdut alegerile. Curtea Constituțională a caracterizat această acțiune politică ca fiind una direcționată împotriva statului de drept și o deturnare a voinței electoratului. În cele două tururi de scrutin din noiembrie 2014, ați umilit sute de mii de români, din afara României, cu același rezultat: ați pierdut alegerile. Acum, încălcați legea în cazul alegerilor parțiale și blocați dreptul la vot al celor din țară, iar peste două milioane de români nu au reprezentanți aleși în fruntea comunităților în care trăiesc”, precizează Gorghiu în scrisoarea deschisă.

CITEŞTE ŞI  O nouă sesiune parlamentară. Ce teme le-a stabilit Iohannis aleşilor​ 

Co-preşedintele PNL mai spunea atunci că lui Ponta îi este teamă, ca şi anul trecut, că va pierde alegerile”. ”Adevărul este că tocmai această teamă a dumneavoastră i-a făcut pe români să înțeleagă până unde puteți merge pentru a rămâne la putere. Sunteți în stare să încălcați Constituția, legile României și drepturile cetățenești pentru a vă atinge obiectivele politice personale. De aceea, veți pierde în continuare”, arată Gorghiu.

Liberalii susţin că a epuizat toate etapele politice pentru a-l determina pe premier să intre în legalitate și să organizeze alegerile parțiale. Potrivit Alinei Gorghiu, ”fiecare român este la fel de important, iar fiecare comunitate trebuie tratată cu un egal respect”, aceasta transmiţându-i premierului că ar prefera ”să nu ajungă în situația de a acționa în justiție, pentru a pune legea pe masa Guvernului. Deznodământul nu poate fi decât unul, ca și în cazul Ordonanței traseismului. Legea e doar una, la fel și Constituția. Nu așteptați iar să fiți obligat pentru a vă îndeplini atribuțiile".

CITEŞTE ŞI  VIDEO. PNL are nevoie de susținerea PSD pentru proceduri rapide de ridicare a imunităților  

Cum îl va monitoriza PNL pe Victor Ponta

Într-o postare pe contul său de Facebook, Alina Gorghiu a anunţat că va cere comisiilor de specialitate ale PNL să monitorizeze activitatea Guvernului și să prezinte un raport lunar privind modul în care Executivul pune în practică promisiunile făcute de premierul Victor Ponta în Parlament. "Vom avea, astfel, la sfârșitul fiecărei luni, un tablou corect al activității reale a Guvernului.<<Ora premierului>> trebuie să aibă parte și de <<Ora adevărului>>”.

 

Cele mai citite

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...

Coaliția ar fi decis să meargă cu candidați separați pentru Primăria Capitalei

Coaliţia PSD - PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian...

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...
Ultima oră
Pe aceeași temă