14.9 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăTechPNL va depune marți moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Ponta

PNL va depune marți moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Ponta

PNL a strâns semnăturile pentru moțiunea de cenzură cu ajutorul PDL și PPDD. Este prima acțiune comună PNL-PDL îndreptată împotriva PSD de la intrarea liberalilor în opoziție.

Liberalii vor depune mâine o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Ponta.
Pe lângă ce 142 de semnături din partea PNL, alte 36 provin din partea PDL iar 15 din partea PPDD, în total 193 de semnături. Pentru depunerea unei moțiuni de cenzură sunt necesare 144 de semnături, adică un sfert din numărul total de parlamentari. Implicarea PDL  în acțiunea inițiată de PNL a fost confirmată de liderul grupului PDL din Camera Deputaților, Tinel Gheorghe. “Am avut întâlniri cu liberalii și în document au fost introduse și ideile noatre. Moțiunea de cenzură a fost semnată de deputații PDL și urmează să fie semnată și de senatorii partidului”, a explicat Tinel Gheorghe. Pe de altă parte, moțiunea nu a fost semnată de parlamentarii PMP, deși liderii acestui partid au afirmat că vor sprijini orice demers împotriva Guvernului Ponta.
Ce se va întâmpla mai departe? Moțiunea de cenzură și semnăturile urmează să fie depuse în cursul acestei săptămâni iar dezbaterea și votul moțiunii ar urma să aibă loc săptămâna viitoare. "Dacă mâine se depune moţiunea de cenzură, mâine sau poimâine se convoacă Birourile Permanente reunite, iar săptămâna viitoare avem plen reunit pentru această moţiune", a explicat Niculaie Mircovici, secretarul Camerei Deputaților.

Acuzațiile din moțiune
 Ar fi prima moțiune de cenzură cu care s-ar confrunta Victor Ponta de la instalarea la Palatul Victoria, în condițiile în care, fără PNL, opoziția nu avea suficiente semnături pentru inițierea unui astfel de demers.
Pentru demiterea Guvernului ar fi necesare 287 de voturi în favoarea moțiunii de cenzură, în timp ce opoziția mizează pe aproximativ 210 voturi. Chiar dacă șansele adoptării sunt reduse, moțiunea este văzută de PNL ca o încercare de a transmite un mesaj anti-PSD în ultima săptămână de campanie.
Potrivit textului moțiunii de cenzură, Guvernul Ponta nu și-a onorat angajamentul față de Parlament de a reduce CAS-ul cu cinci puncte procentuale la angajator. Executivul este acuzat și că a amânat pentru 1 iulie neimpozitarea profitului reinvestit, pe care PNL o dorea introdusă de la 1 mai.  De asemenea, Guvernul Ponta este acuzat de faptul că s-a solidarizat în public cu baronii locali acuzați de corupție. Un întreg capitol din moțiune, sub titlul “Biroul premierului – viziuna preferată a baronilor PSD” este dedicat aceste idei. “Palatul Victoria a devenit loc de pelerinaj pentru baronii partidului de guvernământ, iar biroul de prim-ministru a devenit locul preferat la baronului Duicu pentru săvârșirea traficului de infulență”, este una din acuzațiile din moțiune. Semnatarii susțin că Victor Ponta că și-a mutat biroul la Ministerul Apărării tocmai pentru a ascunde existența unor astfel de întâlniri. “Prin fuga de la Palatul Victoria, simbol la puterii executive din România, Victor Ponta înstrăinează actul de guvernare, luându-l din mâinile celor care I l-au încredințat și aservindu-l clientelei politice și intereselor de partid”, consideră semnatarii documentului.
O altă acuzație vizează renunțarea la proiectul privind intabularea gratuită a terenurilor agricole, care figura în programul USL.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

România și Turcia vor colabora pentru deminarea în Marea Neagră

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunțat că, în curând, va fi operaționalizată acțiunea de deminare în Marea Neagră, desfășurată în comun de forțele navale din...

Cutremur în sudul Italiei! Sute de locuitori au fost evacuați

Aproximativ 140 de deținute dintr-o închisoare de femei de lângă Napoli au fost evacuate pentru evaluări structurale, în timp ce zeci de clădiri de...

Premierul Ciolacu este primit în Turcia de președintele Erdoğan, unul dintre cei mai influenți lideri din Europa

Premierul României, Marcel Ciolacu, se întâlnește, în Turcia, cu președintele Recep Tayyip Erdoğan, unul dintre cei mai influenți lideri politici din Europa. Premierul Ciolacu și...
Ultima oră
Pe aceeași temă