14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăTechPonta a început, printre șuvoaie, cursa pentru cele 10 procente lipsă

Ponta a început, printre șuvoaie, cursa pentru cele 10 procente lipsă

Premierul și-a lansat, ieri, candidatura pentru Cotroceni, chiar dacă România a fost afectată de inundații. După cum au relevat-o și declarațiile făcute la evenimentul ținut la Craiova, strategia de comunicare a premierului a fost axată pe faptul că și-a petrecut prima parte a zilei la inundații pentru a-i sprijini pe cei afectați de furia naturii.

Citește și: De unde pleacă premierul în lupta pentru Cotroceni

Vremea a încurcat planurile lui Victor Ponta în ceea ce privește lansarea candidaturii pentru Cotroceni, în cadrul Consiliului Național al PSD. Ieri după-amiază, social-democrații începeau să se adune în sala din Craiova, unde urma să aibă loc lansarea. În paralel, premierul a convocat, la prefectura Dolj comandamentul pentru situații de urgență. Ulterior, Ponta a plecat în Gorj, județ afectat de inundații, unde se află și colegiul în care a fost ales deputat. Consiliul Național al PSD a început, în absența premierului, la ora 18.00, Victor Ponta ajungând abia după o oră. Acesta fiind contextul, liberalii i-au cerut premierului, prin purtătorul de cuvânt Alina Gorghiu, să renunțe la lansarea candidaturii. Purtătorul de cuvânt al PSD, Dan Șova, a replicat însă că Ponta ”și-a făcut pe deplin datoria în ceea ce privește inundațiile” întreaga zi și că a pus ”problemele țării pe primul plan”.

Simbolistica acțiunii PSD

Interesant este că reuniunea Consiliului Național a fost devansată cu două zile de liderii PSD din considerente de imagine. Inițial, reuniunea fusese programată pentru 1 august, dar, în mod simbolic, a fost mutată pentru 29 iulie, la împlinirea a doi ani de zile de la referendumul de demitere a lui Traian Băsescu. Victor Ponta își dorește să defileze în campanie pozând în singurul adversar al președintelui Băsescu, pentru a capitaliza simpatia celor 7,4 milioane de români care în 2012 au votat pentru demiterea acestuia. De altfel, Ponta era pregătit să le prezinte celor 6.000 de pesediști un program referitor la “un model diferit de președinte”, bazat pe “echilibru și decență”. Aceste idei se regăsesau și în broșura destinată delegaților la Consiliul Național. „Acum doi ani, pe 29 iulie, 7,4 milioane de români au decis oprirea regimului Băsescu. Au urmat momente succesive când, prin votul românilor, colaboratorii săi au fost îndepărtaţi de la putere. Dar, deşi cetăţenii i-au spus în toate formele că nu-l mai vor, Traian Băsescu este acum mai aproape ca niciodată de o revenire la putere – direct şi prin intermediari”, afirmă Ponta, potrivit documentului PSD.

Pe Sala Polivalentă din Craiova, unde a avut loc reuniunea social-democraţilor, au fost montate două afişe imense, unul fiind inscripţionat cu sloganul ”Dreptate până la capăt”, iar celălalt cu ”România puternică”. Pentru lansarea candidaturii a fost ales orașul Craiova, în dauna Brașovului, care candida, de asemenea, pentru găzduirea acestui eveniment. A fost ales un oraș dintr-o zonă dominată de PSD, dar condus de un lider promovat de Ponta, care nu face parte din vechea gardă a baronilor, Lia Olguța Vasilescu. În plus, în Craiova există o sală mai mare decât în Brașov. Craiova este municipiul unde PSD a obținut cel mai bun scor la europarlamentare. Mai mult, pentru a da un mesaj de forță, social-democrații au recurs la formula de Consiliu Național lărgit, la care să participe 6.000 de oameni și nu 1.100 cât fac parte din acest for. Candidatura lui Ponta urmează să fie validată la Congresul PSD din luna septembrie.

Calculele PSD

Chiar înainte de lansarea candidaturii lui Ponta, baronii locali ai PSD au întocmit calculele prezidențialelor. Potrivit primarului din Iași, Gheorghe Nichita, rolul prezidențiabilului este să obțină încă zece procente, față de cele 40% pe care i le va aduce partidul. Necesitatea celor zece procente suplimentare este recunoscută și de deputatul PSD Sebastian Ghiță, unul dintre apropiații lui Victor Ponta. Acesta susține, însă, că social-democrații au identificat și zonele din care vor obține voturi: UDMR și partidul lui Tăriceanu. “Victor Ponta este un politician cu experiență la nivel înalt, conduce de doi ani guvernul. Are o relație civilizată cu toate minoritățile din România. Sigur, au fost unele neînțelegeri cu UDMR, dar s-au găsit formule care să împace pe toată lumea”, crede Sebastian Ghiță. El a creionat și a doua direcție de atac. “Cred că va obține și voturi din zona dreptei, dezamăgiți că PNL s-a aliat cu oamenii lui Băsescu, cu Blaga, Berceanu, Videanu. Probabil că acești oameni vor vota cu Ponta, sau în primul tur cu Tăriceanu și în turul doi cu Ponta”, a spus Sebastian Ghiță.

Ce șanse au social-democrații

Din afara PSD, ecuația pare mai complicată. Sociologul Barbu Mateescu susține că lui Victor Ponta nu îi va fi chiar atât de ușor să obțină voturile scontate. “În privința voturilor UDMR, nu există nici o garanție. În 2009, UDMR a fost de partea lui Mircea Geoană, dar electoratul maghiar a votat cu Traian Băsescu. Etnicii maghiari urmăresc campania și nu votează neapărat cum le spun liderii UDMR”, afirmă Mateescu. Pe de altă parte, el susține că Traian Băsescu și PMP lansează două mesaje contradictorii: “că alegerea lui Victor Ponta ar fi cea mai mare catastrofă, dar și că Iohannis ar fi un rău la fel de mare ca Ponta”. El crede că un astfel de mesaj îl poate dezavantaja pe Iohannis, dar adaugă faptul că Traian Băsescu și PMP își vor definitiva strategia după turul I.

„Eram cu toţii pregătiţi azi să-mi lansez candidatura. Dumnezeu aşază lucrurile mult mai bine şi mi-am lansat deja candidatura pentru a fi preşedintele românilor la Novaci, la Bengeşti, alături de oameni care de fapt reprezintă România adevărată, nu România din cărţi sau de la televizor.“ – Victor Ponta

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

SRI va gestiona sistemul informatic al ANAF

Proiectul de lege privind gestionarea sistemului informatic al ANAF de către SRI a primit un raport favorabil din partea comisiilor de specialitate și se...

Un fost jucător al Realului ar putea deveni antrenorul celor de la Bayern Munchen

Potrivit unui raport vineri al DPA, există mari șanse ca Zinedine Zidane să semneze cu Bayern Munchen pentru a prelua conducerea echipei începând din...

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...
Ultima oră
Pe aceeași temă