10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăTechPSD, atac dur la preşedinte Iohannis: Strategia Naţională de Apărare este DOAR...

PSD, atac dur la preşedinte Iohannis: Strategia Naţională de Apărare este DOAR un document programatic

Gabriela Firea, senator PSD şi purtător de cuvânt al partidului, este de părere că Strategia Națională de Apărare este dooar un document programatic, Firea precizânf că este cale lungă de la intenție până la faptă, referindu-se la opiniile potrivit cărora proiectul ar transfera atribuții de la Guvern către președinte, scrie Agerpres.

Au fost exprimate opinii potrivit cărora acest document ar consfinți transferul de atribuții de la Guvern către președinte, ceea ce ar consolida caracterul prezidențial al republicii. Nu cred că trebuie să ne alarmăm mai mult decât este cazul, pentru că nu avem de-a face decât cu un document programatic, ori de la intenție și până la faptă e cale lungă“, susţine Firea.

Purtătorul de cuvânt al partidului mai spune că  “o condiție necesară pentru operaționalizarea Strategiei o reprezintă revizuirea cadrului legislativ în domeniul securității naționale, care să țină cont, pe lângă deficiențele relevate în timp, de noile amenințări și de nevoia de respectare a drepturilor și libertăților civile. E de datoria noastră, a parlamentarilor, ca la dezbaterea acestor modificări ale cadrului legislativ, ce vor sosi cât de curând pe ordinea de zi, să veghem ca drepturile și libertățile cetățenilor să prevaleze“, a declarat Firea.

Senatorul PSD mai precizează că în Strategia propusă de preşedintele Iohannis nu se găseșc drepturile și libertățile cetățenești.”Cu toate acestea, pe lista deloc succintă a obiectivelor naționale și internaționale de securitate, găsim concepte precum integritatea statală și teritorială a României, bazată pe loialitatea cetățenilor și instituțiilor publice față de suveranitatea națională, consolidarea capacității naționale de apărare, consolidarea securității și protecției infrastructurilor critice, dezvoltarea capabilităților de combatere a amenințărilor asimetrice, asigurarea securității în regiunea Mării Negre, susținerea parcursului european al Republicii Moldova și alte asemenea, dar nimic despre drepturile și libertățile cetățenești. Putem înțelege că în viziunea celor care au redactat acest document instituțiile statului sunt mai importante decât cetățenii, dar asta nu înseamnă că președintele țării, care este sau mai bine zis ar trebui să fie ales de cetățeni și nu de instituții, sau parlamentarii, care sunt reprezentanții nemijlociți ai cetățenilor, trebuie să-și însușească pe nemestecate acest punct de vedere“, mai susţine Gabriela Firea.

Strategia Națională de Apărare a fost adoptată marți în plenul Parlamentului cu 282 de voturi ”pentru”, un vot ”împotrivă” și o abținere.

Cele mai citite

Lamborghini va construi o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...
Ultima oră
Pe aceeași temă