11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăTechPonta vs Dragnea. Pregătiri pentru runda următoare

Ponta vs Dragnea. Pregătiri pentru runda următoare

Deși au curs, după ședința Biroului Permanent, mesajele despre unitatea partidului, apele sunt în PSD extrem de tulburi. Liviu Dragnea, învinsul zilei de miercuri, spune că s-a decis deja în privința strategiei pe care o va adopta, dar preferă să păstreze secretul. De pe margine, la două capete joacă Valeriu Zgonea.

După victoria repurtată în ședința de miercuri, Victor Ponta a mers în studioul unei televiziuni de știri pentru a întări mesajul-avertisment că el nu se agață de funcția de la Palatul Victoria, cum nu s-a agățat, chipurile, nici de cea de la partid. Mesajul este adresat publicului larg, iar avertismentul-colegilor din PSD. Principalul adversar al premierului, Liviu Dragnea, avea și el programată o emisiune tv miercuri seară, dar a contramandat pe ultima sută de metri. După întâlnirea pe care a avut-o cu Ponta ieri dimineață, la sediul din Kiseleff, fostul vicepremier a ținut să sublinieze că „nu poate lăsa PSD-ul așa“.

În ce condiții ar demisiona premierul

Ponta a arătat, în studioul de la B1 TV, că ar renunța la șefia Guvernului, dacă ar avea garanția că președintele Klaus Iohannis va desemna premier tot din partea coaliției la putere. „La partid, am plecat eu și au venit la conducere niște oameni din PSD care au fost alături de noi. La Guvern, eu nu îmi dau demisia ca să vină cineva din PDL, domnul Predoiu“, a spus Ponta, adăugând că i-ar fi propus șefului statului încă din decembrie 2014 parafarea unei „înțelegeri politice“ (prin acord scris), cum că funcția de premier rămâne actualei coaliții, astfel încât aceasta să își ducă „mandatul la bun sfârșit“. Cu doar câteva zile în urmă, Ponta pomenea și numele lui Călin Popescu Tăriceanu drept posibil înlocuitor.

Dincolo de faptul că o astfel de solicitare adresată președintelui este cel puțin la limita Constituției, dacă nu o încălcare veritabilă, cum susțin liderii opoziției, merită observat că Victor Ponta se contrazice singur, din nou. Până acum, premierul inculpat ne spunea că nu demisionează de la Guvern ba pentru că are proiecte importante de terminat, ba pentru că a primit un mandat de la Parlamentul României, ba pentru că este sprijinit de cei 5,3 milioane de români care l-au votat la prezidențiale. Acum, ne spune că nu demisionează doar pentru că Iohannis nu i-a promis în scris că va desemna un premier de la coaliție. Și dacă, pentru „interesul național“, prim-ministrul desemnat ar fi liderul UNPR, Gabriel Oprea?

Trecând peste mesajul adresat publicului larg cum că el nu se cramponează de putere și că ar fi gata să renunțe și la ultima funcție pe care o mai are pentru liniștea și binele coaliției, declarația de miercuri poate fi interpretată și ca avertisment pentru colegii de partid. Pe principiul „doar Ponta crește pensiile, salariile etc.“, doar Ponta reprezintă garanția pentru PSD că partidul rămâne la guvernare, conectat la pârghiile și beneficiile puterii. Evident, Dragnea nu poate avansa o astfel de ofertă social-democraților.

Dragnea: „Eu sunt hotărât“

Dacă miercuri seară spunea că se va gândi „serios“ ce are de făcut în continuare în PSD, ieri dimineață Liviu Dragnea se și hotărâse. Întrebat despre o eventuală candidatură la șefia PSD, acesta a răspuns: „Eu sunt hotărât, dar anunțul îl fac când vreau eu“. Nu este clar însă dacă decizia pe care a luat-o privește funcția de președinte interimar al PSD (caz în care trebuie să anunțe în zilele următoare, până la Comitetul Executiv de miercuri) sau funcția de președinte plin (caz în care își va depune candidatura când se va organiza congres, în toamna acestui an sau în 2017).

Până una-alta, Dragnea a primit și el o veste de la Curtea Supremă, care a stabilit că începe pe 28 septembrie judecarea apelului în dosarul Referendumului din 2012, dosar în care baronul de Teleorman a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare.

Zgonea pozează în reformator pentru presa străină

Creditat de mulți ca fiind persoana pe care ar putea-o susține Liviu Dragnea (și chiar Viorel Hrebenciuc) pentru șefia PSD, Valeriu Zgonea pare să-și fi dinamitat singur orice șansă de avansare în ierarhia partidului.
Într-un interviu acordat Associated Press, președintele Camerei Deputaților a arătat că PSD este „într-o situație de criză“, având „președintele partidului pus sub acuzare“ și adjunctul „condamnat“. Tot potrivit lui Zgonea, principala formațiune la putere ar avea nevoie de „reforme profunde“ și să organizeze rapid un congres pentru alegerea unei noi conduceri.

De menționat că Zgonea și-a atras deja critici serioase în PSD (unii au vorbit chiar despre o demisie) pentru modul în care a gestionat ședințele în care s-a votat Strategia Națională de Apărare și a fost învestit șef al SIE Mihai Răzvan Ungureanu.  

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă