9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăTechPrimele REACȚII ale politicienilor, după DEMISIA lui Victor Ponta de la șefia...

Primele REACȚII ale politicienilor, după DEMISIA lui Victor Ponta de la șefia PSD

Decizia premierului Victor Ponta de a renunța la conducerea Partidului Social Democrat a stârnit multe reacții în sfera politică. Printre politicienii care au reacționat față de demisia lui Ponta se numără președintele interimar Rovana Plumb, purtătorul de cuvânt al PSD, Gabriela Firea, președintele TSD Mihai Sturzu, dar și copreședinta PNL, Alina Gorghiu.

 Astfel, Rovana Plumb a spus că premierul nu a demisionat din funcția de președinte, ci doar s-a retras temporar din partid. 

Citește și: Reacția Rovanei Plumb după DEMISIA lui Ponta: Este o retragere TEMPORARĂ

“Victor Ponta nu demisionează din funcţia de preşedinte, este pur şi simplu o retragere temporară”, a spus Plumb, la RTV.

Rovana Plumb a precizat că liderul PSD a luat această decizie pentru până când îşi va demonstra nevionvăţia faţă de acuzaţiile care i se aduc.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Gabriela Firea, a precizat că decizia lui Victor Ponta de prelungire a interimatului la șefia PSD arată ”responsabilitatea deplină” a premierului, conform unui comunicat de presă al PSD.

Citește și: Cum cataloghează Gabriela Firea decizia lui Ponta de a demisiona din fruntea PSD

”Decizia domnului Victor Ponta, de a prelungi interimatul la conducerea PSD, arata responsabilitate deplina din partea acestuia. Este o decizie care confirma dorinta domnului Ponta de a-si demonstra nevinovatia. Vorbim despre o decizie care demonstreaza calitatile politice ale lui Victor Ponta. PSD este un partid total functional, cu oameni extrem de experimentati in conducere. Domnul Ponta va continua sa participe la sedintele conducerii PSD si il asteptam sa isi preia atributiile functiei. Agenda si directia partidului nu se schimba. Prioritatea noastra este sa continuam buna guvernare de pana in prezent, cu Victor Ponta premier, si sa castigam alegerile din 2016. Este datoria PSD sa opreasca revenirea la putere a echipei Basescu, camuflata acum in PNL, care a facut atat de rau Romaniei ani la rand”, a declarat Gabriela Firea.

Citește și: Ponta, retrospectiva a cinci ani în fruntea PSD: Scandal de plagiat, candidatură la Preşedinţie şi cercetare penală

La rândul său, președintele Tineretului Social Democrat, Mihai Sturzu a declarat că  decizia președintelui PSD Victor Ponta de a prelungi interimatul la  partid este una care arată preocupare în a-și demonstra nevinovăția. În acest context, el a ținut să sublinieze că formațiunea politică din care face parte îl susține pe Victor Ponta.

Citește și: Ce spune președintele TSD despre demisia lui Ponta

”Decizia președintelui PSD Victor Ponta de a prelungi interimatul la   partid este una care arată preocupare în a-și demonstra nevinovăția și   de a proteja, totodată, partidul. Avem totală încredere în Victor Ponta  și în nevinovăția acestuia și așteptăm să revină cât mai curând la 
 conducerea executivă a partidului”, a declarat Mihai Sturzu.

Alina Gorgiu, copreşedintele PNL, a declarat, duminică seara, la postul de televiziune B1 Tv, că “prin aceast anunţ, Ponta vrea să tragă de timp, este o diversiune”.

Citește și: Cum cataloghează Alina Gorghiu demisia lui Ponta de la șefia PSD

”Din punctul meu de vedere gestul este o diversiune menită să atenueze presiunea opiniei publice asupra domniei sale. Nu cred în grija pe care o poartă PSD-ului, pentru că dacă era îngrijorat și-ar fi dat demisia încă de acum o lună, când DNA-ul l-a pus sub urmărire penală. Acum premierul dă senzația că face un gest de onoare, dar cred că doar cumpără timp, înceacă să câștige timp. Dânsul este dator să facă un alt gest de onoare față de români și anume să își dea demisia din funcția de prim-ministru”, a spus Alina Gorghiu. 

Și Partidul Mișcarea Populară a avut o reacție vizavi de anunțul făcut de Ponta. Astfel, PMP îi solicită demisia imediată a lui Victor Ponta din fruntea Guvernului, “pentru a nu agrava și mai mult situația și poziția României în lume”.

Citește și: PMP, reacție DURĂ la adresa premierului: Ponta trebuie să plece IMEDIAT și din fruntea Guvernului

“Îi cerem lui Victor Ponta un act de responsabilitate și decență: să demisioneze imediat și din funcția de premier, pentru ca drumurile sale la DNA să nu afecteze imaginea României în lume. (…) Aceleași acuzații, aduse de DNA premierului României, afectează grav imaginea țării în străinătate. Ce este mai importantă, imaginea PSD sau imaginea României ? Niciun șef de guvern nu mai vrea să se întâlnească cu Victor Ponta. România caracterizată de instabilitate politică nu mai atrage investiții românești și străine. Prin rămânerea sa în funcția de premier sunt afectați milioane de români, România este afectată zi de zi prin prezența unui lider slab, lipsit de viziune și cercetat penal”, se arată într-un comunicat al PMP.

O reacție dură a avut și președinta M10, Monica Macovei. Europarlamentara i-a cerut lui Ponta să își dea demisia din fruntea Guvernului pentru că ”anchetarea penală a prim-ministrului afectează imaginea țării și a românilor”.  Mai mult, Macovei îl acuză pe Ponta că pentru el a contat ” grupul infracțional organizat și nu a contat niciodată țara”. 

Citește și: Macovei, reacție ACIDĂ la adresa lui Ponta: Pentru el a contat ”grupul infracțional organizat”

În schimb, presedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, duminică, pentru Mediafax, că retragerea premierului Victor Ponta de la conducerea PSD nu are cum să afecteze buna funcţionare a coaliţei de guvernare, iar acesta se bucură de tot sprijinul ALDE.

Citește și: Reacția lui Tăriceanu la demisia lui Ponta de la șefia PSD

Și la nivelul filialei județene a PSD au avut loc reacții după demisia premierului din fruntea partidului. Astfel, Preşedintele filialei judeţene Vaslui a PSD, Dumitru Buzatu, susţine că retragerea lui Victor Ponta de la conducerea partidului “nu este un moment inedit în istoria PSD” şi speră că acest lucru “să nu treacă neobservat de către membrii partidului”.

Citește și: Şeful PSD Vaslui, despre demisia lui Ponta: Nu cred că este un moment inedit în istoria PSD

Ecaterina Andronescu a declarat, duminică, că retragerea lui Victor Ponta de la şefia PSD este o greşeală şi de fond.

Citește și: Reacția Ecaterinei Andronescu vizavi de retragerea lui Ponta: O GREȘEALĂ de fond şi de formă

“Mi se pare că este o greşeală şi de fond şi de formă şi aş mai îndrăzni să spun că atunci când ai o poziţie atât de impotranta cum este cea a dlui Ponta deciziile nu le iei doar raportându-te la ţine ci gândindu-te la toţi cei care au aşteptări de la ţine, au avut încredere în ţine, ţi-au dat votul. De aceea, cred că s-a pripit cel puţin aş spune. Iar că formă, cred că ar fi trebuit să convoace conducerea PSD-ului şi poate că acolo într-o dezbatere cu mai multe argumente, decizia ar fi putut să fie una în folosul celor care au aşteptări de la noi. Chiar cred că nu trebuia să procedeze în felul acesta, dar discutăm prea târziu. Am încercat să am o discuţie, l-am sunat pe Victor Ponta dar probabil că sunau prea multe telefoane. I-aş fi spus ce am spus şi aici”, a spus Ecaterina Andronescu.

Președintele executiv al PSD Constanța, Decebal Făgădău, afirmă că retragerea lui Victor Ponta de la conducerea formaţiunii este un gest corect, de fair-play faţă de colegi şi, totodată, o hotărâre a “unui lider responsabil”.

Citește și: Liderul PSD Constanţa, despre retragerea lui Ponta: Este gestul unui lider responsabil

Victor Ponta, premierul României şi preşedintele PSD, a anunţat, duminică seara, pe contul său de Facebook că se autosuspendă din toate funcţiile pe care le are în Partidul Social Democrat. Ponta a spus că motivul pentru care a decis să renunțe la conducerea PSD este dosarul penal pe care îl are la DNA și că nu le poate cere altor colegi să se autosuspende, dacă el însuși nu o face. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă