13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăTechPonta pierde puterea pas cu pas

Ponta pierde puterea pas cu pas

Intervenția personală a președintelui PSD, Liviu Dragnea, a dus la amânarea discuțiilor din Parlament pe tema noului Cod Fiscal, inițiat de Guvernul Victor Ponta. Mai mult, Dragnea a anunțat că va avea ultimul cuvânt și în privința salarizării bugetarilor, un alt obiectiv al lui Victor Ponta.

Sesiunea extraordinară a Parlamentului, convocată pentru reexaminarea Codului Fiscal, a fost, ieri, anulată la numai câteva ore după ce începuse. Decizia a fost anunțată de liderul interimar al PSD, Liviu Dragnea, care a invocat necesitatea unui acord politic, la doar patru zile după ce reprezentanții partidelor semnaseră un acord tehnic pe Codul Fiscal.

La ședința coaliției, UNPR și ALDE s-au raliat poziției lui Liviu Dragnea. Rămas în ofsaid, premierul Victor Ponta, șeful guvernului care a elaborat Codul Fiscal, a susținut că nu îl deranjează amânarea discuțiilor. De fapt, prin mișcarea de ieri, Dragnea a oficializat faptul că nicio inițiativă a lui Ponta nu are valoare fără avizul partidului. Ponta s-a întâlnit săptămâna trecută cu președintele Klaus Iohannis, cel care a cerut reexaminarea legii,  și a anunțat că a ajuns la un compromis cu șeful statului, astfel încât Codul Fiscal să fie adoptat săptămâna aceasta, în sesiune extraordinară. Compromisul a fost confirmat și de o înțelegere de natură tehnică a reprezentanților partidelor, rămasă în suspensie după intervenția lui Dragnea.  Liberalii au acceptat să intre în jocul lui Dragnea, confirmând participarea la noua rundă de negocieri, în speranța că vor accelera prăbușirea lui Ponta, pentru a ajunge cât mai repede la guvernare.

Gata cu joaca

La nivel oficial, decizia coaliției privind amânarea sesiunii extraordinare a fost justificată de necesitatea unei înțelegeri la nivelul liderilor politici, care se vor întâlni joi. „Codul Fiscal nu-i o joacă, e una din cele mai importante legi care poate genera dezvoltare sau nu și noi am considerat necesar în coaliție să ne mai luăm câteva zile ca și noi și opoziția să ne uităm mult mai bine pe cifre și pe implicații, astfel încât să avem joi o discuție în deplină cunoștință de cauză“, a explicat Dragnea.

Cu alte cuvinte, Dragnea l-a lăsat o vreme pe Ponta să se „joace“ de-a Codul Fiscal, după care vor veni liderii politici care vor lua decizia ce contează.  Că a fost doar un pretext, o dovedește faptul că, la finalul săptămânii trecute, liderii politici vorbeau despre o eventuală întâlnire ieri, înainte de startul sesiunii extraordinare. Și aceasta pentru că aveau la dispoziție toate datele necesare: estimările Ministerului Finanțelor, plus cele ale  tehnicienilor fiecărui partid. De fapt, liderul PSD a fixat ziua de joi, pentru a lăsa fără obiect sesiunea extraordinară solicitată de Victor Ponta, care urma să se încheie miercuri. După această intervenție, Codul Fiscal se va discuta în sesiunea ordinară. Practic, Dragnea a anulat victoria obținută de Victor Ponta, în timp ce președintele interimar al PSD se afla în concediu.

Ponta, scos din ecuația salariilor

Ponta a părăsit sediul PSD încercând să mimeze faptul că nu este afectat de decizia lui Dragnea. „Eu mi-am făcut datoria, am pus pe masa partidelor un cod foarte bun şi sunt convins că până la urmă va fi votat“, a afirmat el. Premierul a susținut că nu îl deranjează anularea sesiunii extraordinare. 

„Deloc, Doamne fereşte, de ce, dacă se ajunge la adoptarea Codului Fiscal cu reducerea de 20 la sută aş fi cel mai fericit“. El a precizat că nu va participa la întâlnirea de joi, întrucât va efectua o vizită la Chișinău. Ponta a anunțat că este susținut, în continuare, de coaliție  pentru postul de premier și a plecat la o întâlnire cu sindicatele din învățământ, pe tema salariilor profesorilor.

Cât de consistentă este „sus­ținerea“ a demonstrat-o Liviu Dragnea, la câteva minute după plecarea premierului. Președintele PSD a anunțat că le-a cerut miniștrilor Rovana Plumb (Muncă) și Eugen Teodorovici (Finanțe) o „analiză serioasă“ asupra legii prin care vor fi majorate salariile bugetarilor.  „Noi discutăm de legea salarizării  tuturor bugetarilor, ceea ce este foarte corect şi trebuie să vedem dacă reuşim să o adoptăm, să facem proiectul de lege sau, până îl facem, categorie cu categorie primeşte majorări salariale“, a explicat Dragnea.

De remarcat că, și în acest caz, Dragnea se include în grupul decidenților, lăsând, practic, fără obiect negocierea dintre premier și salariații din învățământ, care a și fost amânată pentru 15 septembrie. Pentru a fi clar cine este șeful Guvernului Dragnea, i-a reproșat ministrului Teodorovici că a anunțat încheierea unui acord pe Codul Fiscal, deși misiunea sa era „să asculte și să ofere toate datele care îi sunt cerute“. “A greșit. Pentru că la o întâlnire cu liderii politici merg liderii politici și cei care au mandat, ca în urma unei discuții și întâlniri între liderii politici să se și întâmple lucruri“, a precizat liderul PSD.

Strategia PNL

Liberalii au acceptat propunerea lui Dragnea. Oficial, copreşedintele PNL Alina Gorghiu a explicat că acordul forţelor politice este fundamental, remarcând cu „satisfacţie“ că, pentru prima dată, coaliţia de guvernare se disociază de „heirupismul“ lui Ponta. 

Potrivit unor surse liberale, strategia PNL se axează pe atacarea lui Ponta, care trebuie debarcat de la Palatul Victoria, pentru preluarea guvernării. În schimb, PNL pare să îl menajeze pe Liviu Dragnea, tocmai pentru că liderul PSD lovește în Ponta. Că este așa o demonstrează și ieșirea de ieri a premierului virtual al PNL, Cătălin Predoiu, care a strecurat o laudă la adresa lui Dragnea, în finalul unei polemici cu Victor Ponta pe tema impactului Codului Fiscal. „Chiar crezi că te ia cineva în serios când te autonumești «tehnocrat», când toată viața ta, chiar și în parchet, n-ai făcut decât politică pe lângă pulpana unor politicieni care te-au depășit și prin cultură (Năstase) și prin forță politică (Dragnea, Boc, Băsescu)?“, a comentat Predoiu.

Noul consens anti-Ponta a antrenat și o serie de pași procedurali pentru anularea sesiunii extraordinare, deși Codul Fiscal fusese deja discutat de trei comisii din Senat. Însă, Comisia de buget-finanțe a renunțat să mai întocmească raportul și plenul Senatului a decis respingerea ordinii de zi, pe care se afla cererea de reexaminare a Codului Fiscal.  Codul Fiscal a fost votat de Parlament la finalul lunii iunie, dar președintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea actului normativ, invocând faptul că adoptarea ar putea afecta echilibrul bugetar. 

Specialiștii partidelor politice au convenit, săptămâna trecută, ca TVA să scadă în două trepte, de la 24% în prezent, la 20% de la 1 ianuarie 2016 şi 19% de la începutul lui 2017, şi ca eliminarea supraaccizei la carburanţi să fie amânată până la 1 ianuarie 2017.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...
Ultima oră
Pe aceeași temă