9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăTechUPDATE. Primul congres PMP: Udrea vs. Funeriu. Atacuri deschise la adresa PDL,...

UPDATE. Primul congres PMP: Udrea vs. Funeriu. Atacuri deschise la adresa PDL, PNL și USD

UPDATE 5: Adrian Papahagi a anunțat și el că se retrage din cursa pentru șefia PMP, susținându-l, în schimb, pe Daniel Funeriu. Votarea a început, iar pentru funcția de președinte al Partidului Mișcarea Populară se mai bat doar Elena Udrea și Daniel Funeriu, după ce Adrian Rădulescu, Gelu Vișan și Adrian Papahagi s-au retras.

UPDATE 4: Și Gelu Vișan a anunțat că-și retrage candidatura la șefia PMP, susținând-o pe Elena Udrea. Un gest similar a făcut, înainte de a începe Congresul partidului, și fostul consilier prezidențial Adrian Rădulescu. Au mai rămas în cursa pentru funcția de președinte al PMP Elena Udrea, Adrian Papahagi și Daniel Funeriu.

UPDATE 3: Mai mulți lideri ai Mișcării Populare au atacat în discursurile lor pe PDL și PNL, partide care au început recent negocierile de colaborare si unificare, fără a invita la discuții și PMP. Marian Preda, președintele Fundației Mișcarea Populară, a arătat că principalele teme din manifestul Fundației din 2013 rămân valabile în continuare. "Tot ce v-am spus a fost sincer, este zi de zi și va fi crezul meu și al membrilor fondatori ai FMP. Nu am uitat de manifestul pe care l-am lansat atunci și vă citesc eu însumi din el: ne-am săturat de PSD, PC, UNPR, PDL, USL, UDMR, PP-DD și PNL", a declarat Preda.

La rândul său, Adrian Papahagi, unul din candidații la șefia PMP, și-a îndemnat colegii să fie curajoși și a declarat că "Vai de partidul care nu are un Băsescu". "Lua-i-ar naiba pe PDL, PSD, PNL", a mai spus Papahagi.

Un atac, mai voalat, la PDL și PNL, a venit și de la președintele interimar Eugen Tomac. "Observăm multă agitaţie pe zona de dreapta şi încearcă tot felul de politicieni, care timp de 25 de ani au stat pitiţi, fiind când de stânga, când de dreapta, spunând că Mişcarea Populară este o soluţie pe care putem să o evităm în această ecuaţie. Vă spun aici, PMP este un partid de dreapta, este un partid curajos, este singurul partid partener al lui Traian Băsescu şi mai avem un alt partener, poporul român", a declarat Tomac, citat de Mediafax.

UPDATE 2: Congresul PMP a început, pe acordurile melodiei "Happy", după care a fost intonat imnul de stat. Lucrările au debutat cu prezentarea raportului de activitate de către președintele interimar al partidului, Eugen Tomac. La Congresul PMP nu asistă președintele Traian Băsescu. Potrivit Elenei Udrea, șeful statului a fost invitat, dar nu este prezent în țară (președintele Băsescu participă la învestirea lui Petro Poroșenko ca președinte al Ucrainei).

Traian Băsescu a fost însă pomenit, de pe scena Congresului PMP, încă din primele minute, fiind catalogat de Eugen Tomac drept "un model de conduită pentru noi toți!". Declarația a fost primită cu aplauze entuziaste din sală.

Pe holurile Palatului Parlamentului, Daniel Funeriu, candidat și el la funcția de președinte al PMP, a împărțit delegaților mere verzi, simbol al Partidului Mișcarea Populară.

UPDATE: Liderul PMP Dâmbovița, Adrian Rădulescu, și-a anunțat retragerea din cursa pentru șefia partidului și și-a declarat susținerea pentru Elena Udrea. "Avem nevoie de un lider autentic, care să adune oamenii în jurul lui, gata să muncească 24 de ore pe zi dacă este nevoie, care să se lupte cu adversarii politici și să fie și carismatic. De aceea, cred că soluția este Elena Udrea", a arătat fostul consilier prezidențial.

—-

Aproximativ 1100 de delegaţi ai Partidului Mișcarea Populară se reunesc, astăzi, la Palatul Parlamentului, de la ora 11.00, la primul Congres al partidului. Pentru funcția de preşedinte al PMP, candidează Elena Udrea, Adrian Papahagi, Daniel Funeriu, Adrian Rădulescu şi Gelu Vişan.

Delegaţii vor alege și opt vicepreşedinţi, opt secretari executivi, un secretar general şi doi secretari generali adjuncţi, potrivit Mediafax.

Elena Udrea și Daniel Funeriu candidează doar pentru funcţia de preşedinte al partidului, în timp ce ceilalţi competitori s-au înscris şi pentru alte funcţii. Astfel, Adrian Papahagi va candida şi pentru un post de vicepreşedinte pe strategii şi relaţii politice, Adrian Rădulescu pentru secretar executiv, iar Gelu Vişan pentru o funcţie de secretar general adjunct.

Concurenţă mai mare, cinci pe un loc, este la funcţia de vicepreşedinte pentru strategii şi relaţii politice, post la care aspiră Teodor Baconschi, Adrian Papahagi, Ştefan Vlaston, Radu Mihai Cristescu şi Iulia Mirescu.

Pentru un post de vicepreşedinte pentru relaţiile cu mediul de afaceri vor candida Florin Secară, Marian Berdan şi Gunter Erich Wotsch.

Mai candidează pentru funcţiile de vicepreşedinte: Marin Anton – vicepreședinte pentru politici publice, Nicolae Ivăşchescu – vicepreşedinte pentru resurse umane, Florian Dumitru Staicu – vicepreşedinte pentru comunicare şi imagine, Gabriel Berca – vicepreşedinte pentru administraţie publică, Petru Movilă – vicepreşedinte pentru relaţia cu societatea civilă, Cristian Preda – vicepreşedinte pentru relaţii internaţionale.

Preşedintele interimar al PMP, Eugen Tomac, candidează pentru funcţia de vicepreşedinte pentru românii de pretutindeni.

Pentru funcţia de secretar general al partidului s-a înscris Cristian Petrescu, iar pentru cele două posturi de secretar general adjunct, Gelu Vişan şi Sergiu Ionuţ Diacomatu.

Vasile Gherasim şi Corina Gheorghe sunt în competiție pentru postul de secretar executiv pentru strategii politice. Pentru celelalte funcţii de secretar executiv candidează Adrian Rădulescu (politici publice), Cătălin Cristache (resurse umane), Mihai Rogojan (comunicare imagine), Claudiu Iorga Palaz (administraţie publică), Florin Gheorghe (mediu de afaceri şi patronate), Mihaela Stoica (relaţia cu societatea civilă), Dan-Radu Zătreanu (românii de pretutindeni), Valerian Vreme (relaţii internaţionale).

În cazul în care sunt mai mulţi candidaţi pe un post, va câştiga cel care va obţine majoritatea absolută de voturi, în caz contrar primii doi clasaţi intrând în turul al doilea.

În cadrul congresului, preşedintele interimar al PMP, Eugen Tomac, va prezenta un raport de activitate, apoi se vor prezenta candidaţii la diferitele funcţii, după care va urma votarea.

Citește și: Cine va conduce PMP?

Cele mai citite

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii Această vacanță (27 aprilie-7 mai) va cuprinde atât ziua de 1 mai, cât și...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii Această vacanță (27 aprilie-7 mai) va cuprinde atât ziua de 1 mai, cât și...
Ultima oră
Pe aceeași temă