9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăTechPNȚCD, împărțit între PNL și Marian Munteanu

PNȚCD, împărțit între PNL și Marian Munteanu

Vechii țărăniști, conduși de fostul deputat Vasile Lupu, pregătesc un congres extraordinar și vorbesc de o alianță cu liberalii. Ei contestă colaborarea cu Alianța Noastră, formațiunea condusă de Marian Munteanu, afirmând că Aurelian Pavelescu, cel care a anunțat decizia, nu mai reprezintă legal partidul.

PNȚCD nu mai este în Parlament de 16 ani de zile, dar luptele dintre taberele din partid sunt la fel de înverșunate ca pe vremea când formațiunea era la putere. Ales președinte în 2013, Aurelian Pavelescu este contestat de vechii țărăniști grupați în jurul lui Vasile Lupu, care invocă decizii ale instanței și susțin că hotărârile acestuia sunt lovite de nulitate.

Un congres extraordinar al țărăniștilor a fost convocat pe 1 octombrie, pentru clarificarea situaţiei juridice a partidului, a anunțat Vasile Lupu, fost deputat al formațiunii și preşedinte al Comitetului Naţional de Conducere.  Decizia a fost luată de Biroul Naţional de Conducere, întrunit, recent, la Iași. Vasile Lupu a explicat de ce susţine că reprezintă conducerea legitimă a formațiunii istorice.

„În 2010 a avut loc un congres în care a fost ales acest Birou Național de Conducere, congres validat de tribunal. Ulterior, în 2013, Pavelescu a exclus toți membrii Biroului și a organizat un congres în care a fost ales președinte. Aurelian Pavelescu, pentru numeroasele abuzuri, a fost exclus din PNŢCD pe 30 iunie 2013, iar congresul prin care «s-a ales» a fost invalidat printr-o decizie civilă din iulie 2016 a Curţii de Apel Bucureşti”, a explicat Vasile Lupu. Practic, asta înseamnă că Aurelian Pavelescu nu mai este șeful legal al partidului și că deciziile luate de acesta după 30 iunie 2013 nu mai au valoare. „În consecinţă, protocolul semnat în numele PNŢCD cu Alianţa Noastră pentru România, condusă de Ma­rian Munteanu, este nul de drept. Lovit de nulitate absolută este şi contractul de vânzare a sediului istoric al PNŢCD din Bucureşti, str. Clemenceau nr.9, acest caz va intra în competența DNA”, susține Vasile Lupu.

Ca o strategie alternativă, fostul deputat crede că revenirea țărăniștilor se poate produce prin revirimentul curentului monarhist în România și prin atragerea de personalități. Acesta susține că are sprijinul fostului primar al Timișoarei, Gheorghe Ciuhandu, și speră că proiectului i s-ar putea ralia vicepremierul Costin Borc, dar și foștii miniștri Marius Bostan și Nicolae Noica (ministru al Lucrărilor Publice în guvernul CDR). De asemenea, Vasile Lupu propune ca soluție pentru alegeri o alianță cu un partid cu „toate formalitățile la zi”. Liderul țărănist s-a referit la PNL afirmând că ar fi trimis „emisari” către conducerea acestei formațiuni. „Eu cred că dacă domnul Borc se va înscrie în PNȚCD, după ce a afirmat că singurul partid în care s-ar înscrie ar fi PNȚCD, s-ar realiza și alianța cu liberalii. Aceasta ar fi o soluție, o alianță între partidele istorice, care să pună la punct această avalanșă a stângii. Eu nu am vorbit nici cu domnul Borc, nici cu PNL, am trimis emisari peste tot și așteptăm răspunsurile”, a afirmat Vasile Lupu.  

Renunțare. Strategia lui Pavelescu

De cealaltă parte a baricadei, Aurelian Pavelescu a anunțat, recent, că membri ai PNȚCD vor candida la alegerile parlamentare pe listele partidului Alianța Noastră pentru România, în baza unui protocol semnat de către Aurelian Pavelescu și Marian Munteanu. Întrebat de ce participă membrii țărăniști pe listele unei formațiuni înființate recent, Aurelian Pavelescu a subliniat că începerea negocierilor a avut loc după consultarea membrilor partidului. „Au fost două comitete naționale de conducere, în care au participat toți liderii județeni, iar decizia noastră politică, pentru a fi siguri că reprezentanți ai partidului vor ajunge în Parlament, a fost aceasta. (…) Electoratul creștin, patriotic din România trebuie să voteze o singură listă în toamnă. Este neoportun și chiar absurd ca două partide — vor fi și alte partide, cu siguranță, care vor adera, avem asemenea discuții și negocieri — să candideze pe liste separate și să își împartă voturile”, a declarat Aurelian Pavelescu. PNȚCD a fost principalul partid de  guvernământ între 1996 și 2000, dar a rămas în afara Parlamentului de la alegerile din anul 2000 până în prezent, trecând prin numeroase convulsii și rupturi. 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Mașinile cu motoare puternice sunt mai predispuse la accidente, conform studiilor – Grafic

Șoferii începători sunt sfătuiți, de obicei, să-și cumpere mașini ieftine cu motoare mici pentru a căpăta experiență de condus și pentru a evita accidentele....

Anunțul BNR legat de cursul euro

Moneda naţională s-a depreciat marţi în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9762 lei, în creştere...

Aerisirea în baie și reguli generale pentru a funcționa optim

Umiditatea excesivă din baie poate dăuna atmosferei generale, dar și nivelului de confort resimțit. Așadar, aerisirea corespunzătoare este obligatorie - atât pentru a asigura...
Ultima oră
Pe aceeași temă