16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăTechPrincipalii candidați la Primăria Galați se bat în dosare

Principalii candidați la Primăria Galați se bat în dosare

Cu două luni înaintea alegerilor, principalii protagoniști ai competiției pentru mandatul de primar al Galațiului au trecut la bătălia pe dosare. După ce zilele trecute primarul în funcție, Marius Stan (UNPR), a fost acuzat de Agenția Națională de Integritate (ANI) de conflict de interese pentru că în perioada 2012-2015 a fost primar, dar și administrator al unei firme de comisionare vamală, Stan și-a spus propria variantă.

A explicat că le-a solicitat din 2005 celor doi asociați să radieze firma și, cum acest lucru nu s-a întâmplat, a radiat-o el, în februarie 2014. Îi rămâne oricum perioada iunie 2012-februarie 2014 în care a fost în conflict de interese, dovedit de evidențele Registrului Comerțului. Admite că a fost o neglijență, că cei doi ani de incompatibilitate ar putea să îl coste, dar spune că va contesta în instanță raportul de evaluare al ANI și oricum va candida pentru un nou mandat din partea UNPR.

Stan dezvăluie „legăturile“ lui Ciumacenco cu ANI

Pentru a recupera din terenul pierdut în disputa cu principalul adversar – candidatul  PNL Nicușor Ciumacenco, fost viceprimar în mandatul 2008-2012 – Marius Stan a dezvăluit că și acesta a avut două dosare în care ANI l-a acuzat de conflict de interese. În primul dosar, Ciumacenco a fost acuzat de ANI, în iunie 2012, că prin firma sa a furnizat utilaje Primăriei Galați, contractul de închiriere a echipamentelor fiind de 11.547 lei. Ciumacenco nu a contestat raportul ANI și din 2012 până în 2015 i-a fost interzis să ocupe o funcție publică. „Până în august 2015 a avut interdicţie de a ocupa o funcţie publică, dar pe ce? Nu pe o chestie interpretabilă sau pe o neglijenţă, cum e cazul meu, ci pe închiriere de utilaje de la propria firmă la primărie. Este un conflict de interese clar“, spune Marius Stan.

Ciumacenco spune că în 2007 a câștigat o licitație și că utilajele ar fi fost închiriate primăriei la începutul lui 2008, când nu era nici viceprimar, nici consilier municipal. În 2014, Ciumacenco s-a ales și cu un al doilea dosar pentru conflict de interese. ANI l-a acuzat că în 2010, când în virtutea faptului că era viceprimar a devenit și președinte al Fundației „Andreiana Juventus“, a Primăriei Galați, ar fi votat pentru alocarea de fonduri acestei fundații. Ciumacenco spune că, la data la care a votat bugetul fundației, nu devenise încă președintele acesteia. A contestat raportul ANI, a câștigat la Curtea de Apel Galați, dar ANI a făcut recurs și din martie 2015 dosarul este pe rolul ICCJ, în procedură de filtru, nefiind stabilit nici un termen timp de peste un an.

Retrocedare cu o compensare de 400 mp în zonă centrală

Primarul Marius Stan a lansat și o acuzație mai dură la adresa lui Nicușor Ciumacenco, dezvăluind că în 2010, când viceprimarul era președintele Comisiei de Fond Funciar din primărie, bunica sa a primit două terenuri, în suprafață de peste 2.000 mp, ca urmare a unei retrocedări obținute în instanță. Problema este că, în schimbul terenului revendicat pe str. Valea Țiglinei nr. 11, care nu putea fi retrocedat în natură, Primăria Galați a dispus acordarea în compensare a unor terenuri cu amplasamente mai bune. O suprafață de 1.762 mp a fost acordată pe șoseaua de centură, în zona „Billa 2“, la aceasta adăugându-se alți 400 mp, o suprafață de spațiu verde de pe str. Regiment 11 Siret, în zonă centrală, unde Nicușor Ciumacenco a ridicat o construcție masivă, cu parter și etaj.

„În calitate de preşedinte al Comisiei de Fond Funciar, domnul fost viceprimar Ciumacenco îşi semnează singur dispoziţia prin care împroprietăreşte pe bunica sa, Alexandra Papadopol, care bunică împuterniceşte pe mama viceprimarului, Ciumacenco Lenuţa, să o reprezinte pentru încheierea documentelor cu primăria. Acest teren pe care de drept îl aveau de primit prin Valea Ţiglinei l-au adus, fără hotărâre de Consiliu Municipal, sub construcţia de pe strada Regiment 11 Siret, unde are cabinetul stomatologic. Pe spaţiul verde“, acuză primarul Marius Stan. 

Dacă nu aș fi semnat documentul, puteam fi acuzat că nu respect o decizie judecătorească.“ Nicușor Ciumacenco

EXPLICAȚIE

Fostul viceprimar spune că nu lui i-a aparținut decizia

Ciumacenco se apără replicând că rolul său în acea retrocedare de teren a fost unul minimal, decizia fiind luată de fostul primar, Dumitru Nicolae: „Decizia compensării a fost luată de o comisie din care eu nu am făcut parte: Comisia de analiză a cererilor de retrocedare. A urmat circuitul normal: după ce a fost soluționat de membrii comisiei, dosarul a ajuns pe masa primarului, legalitatea sa a fost verificată de secretarul primăriei, dosarul a fost semnat de primar, după care solicitantul își putea întabula dreptul la Cartea Funciară și era recunoscut ca proprietar. În această calitate, de proprietar, se prezenta la mine, care, ca viceprimar în funcție, eram singurul cu atribuțiuni de semnare a procesului-verbal de punere în posesie, conform deciziei Comisiei de retrocedări“, a explicat fostul viceprimar, care a adăugat că dacă nu semna documentul risca să fie acuzat de nepunerea în aplicare a unei hotărâri judecătorești: „Dacă nu aș fi semnat documentul, puteam fi acuzat că nu respect o decizie judecătorească și un titlu de proprietate, puteam fi cercetat penal pentru abuz în serviciu“.

 

Cele mai citite

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Cât timp ar trebui să dureze plimbarea câinelui?

Plimbarea zilnică a câinelui oferă numeroase beneficii pentru sănătatea mentală, emoțională și fizică pentru aproape toți câinii. Plimbările oferă exerciții fizice, care sunt bune...

Cum să-ți protejezi locuința de vremea rea

Indiferent dacă ești acasă sau nu, locuința ta este mereu expusă la riscuri generate de vremea rea, cum ar fi furtuni, inundații sau căderi...
Ultima oră
Pe aceeași temă