5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăTechProiectul legii partidelor este finalizat. De câte persoane este nevoie pentru a...

Proiectul legii partidelor este finalizat. De câte persoane este nevoie pentru a înființa un partid

Comisia de Cod electoral a finalizat, joi, proiectul de lege privind partidele politice, prilej cu care a stabilit că un partid se poate înfiinţa doar cu trei membri, informează Mediafax.

„Cetăţenii se pot asocia câte trei şi pot candida”, a precizat preşedintele comisiei de Cod electoral, Valeriu Zgonea, după şedinţă.

Comisia a stabilit de asemenea ca locul registrului partidelor, unde se face înregistrarea formaţiunilor politice, să rămână ca şi în prezent Tribunalul Bucureşti şi a precizat condiţiile în care se face radierea partidelor.

„Radirea se face pe câteva măsuri luate de către comisie cu doar un vot împotrivă: trebuie să candidezi în două alegeri consecutive, la alegerile locale trebuie să depui liste incomplete (…) în minimum 75 din localităţi, la alegerile parlamentare fie depui o listă completă într-un judeţ, fie o listă incompletă în trei judeţe. Sunt două condiţii simple, astfel încât atunci când te asociezi ai o platformă politică, un statut şi dorinţa ta este de a câştiga mandate într-un consiliu pentru a schimba politicile publice în acest consiliu în interesul cetăţeanului. Scopul unui partid politic este acela de a câştiga alegerile, diferit de scopul unei organizaţii neguvernamantale. Aici, la partide, există obligaţia să candidezi, să faci campanie electorală şi să câştigi voturi ca să poţi să intri în Consiliul local”, a explicat Zgonea.

Citește și:VIDEO. Traian Băsescu: Putin vrea gurile Dunării

Proiectul de lege va fi trimis luni la Senat pentru a intra în dezbatere la comisie şi în plen, apoi va ajunge la Camera Deputaţilor.

Comisia de Cod electoral a finalizat şi proiectele privind alegerile locale şi finanţarea partidelor.

„Am demonstrat că atunci când există voinţă politică putem să ne ţinem de angajamente, trei din cele patru legi sunt finalizate. Avem angajamentele făcute, aşteptăm amendamentele parlamentarilor. Cred că am făcut o treabă bună. Majoritatea observaţiilor făcute de organizaţiile neguvernamentale au fost trecute în proiectele de lege. În acest moment, legea este mult mai europeană decât în trecut. Cetăţenii se pot asocia câte trei şi pot candida. Finanţarea este una transparentă, campaniiile sunt doar din banii publici şi regulile sunt mult mai clare. Eliminăm o problemă grea, votul multiplu prin informatizarea secţiilor de vot”, a spus Zgonea.

Citește și: UPDATE. Scandal la PNL Bucureşti. Liberalii nu se înţeleg asupra noului sediu central al partidului

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă