10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăTechVIDEO. Prima conferință de presă susținută de șeful social-democraților, Liviu Dragnea, după...

VIDEO. Prima conferință de presă susținută de șeful social-democraților, Liviu Dragnea, după victoria din Parlament: PSD a ieșit întărit din această încercare. Ne-am asumat un risc politic

Președintele Camerei Deputaților și șeful PSD, Liviu Dragnea, susține o conferință de presă, după ce 241 de aleși au votat moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu. 

„Am intrat în normalitate. A fost o acțiune politică asumată de PSD și ALDE, asumându-ne și un risc politic, dar nu am vrut să riscăm ca programul de guvernare să fie pus sub semnul întrebării. Am preferat să nu mințim cetățenii, să nu ne prefacem, pentru a salva niște aparențe. Este bine că PSD a ieșit întărit din această încercare. Au fost și există, în continuare, presiuni din toate părțile pentru ca această coaliție să nu își ducă guvernarea la capăt. A fost o încercare a unui grup – cetățeni, oameni politici – de a prelua prin forță controlul”, a spus șeful PSD.

Șeful PSD a anunțat că, zilele următoare, va avea loc un Comitet Executiv național: „Astfel încât toți să mergem cu o singură propunere la președintele Iohannis. Prima dată, discutăm despre un candidat pentru funcția de prim-ministru. Apoi vom propune formula guvernamentală și programul de guvernare pe care le vom prezenta în Parlament. Sunt absolut convins că președintele Iohannis va fi interesat de stabilitatea României. Toate mesajele pe care le-a dat sunt absolut corecte și de apreciat. Sunt convins că președintele Iohannis va aprecia propunerea noastră, luni”.

Întrebat dacă a discutat cu președintele Iohannis, Liviu Dragnea a spus că „până acum nu”: „Nu are sens să vorbim astăzi. Cred că avem suficient timp să vorbim zilele următoare. Mă așteptam ca premierul Grindeanu să își prezinte demisia, dar nici după moțiune nu o face. Din partea mea și a colegilor mei, dl. Grindeanu nu va avea de suferit. Noi nu începem o vânătoare de vrăjitoare. Nu mai este PSD, dar cred că ar trebui să aibă grijă la cei cu care s-a înconjurat zilele acestea”, a mai spus șeful PSD.

În ceea ce privește apartenența lui Ponta și Grindeanu la PSD, Dragnea a spus: „Răspunsul meu este nu!”.

Potrivit șefului PSD, noul premier trebuie să fie „un om corect, un om responsabil, care să nu fie aventurier, care să aibă capacitate de muncă enormă, un om cinstit și cu viziune”.

Despre activitatea lui Tudorel Toader la Justiție, Liviu Dragnea a răspuns: „Eu îl văd bine. Și profesional îl văd bine”.

Totodată, el a fost întrebat ce garanții oferă că nu viitorul Guvern nu va ajunge într-o situație similară, peste șase luni, Liviu Dragnea a răspuns că le cere scuze românilor și că va discuta mai mult în partid despre propunerea pe care PSD o va înainta președintelui Iohannis.

„Îmi cer iertare tuturor românilor pentru greşeala făcută. Trebuia să discutăm mai mult de variantele de premier. Nu îi doresc răul, să aibă grijă în continuare. Nu jucăm ping-pong cu nume de premieri. Avem toate argumentele să finalizăm săptămâna viitoare votul pentru noul Guvern. Dacă luni avem desemnarea, intrăm în câteva zile cu votul în Parlament”, a afirmat șeful PSD.

Despre UMDR: „Regret informațiile neadevărate care au ieșit în presă. Despre UDMR pot să vă spun că avem un acord parlamentar. Am discutat și cu UDMR în aceste zile să vedem dacă susțin moțiunea, dacă participă la vot sau nu. Acele acte normative erau în procedurile parlamentare. Niciodată în aceste zile nu am avut o discuție dusă la capăt pentru a face un troc pentru anumite legi pentru susținerea moțiunii. Așa ceva nu este permis.", a spus Liviu Dragnea.

Imediat după ce moțiunea de cenzură depusă de PSD – ALDE a fost depusă, a fost convocată o ședință de urgență, la grupul PSD din Camera Deputaților.

Liviu Dragnea a avut o primă reacţie la votul pe moţiunea de cenzură, care a dus la căderea Guvernului Grindeanu. „Mă bucur că a trecut moţiunea, dar în acelaşi timp mâhnit că s-a ajuns aici. De acum încolo trebuie să reconstruim", a declarat Dragnea pentru stiripesurse.ro.


241 de parlamentari au votat, miercuri, în favoarea moțiunii de cenzură care a vizat Guvernul Grindeanu.

Conflictul politic a izbucnit miercurea trecută, după ce PSD i-a retras sprijinul politic premierului Sorin Grindeanu. Joi, CEx a decis și excluderea lui Grindeanu din PSD, însă premierul a anunțat că va demisiona doar dacă o face și șeful PSD. Vineri, Sorin Grindeanu l-a desemnat pe Victor Ponta ca secretar general al Guvernului. Majoritatea miniștrilor PSD și-au anunțat demisia. În weekend, coaliția de Guvernare a depus o moțiune de cenzură împotriva Executivului Grindeanu, urmând ca miercuri să fie votată.

Astfel, ședința de miercuri a Parlamentului a debutat cu o nouă lectură a textului moţiunii de cenzură, numită „România nu poate fi confiscată! Apărăm democraţia şi votul românilor”.



În moţiune se menţionează că, la cinci luni de la instalarea Guvernului, coaliţia de guvernare a făcut o evaluare a activităţii Executivului, în urma căreia a decis să retragă sprijinul politic acordat Cabintelui. Decizia a dus la demisia a 25 din cei 27 de membri ai Cabinetului, care au înţeles „corect reponsabilitatea politică ce le revine în cadrul unei democraţii constituţionale”. Documentul vorbeşte în continuare de „Guvernul Ponta-Jianu-Grindeanu”, pe care îi acuză de dispreţ faţă de regulile democratice ale funcţionării instituţiilor.

Totodată, în cele patru pagini ale moțiunii, premierul Grindeanu este acuzat că și-a pierdut „busola bunului-simț” și că „este un act de responsabilitate politică pe care trebuie să-l facă Parlamentul României”.


 

Cele mai citite

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete. Un procuror a fost eliberat din funcție

Klaus Iohannis, președintele României, a semnat mai multe decrete. Iohannis a eliberat din funcție și un procuror. Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea...

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...
Ultima oră
Pe aceeași temă