15.5 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăTechPrimar Arad: Legea alegerilor locale este ”pe jumătate bună”

Primar Arad: Legea alegerilor locale este ”pe jumătate bună”

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, este de părere că legea alegerilor locale este ”pe jumătate bună”. El a subliniat că alegerea primarului într-un singur tur este o decizie bună, însă alegerea șefilor de consilii județene ”lasă loc jocurilor de culise”, informează Mediafax.

În acest context, Falcă a declarat că ”adminsitrația locală, peste tot în lume, are la bază trei mari principii”, respectiv subsidiaritate, funcționabilitate și stabilitate, iar ultimul ”este cel mai important” pentru că ”bate principiul maximei legitimități dat de alegerile în două tururi”.

Citește și: Lider PSD, despre alegerea președinților de CJ: Cei care vor regreta vor fi din conducerea PSD

”Subsidiaritatea are legătură cu aducerea deciziei cât mai aproape de cetățean, funcționabilitatea are legătură cu raportul din interiorul executivului local și cu raportul dintre executiv și legislativul local, dar principiul stabilității este cel mai important, pentru că asigură stabilitate în administrația locală. Cred că alegerea primarului din primul tur este o soluție corectă, care se poate întâlni în 80 la sută din țările europene”, a afirmat Falcă.

Edilul critică însă modul de alegere a șefilor de consilii județene.

Citește și: Şeful CJ Călăraşi: Legea alegerilor locale, un pas înapoi

”Alegerea președintelui de către consilieri este o soluție greșită, pentru că se lasă loc jocurilor de culise. Acest sistem nu se bazează nici pe principiul stabilității, nici pe al legitimității. Din păcate, oameni care nu au o mare legitimitate vor putea provoca instabilitate, putând schimba oricând președintele, în funcție de interese. Președintele consiliului județean nu se va mai putea baza pe un mandat de patru ani”, a spus Falcă.

Referindu-se la Arad, unde șeful CJ este Nicolae Ioțcu (PNL), liderul liberal afirmă că ”abia acum vor începe discuțiile în partid privind persoana care va fi susținută”, adăugând că ”există și alți colegi în PNL Arad competenți pentru a conduce Consiliul Județean”.

Citește și: Cum vor putea micile partide să apeleze la șantaj pentru formarea majorității

Camera a adoptat, miercuri, cu 278 voturi pentru, 22 împotrivă şi 14 abţineri, proiectul de lege privind alegerilor locale, stabilind că preşedinţii Consiilor Judeţene vor fi aleşi indirect prin vot secret al consilierilor judeţeni, cu majoritate simplă, iar primarii vor fi aleşi într-un singur tur.

Reprezentanţii PSD au spus că susţin proiectul de lege, în timp ce cei ai PNL au arătat că au reţineri în privinţa modului alegerii primarilor şi preşedinţilor Consiliilor Judeţene.

Potrivit celor adoptate de deputaţi, preşedinţii Consiliilor Judeţene, dar şi vicepreşedinţii şi viceprimarii vor fi aleşi în mod indirect, prin vot secret de consiliul judeţean, cu majoritate simplă. Aceştia vor putea fi demişi, însă, la iniţiativa a cel puţin o treime din numărul consilierilor judeţeni, cu majoritate calificată, adică voturile a două treimi din numărul total, şi motivat.

O altă prevedere a proiectului de lege adoptată este că primarii se vor alege într-un singur tur, ca şi în prezent.

Proiectul care modifică trei legi, şi anume legea alegerilor locale, administraţiei locale şi statutul aleşilor locali, a fost adoptat în forma stabilită de Comisia de cod electoral, fiind aprobat anterior de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

 

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Doi jucători din Premier League, în vârstă de 19 ani fiecare, arestați pentru viol

Premier League este fără îndoială unul dintre cele mai prestigioase și urmărite campionate de fotbal din întreaga lume, însă, în ciuda renumelui său și...

Premierul spaniol Pedro Sanchez ia o pauză de la îndatoririle publice: „ Am nevoie să mă opresc şi să mă gândesc”

„ Am nevoie să mă opresc şi să mă gândesc”, a spus Sanchez într-o scrisoare împărtăşită pe contul său de pe platforma X. „Am...
Ultima oră
Pe aceeași temă