15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăTechPropunerea parlamentară a liberalilor: Vom propune și vom vedea cum se va...

Propunerea parlamentară a liberalilor: Vom propune și vom vedea cum se va materializa ca Parlamentul să fie consultat de Guvern

Purtătorul de cuvânt al PNL, Adriana Săftoiu, a anunțat, marți, că liberalii vor propune o reformă parlamentară care vizează programul de lucru al Legislativului, scrie Agerpres.

“PNL consideră că reforma parlamentară înseamnă inclusiv modul în care va funcționa Parlamentul. Din această perspectivă, noi vom veni cu o serie de propuneri de modificare a Regulamentului Camerei și Senatului, care vor începe inclusiv cu programul Parlamentului”, a spus Săftoiu, într-o conferință de presă.

Săftoiu a menţionat că, în prezent, un parlamentar muncește în plen și în comisii maximum 10 ore pe săptămână, arătând că PNL va propune modificarea programului Parlamentului astfel încât o săptămână să fie dedicată plenului, o săptămână comisiilor și o săptămână circumscripțiilor.

“O problemă în Parlament este prezența parlamentarilor, modul în care această prezență este înregistrată. Noi vom propune să fie făcută doar pe baza cartelei de vot, inclusiv în zilele de comisii”, a adăugat Săftoiu.

Adriana Săftoiu a spus că transmiterea cartelei către altă persoană, votul electronic la două cartele, semnătura în numele altei persoane sau lăsarea cartelei de vot în aparat la părăsirea ședinței trebuie să fie sancționate cu suspendarea indemnizației parlamentarilor pentru trei luni, precizează sursa citată.

“Ca să stimulăm participarea la ședințele de plen a parlamentarilor vom propune implementarea modelului de tipul celui din Parlamentul European privind indemnizația, respectiv indemnizația de bază se va reduce la o treime din cuantumul actual, iar indemnizația lunară de ședință se va suplimenta cu cele două treimi rămase”, a arătat ea.

Totodată, Săftoiu a indicat că PNL va propune ca votul secret în Parlament să rămână valabil doar pentru învestirea Guvernului și pentru moțiunile de cenzură, iar în cazul cererilor venite din partea justiției să fie exprimat votul prin sistemul electronic sau prin apel nominal.

“Propunem să se desființeze votul prin ridicarea de mână. (…) Votul final din comisiile de specialitate pe rapoartele de legi trebuie să fie transparent, iar la amendamente la fel, ori de câte ori un grup parlamentar o cere”, a adăugat ea.

Liberalii mai au în vedere şi o propunere de unificare a portalurilor Senatului și Camerei Deputaților, interzicerea votului pentru proiecte de acte normative ori documente conexe dacă acestea nu sunt publicate în prealabil pe site-ul Parlamentului cu respectarea termenelor regulamentare, motivarea secretizării oricărei ședințe a Legislativului și nesuprapunerea ședințelor de plen cu cele ale comisiilor, ca depunerea amendamentelor să se realizeze numai în scris, iar dezbaterea propunerilor legislative să fie condiționată de prezența unui inițiator.

“Vom propune și vom vedea cum se va materializa ca Parlamentul să fie consultat de Guvern înainte de a da o OUG, dar în egală măsură Parlamentul are obligația de a nu tergiversa discuția asupra unei propuneri de ordonanță înaintată de Guvern, care se poate transforma în proiect de lege și urma un calendar strict”, a adăugat purtătorul de cuvânt al PNL.

Ea a menționat că va deveni obligatorie consultarea mediului asociativ.

Cele mai citite

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...

Te confrunți cu durere la nivelul genunchiului? Cum recunoști ruptura de menisc și ce poți face pentru a o trata

Durerile articulare pot apărea foarte frecvent ca urmare a unei serii largi de cauze și factori de risc, ceea ce înseamnă că pentru a...

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...
Ultima oră
Pe aceeași temă