10.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăTechPNL vrea să îl schimbe pe Ponta, UDMR se eschivează

PNL vrea să îl schimbe pe Ponta, UDMR se eschivează

Consiliul Național al PNL a decis depunerea unei moțiuni de cenzură la adresa Guvernului Ponta, pe tema votului prin corespondență, pe data de 5 iunie.

Decizia liberalilor a venit în condițiile în care PSD, care deține majoritatea în Parlament, a blocat dezbaterile pe tema votului prin corespondență pentru românii din Diaspora, în ciuda promisiunilor făcute după alegerile prezidențiale.

La nivel parlamentar, șansele demersului liberal par reduse. Pentru a fi aprobată,  moțiunea de cenzură are nevoie de sprijinul UDMR și UNPR, în condițiile în care liderii liberali au afirmat că vor negocia cu toate partidele, mai puțin PSD. Cu toate că UDMR este, oficial, în opoziție, liderii Uniunii lasă să se înțeleagă că nu vor sprijini tentativa liberalilor.

UDMR nu a fost consultată de PNL înaintea anunţării datei şi temei moţiunii de cenzură, a afirmat Marton Arpad, viceliderul grupului UDMR din Cameră, care s-a declarat surprins că documentul va fi depus în 5 iunie şi că va fi pe tema votului prin corespondenţă. El a taxat moțiunea liberalilor drept una „de fațadă“, invocând faptul că liberalul Mihai Voicu conduce Comisia de Cod electoral, care ar fi trebuit să discute legea votului prin corespondență.

Ce nu a menționat deputatul UDMR este faptul că PSD are majoritatea în comisie și, indiferent de președinte, dictează temele de discuție. Rezerva UDMR față de inițiativa liberalilor are, însă, motive diferite față de cele oficiale. UDMR colaborează cu PSD în Parlament, în special după ce deputații social-democrați au pus umărul la salvarea lui Laszlo Borbely de urmărirea penală. Pe de altă parte, UDMR nu agreează introducerea votului prin corespondență – creșterea numărului de alegători români ar diminua procentul reprezentat de alegătorii maghiari, iar Uniunea ar risca să nu treacă pragul electoral. Liberalii s-au arătat deranjați de răspunsul UDMR. „Dacă dânşii consideră că dreptul de vot pentru români nu este o temă importantă, eu mă simt jignită“, a afirmat copreședintele PNL, Alina Gorghiu.

Liderii UNPR nu s-au poziționat, încă, față de demersul PNL, dar sunt puține șanse ca din partea acestui partid, aflat la guvernare, să vină un răspuns favorabil. În plus, Victor Ponta le-a promis liderilor UNPR candidaturi comune cu PSD la alegerile de anul viitor, în condițiile în care partidul condus de Gabriel Oprea are probleme cu depășirea pragului electoral.

Până la negocierile cu restul partidelor, PNL are probleme în interior, pe fondul tensiunilor dintre vechii liberali și cei proveniți din PDL. Prim-vicepreşedintele PNL Teodor Atanasiu nu a putut să își susțină discursul, sâmbătă, la Consiliul Naţional al partidului de la Piteşti, după ce o parte din cei prezenţi în sală l-au huiduit și i-au strigat “Scuze! Scuze!“. Copreşedintele PNL Vasile Blaga a încercat să îi calmeze pe contestatarii lui Atanasiu, făcând apel la unitate: “Am o mare rugăminte: vă rog să ne respectăm. Am spus că am trecut peste toate şi mergem înainte şi vă rog să ne ascultăm cu atenţie“.

Apelul lui Blaga a fost însă ignorat, astfel că Teodor Atanasiu şi-a întrerupt discursul şi a plecat de pe scenă, spunându-le colegilor săi din PNL: “Vă mulţumesc pentru primire“.  Ulterior, cei care l-au huiduit pe Atanasiu, l-au aplaudat pe Cătălin Predoiu, candidatul pentru postul de premier, provenit din fostul PDL. 

Potrivit unor stenograme publicate în presă, Teodor Atanasiu le-a spus vechilor liberali din Bistrița că postul de premier nu va reveni fostului PDL, în ciuda înțelegerii în acest sens. Deși a tulburat apele în partid, Atanasiu nu pare dispus să facă un pas înapoi, afirmând că nu este cazul să își ceară scuze pentru discuţii de genul celor avute “cu soţia în bucătărie“.  

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...

OFICIAL. Cristian Popescu Piedone, primul candidat înscris în cursa pentru Primăria Capitalei. “Astăzi se închid zvonurile că mă voi retrage”

Cristian Popescu Piedone, președintele Partidului Umanist Social Liberal, este primul candidat înscris oficial în cursa pentru funcția de primar general. Cristian Popescu Piedone și-a depus...
Ultima oră
Pe aceeași temă