11.4 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăTechPNL și PDL, fuziune cu obstacole

PNL și PDL, fuziune cu obstacole

Liberalii şi democrat-liberalii s-au reașezat la masa negocierilor, după un weekend încărcat, plin de declarații contradictorii referitoare la denumirea partidului realizat din fuziune. Ieri, delegațiile celor două formaţiuni au convenit continuarea negocierilor, fiind discutate ca date pentru un congres comun 12 sau 19 iulie, au declarat, surse parlamentare. Liderul PDL Vasile Blaga a declarat că negocierile dintre PDL şi PNL privind fuziunea “nu au intrat în nici un impas”.

Dincolo de aceste asigurări, PNL și PDL trebuie să rezolve mai multe probleme pentru a putea fuziona atât de rapid. Prima dintre acestea este legată chiar de denumirea viitorului partid. La Congresul liberalilor, Klaus Iohan-nis a anunțat că PDL a acceptat ca noul partid să se numească PNL, fapt contrazis de prim-vicepreședintele PDL, Cătălin Predoiu. Ulterior, Iohannis a dat un pas înapoi afirmând că anunțul s-a bazat pe o concluzie a sa din discuțiile formale și informale. Ieri, Blaga s-a arătat indulgent față de derapajul lui Iohannis. Deși a spus că nu a dat mandat nimănui să facă un astfel de anunț, el a adăugat că explicaţiile date de Iohannis după afirmaţiile făcute la Congres “sunt suficiente” şi că democrat-liberalii ţin cont “de emoţia unui congres”.

O altă problemă care ar trebui lămurită este cea a prezidențiabilului dreptei. Potrivit vicepreședintelui PNL, Ludovic Orban, candidatul liberalilor va fi stabilit de către Delegația Permanentă, în două-trei săptămâni, pe baza sondajelor de opinie. Astăzi, liberalii ar urma să stabilească institutele de sondare la care vor apela. În competiție au intrat Crin Antonescu și Klaus Iohannis.

 

Negocieri pe funcții

 

Aici apare o altă neconcordanță, pentru că strângerea datelor de către casele de sondare ar putea depăși termenul de fuziune dintre PNL și PDL. În plus, rezultatele candidatului PNL ar trebui comparate cu cele ale candidatului PDL, Cătălin Predoiu. În aceste condiții, în PNL circulau două scenarii. Fie congresul comun va fi stabilit după Delegația Permanentă a PNL, fie, la limită, stabilirea candidatului se va produce în forul rezultat după fuziunea dintre PNL și PDL. Această variantă este, însă, respinsă de mulți liberali care vor să își desemneze propriul candidat înainte de fuziune. Pe de altă parte, liderii celor două partide trebuie să mai tranșeze o altă problemă delicată: cum va arăta conducerea noului partid? Iohannis și Blaga își vor împărți pozițiile de la vârf, de președinte și de președinte executiv. De aici încep problemele: toți vicepreședinții celor două partide ar urma să dețină poziții similare în noua formațiune, ceea ce ar face ca numărul acestor funcții să depășească 60. În aceste condiții, liderii PNL şi PDL discută despre înființarea unei structuri operative mai mici, care să se întrunească săptămânal. Probleme similare există și la nivel local, unde în fiecare județ un partid va da președintele, iar celălalt președintele executiv. De asemenea, trebuie împărțite și funcțiile de conducere la nivelul birourilor județene. Și această operațiune se anunță complicată, ținând cont de orgoliile de pe plan local.

La discuţiile de ieri nu au participat preşedintele PNL, Klaus Iohannis, preşedintele PDL, Vasile Blaga, prim-vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu. Discuțiile s-au purtat la nivelul eșalonului doi, fiind prezenți mai mulți vicepreședinți din ambele părţi. O întâlnire între Klaus Iohannis și Vasile Blaga ar urma să aibă loc astăzi. Cei doi ar urma să bată în cuie calendarul fuziunii, în măsura în care vor reuși să lămurească problemele aflate în litigiu.

Noi plecări din PNL

În paralel, s-au înmulțit plecările din PNL către grupul Tăriceanu căruia i s-au alăturat deja alți 11 parlamentari, ultimul demisionar fiind fostul ministru al Finanțelor, Daniel Chițoiu. El a susținut că este nemulţumit de deciziile luate la nivelul Congresului PNL, prin care s-a decis afilierea la PPE şi fuziunea cu PDL, și că partidul este „stăpânit de haos” şi a devenit un teren de bătălie între Antonescu şi Iohannis. “Cei care pleacă nu pleacă la Tăriceanu, ci pleacă la PSD”, a reacționat, ieri, Ludovic Orban. El a explicat că grupul Tăriceanu va pune umărul la campania lui Victor Ponta pentru alegerile prezidențiale. Tăriceanu a anunțat că își va înființa un nou partid liberal și va candida la alegerile prezidențiale.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Pentru că nu are talentul de ratangiu și simulator al fotbalistului român, Mbappe a răsuflat ușurat că PSG nu va disputa finala UCL cu...

Ilustrație: Marian Avramescu Fața nevăzută a fotbalistului-star francez Kylian Mbappe a avut un motiv foarte bun de bucurie după eliminarea formației pentru care încă...

Putin a vrut să guste din Europa, de ziua ei, dar a rămas doar cu oastea, a Ungariei, într-o măsea

Ilustrație: Marian Avramescu Cu ocazia Zilei Europei / Ziua Victoriei, președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, a vrut să guste din Bătrânul Continent și...

10 Mai – adevărata sărbătoare națională

Să sfârâie grătarele, micii să fie bine rumeniți, să cânte lăutarii! Acestea au fost imperativele Zilei de 9 Mai - Ziua Europei, cinstită, ieri,...
Ultima oră
Pe aceeași temă