15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăTechPreședintele PMP: Românii din diaspora trebuie să aibă 10 deputaţi şi cinci...

Președintele PMP: Românii din diaspora trebuie să aibă 10 deputaţi şi cinci senatori în Parlament

Președintele Partidului Mișcarea Populară, Eugen Tomac, a declarat, luni, că partidul pe care îl conduce a propus ca românii de peste graniţă să fie reprezentanţi, în Parlament, de zece deputaţi şi cinci senatori și a cerut Comisiei de Cod electoral să revină asupra unei decizii anterioare pe această temă, transmite Mediafax.

"Le cerem celor din Comisia de Cod electoral să revină asupra deciziei privind reprezentivitatea românilor de peste hotare, s-a decis ca doar şapte parlamentari să aibă în Parlamentul României românii care locuiesc peste hotare. Să ne spună cineva care sunt criteriile şi cum s-a ajuns la acestă soluţie, pentru că avantajează partidele care sunt respinse de cetăţenii români de peste hotare? Credem că cel puţin 10 deputaţi şi 5 senatori ar trebui să aibă reprezentanţi românii de peste hotare pentru a-i reprezenta în Parlamentul României", a spus, într-o conferinţă de presă, deputatul Tomac.

El a criticat PSD şi PNL pentru că sunt de acord, la dezbaterile de Cod electoral, ca primarii să fie votaţi dintr-un singur tur de scrutin, Tomac arătând că primarii, la fel ca şi şeful statului, trebuie aleşi din două tururi de scrutin.

Liderul PMP a apreciat că, dacă preşedintele României ar fi fost ales doar dintr-un singur tur de scrutin, atunci "alta ar fi fost situaţia astăzi".

La rândul său, preşedintele Fundaţiei Mişcarea Populară, fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu a declarat că "trebuie să existe un echilibru" între nivelul de reprezentativitate a minorităţilor naţionale în Parlamentul României şi cel al reprezentării românilor din Diaspora.

Cele mai citite

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

VIDEO. Caz halucinant la Sibiu. Bolid de zeci de mii de euro, dar fură 20 de lei dintr-o cofetărie

Proprietarul unui lanț de cofetării din zona Sibiului a luat măsuri în urma unei creșteri a furturilor și a instalat camere de supraveghere în...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...
Ultima oră
Pe aceeași temă