19.5 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăTechProblema votului din diaspora, în atenția PMP. Ce intenționează să facă formațiunea...

Problema votului din diaspora, în atenția PMP. Ce intenționează să facă formațiunea politică

Președintele PMP, Eugen Tomac, a declarat duminică, la Deva, că formațiunea politică pe care o conduce se va adresa, săptămâna viitoare, Comisiei Europene cu privire la cadrul juridic ce reglementează exercitarea votului de către românii din diaspora, conform Agerpres.

”Cadrul juridic (…) în ceea ce-i privește pe românii din afară este depășit și ultimele alegeri demonstrează acest lucru cât se poate de clar, pentru că au putut vota doar 400.000 de cetățeni români din patru milioane, deci doar 10%. Credem că este timpul ca și Comisia să intervină în această chestiune pentru ca Guvernul, iar dacă nu dorește Guvernul, cel puțin Parlamentul să analizeze cu seriozitate legea votului prin corespondență pe care noi am depus-o”, a declarat președintele PMP.

El a arătat că Mișcarea Populară a depus în Parlament un proiect de lege referitor la votul prin corespondență. Inițial, proiectul a fost respins în decembrie 2014, dar o variantă îmbunătățită a acestuia a fost depusă, din nou, la Parlament, în februarie anul acesta.

”Mi-aș dori ca clasa politică, Guvernul și Parlamentul să nu mai trateze superficial această problematică pentru că cei patru milioane de români care muncesc în UE nu sunt cu nimic mai diferiți decât, de exemplu, europarlamentarii pe care-i avem la Bruxelles. Ei beneficiază de aceste avantaje pentru că România este membru al UE: libertatea de mișcare, libertatea de a-și alege locul de muncă, libertatea de a-și alege locul de trai”, a spus Tomac.

În opinia acestuia, românii care muncesc în străinătate reprezintă ‘cel mai mare investitor în economia României’, liderul PMP afirmând că prin aportul acestora în țară au intrat, până acum, peste 40 de miliarde de euro.

De asemenea, Eugen Tomac a ținut să precizeze patru milioane de români muncesc în țări ale Uniunii Europene, apreciind că Guvernul și Parlamentul nu au întreprins măsuri concrete, astfel încât să fie evitate incidentele care au avut loc în străinătate la alegerile din 2014 pentru desemnarea Președintelui.

Alături de secretarul general adjunct Gelu Vișan și secretarul executiv Roxana Iliescu, președintele PMP a participat duminică la conferința județeană de alegeri a filialei PMP Hunedoara.

În funcția de președinte al organizației județene PMP Hunedoara a fost aleasă Mihaela Brate, iar secretar general a fost desemnat prin vot Emil Lasconi.

Cele mai citite

Rishi Sunak își dorește ca Benjamin Netanyahu să aibă „ sânge rece” după atacul Iranului de sâmbătă

Premierul britanic, Rishi Sunak, l-a chemat marţi pe omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, să dea dovadă de "sânge-rece" după atacul Iranului împotriva Israelului din...

Pe timp de război, cresc acțiunile firmelor producătoare de armament

Acțiunile unor mari companii care produc echipamente militare au crescut semnificativ, în contextul războiului din Ucraina și, mai nou, al războiului din Orientul Mijlociu,...

Dacă luptătorii împotriva cancerului sunt antrenați, de ce luptătorii împotriva propagandei sunt uciși?

Dacă limfocitele T-Helper pot fi antrenate în laborator pentru a lupta împotriva cancerului, de ce nu ar exista un factor imun și contra propagandei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă