18.5 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăTechPrimarul Mihai Chirica cere demisia ministrului Justiției, dar îl laudă pe șeful...

Primarul Mihai Chirica cere demisia ministrului Justiției, dar îl laudă pe șeful PSD: Iordache este singurul om responsabil de haosul pe care l-a creat în aceste zile. Liviu Dragnea este un om puternic, dar îi reproșez că nu știe să își aleagă oamenii

Primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, a cerut, joi, demisia ministrului Justiției, Florin Iordache, după ce Guvernul a aprobat Ordonanțele de Urgență privind Justiția. Totodată, el i-a solicitat șefului PSD, Liviu Dragnea, să corecteze greșelile comise. În opinia sa, liderul social-democrat este „un om puternic”, însă nu știe să își aleagă oamenii.

„Încerc să transmit un mesaj din calitatea de lider al organizației PSD Iași și să propun Guvernului Grindeanu și domnului președinte Liviu Dragnea următorul lucru: să abroge la fel de urgent OUG 13/2017, să propună un proiect de lege Parlamentului României ales pe 11 decembrie, să facă dezbatere publică, să consulte specialiștii, societatea civilă și să lăsăm Parlamentul, ca entitate democratică a acestui stat să decidă”, a afirmat Mihai Chirica, într-o conferință de presă.

Astfel, el a cerut demisia ministrului Justiției, Florin Iordache, pe care îl consideră „singurul om responsabil de haosul pe care l-a creat în aceste zile”.

În ceea ce privește modul de acțiune al șefului PSD, Mihai Chirica a afirmat că este un profesionist, dar că nu știe să se înconjoare de oameni competenți.

„Este un om puternic, care a reușit să se organizeze într-un mod exemplar, încât a putut să câștige aceste alegeri într-un mod profesionist. Îi reproșez că nu știe să își aleagă oamenii, să pună oameni competenți în jurul lui și nu știe să țină cont de sfaturile oamenilor care contează. Îi cer să corecteze greșelile comise, are și puterea și responsabilitatea să o facă”, a mai spus primarul ieșean.

În opinia sa, „Guvernul este aproape paralizat”. Astfel, el susține că România a ajuns „mod aproape complet nejustificat am ajuns într-o situație tensionată, similară celei de la Revoluția din 1989 în care sute de mii de oameni din zeci de orașe au ieșit în stradă pentru a-și auzi vocea”.

„Am ales să spun adevărul, să nu îmi fie rușine să mă uit în ochii ieșenilor, în ochii propriului partid și al propriei mele conștiințe. Nu cred că domnul Sorin Grindeanu trebuie să plece de la guvernare, nu trebuie să creăm haos în acest stat, nu trebuie să ajungem la alegeri anticipate, nu trebuie să manipulăm populația și să o întoarcem pe una împotriva celeilalte, astfel încât de fiecare dată acest stat să fie dominat de haos și neîncredere. Trebuie să ne îmbunătățim imaginea la nivel internațional, să recăpătăm încrederea celor care vor să investească în noi. Sorin Grindeanu trebuie și poate să meargă mai departe, cu oameni responsabili care pot să facă ca orice proiect de lege al acestei țări să ne reprezinte pe toți”, a afirmat Mihai Chirica.

În ceea ce privește demisia lui Florin Jianu, Chirica a calificat decizia drept un act „de demnitate personală”. Primarul municipiului Iași a ținut și să îi mulțumească lui Florin Jianu pentru gestul de a demisiona din Guvern.

„Vreau să îi mulțumesc colegului meu Florin Jianu pentru actul de demnitate personală pe care l-a făcut, este un bun profesionist de care avem nevoie și nădăjduiesc că în continuare guvernarea Grindeanu îl va atrage pentru a continua până la capăt proiectele pe care le-a început. Cred în actul de justiție, cred că această Românie nu trebuie să fie nici România penalilor, dar nici România procurorilor. Trebuie să fie o Românie demnă, în care instituțiile statului să își facă treaba în funcție de competențele pe care le au fără să slujească niciunui interes politic, motiv pentru care am ținut să mă exprim public”, a mai spus primarul ieșean.

Mai mulți social-democrați au demisionat, în ultimele zile, din partid, în semn de nemulțumire față de decizia Guvernului de a aproba OUG privind grațierea și modificarea Codului Penal și de procedură penală. Cea mai recentă demisie este cea a lui Florin Jianu, ministrul pentru Mediul de Afaceri, care a denunțat „minciuna și impostura” din Cabinetul Grindeanu.


Pe aceeași temă: 

PRU cere demisia lui Bogdan Diaconu: Respingem orice asociere cu trădătorii naționalismului. A murdărit imaginea partidului

Biroul Permanent al PRU se va reuni, sâmbătă, pentru a lua măsuri împotriva lui Bogdan Diaconu, pe motiv că a „murdărit imaginea partidului”, după ce ar fi adoptat o poziție publică prin care apără decizia Guvernului de a aproba OUG privind grațierea și modificarea Codului penal și de procedură penală.


 Un deputat social-democrat a declanșat lanțul demisiilor din PSD: Nu pot acorda girul unui grup infracțional aflat vremelnic în fruntea PSD și a țării. Sunt miniștri care sunt extrem de confuzi la acest moment

Mai mulți social-democrați au demisionat, în ultimele zile, din partid, în semn de nemulțumire față de decizia Guvernului de a aproba OUG privind grațierea și modificarea Codului Penal și de procedură penală. Cea mai recentă demisie este cea a lui Florin Jianu, ministrul pentru Mediul de Afaceri, care a denunțat „minciuna și impostura” din Cabinetul Grindeanu.


 VIDEO: PNL cere demisia ministrului de Interne, după ce a afirmat că nu a știut că urmează să aibă loc o tentativă de deturnare a protestului din Capitală: A demonstrat că urmărește ordinele de partid, că ignoră informații serioase primite de la instituții ale statului

Șefa PNL, Raluca Turcan, a cerut, joi, într-o conferință de presă, demisia ministrului de Interne, după tentativa de deturnare a protestului de joi seara.


Casa Regală, solidară cu protestatarii nemulțumiți de OUG privind grațierea și modificarea Codurilor penale: Este înălțător să vezi că românii păstrează nobila tradiție de a lupta pentru principii și idealuri

Casa Regală a României a lăudat, joi, mobilizarea românilor care „păstreaă nobila tradiție de a lupta pentru principii și idealuri”, prin participarea la manifestațiile ca reacție la decizia Guvernului de a aproba OUG privind grațierea și modificarea Codului civil.


Executivul a adoptat, în ședința de marți, o ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Codului penal și a Codului de procedură penală. De asemenea, Guvernul a adoptat un proiect de lege privind grațierea unor pedepse și a unor măsuri educative privative de libertate. Drept reacție, președintele Iohannis i-a transmis, miercuri, o scrisoare premierului Sorin Grindeanu, în care i-a solicitat abrogarea Ordonanței de Urgență pentru modificarea și completarea legii privind Codul penal și a legii privind Codul de procedură penală.

Peste 15.000 de persoane au ieșit, marți spre miercuri, în Piața Victoriei, pentru a își arăta nemulțumirea față de decizia Guvernului. Ei au strigat: „Asta e trădare, nu e guvernare”,„Anticipate”, „Trădătorii”, „Noaptea, ca hoţii”, „Nu plecăm”. Proteste similare au avut loc și în alte orașe din țară.

Și miercuri dimineața, mii de persoane protestează în faţa Palatului Victoria. Jandarmeria a luat măsuri speciale în zonă, suplimentând dispozitivul de pază. Jandarmeria a luat, încă de la prima oră, măsuri de întărire a dispozitului de pază a Guvernului, în zonă fiind trimise trei echipaje şi mai mulţi jandarmi. Miercuri seara, la nivel național au manifestat aproape 300.000 de persoane. Dintre acestea, aproximativ 150.000 s-au adunat în Piața Victoriei din Capitală.

 

Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...

Lumina Sfântă a fost adusă în Republica Moldova de un avion al României

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim în Republica Moldova, în anul 2024, de un avion al României, anunță presa de la Chișinău. Cursa...

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă