13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăTechPNL și PDL și-au pus problemele la comun

PNL și PDL și-au pus problemele la comun

 

Congresul comun PNL-PDL a aprobat fuziunea dintre cele două partide, sub denumirea PNL. În prima etapă, cele două partide vor forma Alianța Creștin Liberală și vor avea un candidat comun la prezidențiale.

Reprezentanții PNL și PDL au votat, sâmbătă, în unanimitate, protocolul de fuziune dintre cele două formațiuni politice și statutul noului partid. Anterior, fuziunea fusese aprobată, separat, de către congresele celor două partide. De asemenea, PDL a ratificat fuziunea cu Forța Civică.

Noul partid se va numi PNL, însă va avea sediul central în Modrogan, fostul sediu al PDL, iar imnul său va fi “Verde înrourat”, care a aparținut democrat-liberalilor. Pentru democrat-liberali, încheierea congresului de fuziune, cu imnul partidului lor, a fost un moment de vizibilă emoţie, aceştia aplaudând şi cântând versurile. Din partea liberală, doar Ludovic Orban a încercat să cânte, ceilalţi mulţumindu-se să aplaude.

Fuziunea este însă un proces juridic de durată, astfel încât la alegerile prezidențiale liberalii și democrat-liberalii vor participa într-o alianță electorală, Alianța Creștin Liberală (ACL). Candidatul comun la prezidențiale va fi ales, până pe 5 august, pe baza sondajelor de opinie între Klaus Iohannis (PNL) și Cătălin Predoiu (PDL). Potrivit protocolului votat la congres, un partid va obține postul de președinte, iar celălalt cel de premier. Alianța va fi condusă de doi copreședinți – liderii PNL și PDL, Klaus Iohannis și Vasile Blaga.

La congresul comun, liderii celor două partide au încercat să transmită un mesaj de unitate. “Astăzi s-a născut marele partid al dreptei româneşti, marele Partid Naţional Liberal”, a declarat liderul PNL, Klaus Iohannis. „Azi am semnat certificatul de naştere a celui mai mare partid de centru-dreapta din istoria României. Sunt convins că va trimite PSD în opoziţie”, a comentat și Vasile Blaga.

Cine strică poza de familie

În ciuda mesajului de unitate, afișat la congres, noua construcție nu este lipsită de probleme. Fiecare din cele două partide vine în noua alianță cu un bagaj consistent de tensiuni. Astfel, fostul președinte al PNL, Crin Antonescu, a lipsit de la congres, fiind plecat din țară. Antonescu a fost învins de Klaus Iohannis în cursa din interiorul PNL pentru Cotroceni, iar absența sa a fost interpretată ca un semnal că nu se va implica în campania pentru prezidențiale. Totuși, o parte din colegii săi au respins această interpretare, afirmând că Antonescu își programase concediul de mai multă vreme. PNL are însă și o altă problemă: scăderea forței parlamentare prin plecarea unor senatori și deputați liberali către partidul lui Tăriceanu. Alți doi parlamentari liberali – senatorul de Timiş Petru Ehegartner şi deputatul de Cluj Steluţa Cătăniciu – au demisionat, ieri, din PNL pentru a se înscrie în Partidul Liberal Reformator, aceștia spunând că au sperat ”până în ultima secundă” că PNL va renunţa la fuziunea cu PDL.

Alianța va avea de rezolvat și problemele din zona PDL. Europarlamentarul PDL Monica Macovei a lăsat deschisă posibilitatea de a candida ca independent după ce Vasile Blaga a refuzat să o înscrie în sondajul de opinie pentru desemnarea prezidențiabilului. La Convenția Națională a PDL, Monica Macovei nu a putut lua cuvântul, din cauza unei neînțelegeri cu secretarul general Gheorghe Flutur, care a organizat reuniunea. Un alt lider care își dorește să intre în cursa pentru Cotroceni este Mihai Răzvan Ungureanu, proaspăt intrat în conducerea PDL, după ce a partidul său, Forța Civică, a fuzionat cu democrat-liberalii. Fostul lider al PDL, Emil Boc, a lipsit și el de la congresul de fuziune , acuzându-l pe Vasile Blaga că, deşi spune că are partidul în suflet, “îl bagă în mormânt definitiv şi îl topeşte în PNL”. „Nu pot asista la funeralii”, a concluzionat Boc. Acesta este primar în Cluj și, dacă nu se va implica în campania electorală, prezidențiabilul ACL poate pierde teren în Ardeal.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...
Ultima oră
Pe aceeași temă