16 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăTechPonta îl ia ca model pe Viktor Orban: Vrea să depună un...

Ponta îl ia ca model pe Viktor Orban: Vrea să depună un proiect pentru înăsprirea condiţiilor privind prezenţa universităţilor străine în România

Deputatul PSD Victor Ponta spune că va începe să lucreze la un proiect de lege care să înăsprească condiţiile de prezenţă în România a universităţilor străine, pe modelul promovat în Ungaria de premierul Viktor Orban, care a ţintit o unitate universitară finanţată de miliardarul George Soros.



"Să nu săriţi imediat indignaţi – opinia mea este că iniţiativa legislativă a vecinilor noştri e foarte bună şi corectă! (…) Săptămâna viitoare vreau să lucrez la proiect şi să îl depun", scrie Ponta, pe Facebook.
 
Deputatul face referire la un proiect de lege din Ungaria, care înăspreşte condiţiile pentru prezenţa pe teritoriul ţării a universităţilor străine. Intrarea lui în vigoare ar însemna închiderea Universităţii Central Europene din Budapesta, fondată de George Soros. Măsura este susţinută şi promovată de guvernul maghiar, condus de Viktor Orban.
 
Cum arată modelul Orban
 
Un nou proiect de lege care înăspreşte regulile privind prezenţa universităţilor străine în Ungaria ar determina închiderea Universităţii Central Europene (CEU) din Budapesta, fondată de miliardarul şi filantropul George Soros, a transmis, într-o declaraţie, instituţia de învăţământ, potrivit Reuters.
 
Premierul conservator al Ungariei, Viktor Orban, a criticat dur în multe rânduri organizaţiile societăţii civile finanţate de Soros, acuzându-le că se opun politicilor sale privind migraţia.
 
Orban, care şi-a înăsprit retorica antimigraţie în contextul apropierii alegerilor parlamentare din 2018, spune de asemenea că ONG-urile care primesc finanţări din afară reprezintă interese străine şi se amestecă în afacerile interne ale Ungariei. Conform proiectului de lege înaintat marţi parlamentului, universităţile străine vor trebui să aibă un campus în Budapesta şi unul în ţara de origine. CEU nu are deocamdată decât un sediu în capitala Ungariei, Budapesta.
 
"Conform modificărilor, CEU ar trebui să deschidă un campus suplimentar în statul New York. A forţa CEU să facă acest lucru nu ar aduce niciun beneficiu educaţional şi ar determina costuri financiare şi resurse umane inutile", se arată în comunicatul universităţii.
 
"Proiectul de lege ţinteşte direct CEU şi, prin urmare, este discriminatoriu şi inacceptabil", mai transmite universitatea, care cere ca iniţiativa să fie retrasă.
 
Întrebat dacă intenţia Budapestei este de a închide CEU, purtătorul de cuvânt al executivului, Zoltan Kovacs, a spus că scopul guvernului "este să respecte legea şi să facă astfel încât toată lumea să respecte legea". "Amendamentele se aplică tuturor şi, prin urmare, CEU trebuie de asemenea să le respecte", a adăugat el.
Conform condiţiilor din proiectul de lege, universităţile trebuie să se conformeze noilor reglementări până la 15 februarie 2018.
Fondată în 1991 după căderea comunismului, CEU are 1.400 de studenţi şi angajaţi din peste 130 de ţări.
 
Fundaţiile Open Society sunt active în Ungaria de trei decenii, iar Soros a finanţat burse externe inclusiv pentru mai mulţi politicieni ai partidului de guvernământ Fidesz. Orban însuşi a beneficiat de o astfel de bursă chiar în perioada când comunismul se prăbuşea în Ungaria. Însă, în ultima perioadă, afaceristul american de origine ungară a devenit ţinta unor critici tot mai intense ale lui Orban şi ale altor lideri din foste state comuniste din Europa Centrală şi de Est.
 
Măsurile adoptate de preşedintele rus Vladimir Putin împotriva organizaţiilor neguvernamentale finanţate din străinătate au determinat plecarea din Rusia a fundaţiei lui Soros în urmă cu doi ani.
 
 
 
 
Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Sectorul 4 se transformă într-o oază urbană: Campanie de înverzire prin plantarea a peste 1500 de copaci

Într-o mișcare impresionantă de regenerare urbană, Sectorul 4 din București a dat startul unei ample campanii de înverzire, plantând peste 1500 de copaci. Această...

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...

România ajută Republica Moldova să intre în UE dar Ciolacu are o propunere directă. “Avem o variantă și mai scurtă de a fi în...

Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a declarat că populația Republicii Moldova dorește să trăiască într-un stat care să-i ofere prosperitate și siguranță,...
Ultima oră
Pe aceeași temă