11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăTechALEGERI PARLAMENTARE 2016. Politicienii penali cred că victoria lui Trump înseamnă și...

ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Politicienii penali cred că victoria lui Trump înseamnă și salvarea lor. Udrea, Ponta și Ghiță dau mesaje identice după ce Donald Trump a câștigat cursa spre Casa Albă

Mai mulți actuali și foști parlamentari cu dosare penale, precum și o serie de ziariști apropiați, au anunțat că succesul republicanilor americani vine la pachet cu o schimbare a atitudinii SUA față de lupta cu corupția.

Mesajele Elenei Udrea, Victor Ponta și Sebastian Ghiță, după ce Donald Trump a câștigat cursa spre Casa Albă, sunt aproape identice. Toți trei încearcă să prezinte acest rezultat ca un succes al bătăliei cu „sistemul“.

„Opinia mea e clară – alegerea lui Trump nu este deloc un pericol pentru România (cum ne tot ameninţă Propagandă Securistă. Este o oportunitate pe care putem să o folosim pentru binele nostru (dacă suntem în stare). Sau să ne transformăm în noul Stat ISIS în care totul se reduce la puşcării şi «speri să crapi»!

Şi în România în 11 decembrie putem să facem politică pentru popor – sau să lăsăm «Sistemul» şi pe «cioloșii» săi să ne decidă viaţa pentru că «ei ştiu mai bine»! Aş vrea să cred că şi noi putem fi ca americanii!“, a scris Ponta, pe Facebook.

Ulterior, el a comentat o afirmație a președintelui Obama – „Avem o tradiţie veche în această ţară (…) că oamenii aflaţi la putere să nu folosească sistemul judiciar pentru a obţine răzbunare politică“, a spus șeful statului american – pentru a se plânge că și ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, ar trebui să respecte acest principiu. „Dar am uitat – în colonii se aplică reguli inverse decât cele din Metropolă! Pentru că băştinaşii trebuie «civilizaţi»!“, a scris fostul premier.

Un mesaj extrem de asemă-nător a avut și Elena Udrea, doar că aceasta și-a exprimat speranța că schimbările din SUA îi vor afecta și pe Hans Klemm și pe Florian Coldea, directorul adjunct al SRI. „Sunt curioasă ce se va întâmpla acum cu ambasadorul american din România şi cum îşi va schimba discursul având în vedere că noul establishment politic din America militează pentru reducerea ingerinţelor în problemele interne ale altor ţări. Domnu› Coldea, ceva probleme?“, a scris, triumfător, Udrea.

Becali, fericit că omenirea a fost salvată

„Speranţa românilor către Donald Trump şi administraţia republicană e legată şi de respectarea drepturilor omului, de respectarea regulilor democraţiei, de respectarea votului românilor, lucruri pe care mulţi dintre noi am început să le spunem cu voce din ce în ce mai gravă“, a afirmat liderul informal al PRU, Sebastian Ghiță, care nu a uitat să menționeze că „oamenii știu mai bine decât ONG-urile sorosiste“. De altfel, potrivit RTV, PRU a fost primul partid din România care a salutat victoria lui Trump.

Dintre toți politicienii români, cea mai exotică reacție a venit însă din partea lui Gigi Becali, care a declarat că alegerile din SUA au salvat omenirea. „Dumnezeu a amânat sfârşitul lumii pentru că l-a pus preşedinte pe Trump (…) Era de rău să iasă Hillary Clinton preşedintele Americii. Cum să fie o femeie cel mai puternic om din lume“, a declarat Becali.

Ciutacu știe că republicanii nu țin cu DNA

Acest tip de reacție a fost dublat de comentariile unor jurnaliști apropiați acestor politicieni. Într-un interviu pentru un site controlat de Ghiță, Victor Ciutacu, moderator la RTV, a susținut că Laura Codruța Kövesi și Florian Coldea erau susținuți de democrați (deși ascensiunea lor a început în perioada în care George Bush era președintele SUA). „Cel puțin o doamnă și un domn (doamna Kövesi și domnul Coldea), membri ai faimosului Binom (mai nou, cuplu – după cum zic ăia de la Black Cube), care tremură, fiindcă sprijinul lor venea pe filiera democraților. Mai mult decât atât: dacă ne aducem bine aminte, domnul Klemm (Hans Klemm, ambasadorul SUA la București – n.r.), marele trâmbițaș al luptei anti-corupție din lume (a luptei noastre anticorupție, nu și a lor, a companiilor lor din România), a venit din America de-a dreptul cu misiune“, a susținut Ciutacu.

Ion Cristoiu s-a exprimat în termeni chiar mai duri: „Agentura SRI din Presă se dă de ceasul morţii că n-a ieşit Hillary Clinton. Dacă ieşea, SRI – Departamentul de spălat vase al Ambasadei SUA la București, ar fi avut asigurată conducerea ţării prin intermediul DNA“. El a mai anunțat că ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, ar urma să fie schimbat.   

Ghiță și Ponta cred că noul președinte al SUA este la fel ca ei, adică anti-sistem.   

Și Iohannis salută victoria împotriva sistemului

Atât actualul șef al statului, Klaus Iohannis, cât și predecesorul său, Traian Băsescu, au apreciat că trimful lui Trump este unul „anti-sistem”. „Şi eu personal m-am adresat şi politicienilor şi Parlamentului să refacă legătura între popor şi politicieni. Dacă apare o falie, apare un vot de blam la adresa castei politice. Cred că acest lucru a apărut în SUA“, a afirmat preşedintele Iohannis. El a apreciat că emoția l-a făcut pe Trump să câștige. „De multe ori, politicienii, consilierii, actorii în spaţiul public cred că alegerile se câştigă convingând alegătorii. Practica ne arată că nu este chiar aşa, alegerile se câştigă emoţionând alegătorul, se câştigă pe bază de emoţie şi nu pe bază de argument. După părerea mea, alegerile au fost câştigate de Donald Trump, care a avut un discurs nepolitic, franc, fiindcă a atins emoţia unei categorii care nu s-a mai identificat cu actualul establishment“, a explicat șeful statului.

Pe de altă parte, Băsescu a apreciat că Trump nu va putea fi pus sub control de către „sistem”. „Probabil că va imprima politicii americane şi elementele personale. De exemplu, în campanie spunea că nu este atât de important că bombardezi ISIS, ci să îi tai sursele de finanţare. Este foarte posibil ca Donald Trump să ceară structurilor de securitate americane să facă o prioritate din acest lucru“, a apreciat fostul șef al statului.

În plus, Băsescu a scris pe Facebook că UE trebuie să înțeleagă mesajul din SUA. „Prea mult pentru anchilozata Uniune Europeană, care trebuie să înţeleagă un lucru fundamental: ori se schimbă rapid prin acţiunea imediată a politicienilor, ori o schimbă popoarele așa cum au făcut britanicii şi americanii“, a apreciat el.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE, judet cu judet. Liste candidati PSD, USR, PNL, ALDE, PMP. Program electoral

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Categorie specială pentru cititorii ”România liberă”

Listele candidaților principalelor partide. Cele mai interesate stiri despre Alegeri Parlamentare 2016. Programele electorale ale partidelor care luptă pentru voturi. Dezvăluiri despre cei care vor să ajungă parlamentari la alegerile din 11 decembrie 2016.

Gasiti toate aceste informații foarte ușor, în categoria speciala dedicată alegerilor parlamentare din acest an din romanialibera.ro:
REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016

Cele mai citite

Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei, estimează Ludovic Orban

"Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei", estimează deputatul Ludovic Orban, după ce Cătălin Cîrstoiu s-a retras din competiția pentru funcția...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...
00:03:41

Fără încetare de foc în Gaza unde războiul a ajuns la Ziua 200

Războiul dintre Israel și Hamasul palestinian a intrat marți în cea de-a 200-a zi fără niciun semn de repaus, în ciuda apelurilor urgente pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă