16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăTechPredoiu îl acuză pe Ponta că a crescut datoria publică

Predoiu îl acuză pe Ponta că a crescut datoria publică

Premierul Victor Ponta a “îndatorat” România cu 20 de miliarde de euro în condiții de creștere economică și “tăiere aproape totală a banilor pentru investiții”, a acuzat prim-vicepreședintele PNL, Cătălin Predoiu, potrivit Agerpres

“Ponta e doctor în adevăruri spuse pe jumătate. Ieri (sâmbătă — n.r.), într-o emisiune TV, s-a ‘lepădat’ de împrumutul făcut de România de la FMI în timpul crizei economice din 2009 și s-a lăudat că a terminat rambursarea acestuia. Ce n-a spus ‘tehnocratul’: împrumutul de la FMI din martie 2009 s-a făcut în guvernarea PSD — PDL, cu Ponta la masa deciziilor coaliției. Împrumutul a fost de 20 de miliarde de euro și reprezenta circa 15% din PIB-ul de la acea dată. În 2008, datoria publică a României era de 27 de miliarde de euro, iar împrumutul de la FMI a fost făcut în contextul crizei economice globale care a dus la contracția cu 8% a economiei României”, afirmă Predoiu. 

Citește și: Ponta: Guvernul și-a plătit datoria către FMI

Potrivit acestuia, împrumutul FMI a fost solicitat, în 2009, pentru ca România să evite criza economică, însă banii împrumutați nu au fost investiți.

“România s-a împrumutat în 2009 cu 20 de miliarde de euro de la FMI pentru a evita falimentul în criză economică. Ponta a îndatorat România cu alte 20 de miliarde de euro în condiții de creștere economică și tăiere aproape totală a banilor pentru investiții (în termeni absoluți, cu alți 40 de miliarde de euro, având în vedere rambursarea datoriei către FMI). Banii împrumutați nu au fost investiți și nu au produs nimic, s-au dus în gaura bugetară făcută de Guvernul Ponta și va fi plătită de fiecare dintre noi. Azi Ponta se laudă că a plătit datoria la FMI pentru că minciunile și adevărurile spuse pe jumătate nu-l costă nimic. Accidentul istoric Ponta costă scump România, însă”, susține Cătălin Predoiu.

El adaugă că, după patru ani de guvernare Ponta, “datoria publică a României este de 66 de miliarde de euro, mai mare cu 19 miliarde de euro decât în 2009, după împrumutul de la FMI”.

“Ponta a îndatorat țara cu 19 miliarde de euro, în condiții de creștere economică și un PIB mai mare cu 10 miliarde de euro decât la finalul lui 2008. Un raport al Curții de Conturi din mai 2015 a arătat că Guvernul s-a împrumutat exclusiv pentru a finanța deficitul bugetar, în timp ce a cheltuit doar 0,01% din împrumuturi pentru investiții. În același raport, Curtea de Conturi avertizează că România este în drum spre insolvență având în vedere raportul negativ dintre creșterea economică și creșterea datoriei publice guvernamentale”, mai spune prim-vicepreședintele PNL.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Cine nu este eligibil pentru Start-up Nation

Ediția din anul 2024 a programului Start-up Nation aduce modificări semnificative față de edițiile anterioare, inclusiv în ceea ce privește potențialii beneficiari, anunță o...

Cum să-ți protejezi locuința de vremea rea

Indiferent dacă ești acasă sau nu, locuința ta este mereu expusă la riscuri generate de vremea rea, cum ar fi furtuni, inundații sau căderi...
Ultima oră
Pe aceeași temă