19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăTechPSD, favoritul sponsorilor în 2014

PSD, favoritul sponsorilor în 2014

Social-democraţii au obținut, anul trecut, peste 19 milioane de lei din sponsorizări și cotizații, aproape cât restul partidelor la un loc.

Potrivit datelor publicate în Monitorul Oficial, PNL a obținut în jur de 11 milioane de lei, fostul PDL peste opt milioane de lei iar UDMR și PMP în jur de două milioane de lei.

Cel puțin potrivit datelor oficiale, greul sponsorizării campaniei electorale a fost dus de candidații la euroalegerile de anul trecut. Cum salariul unui eurodeputat este de 7.000 de euro, disponibilitatea candidaților de a contribui cu sume consisistene este de înțeles.

La PSD, cel mai generos donator este un europarlamentar provenit din PC (listele au fost comune n.r)  Laurenţiu Rebega, care a donat 196.575 de lei. Acesta are, începând cu 8 ianuarie probleme cu DNA, fiind urmărit penal pentru instigare la spălare de bani. Corina Creţu, prima pe locul la euroalegeri a oferit 123.501 de lei. Se poate spune că investiția a meritat, dacă ținem cont că ea a fost numită, ulterior, comisar european. Soția premierului Victor Ponta, Daciana Sârbu, candidat la euroalegeri, a contribuit cu 111.477 de lei.

Și alți candidați la euroalegeri au avut contribuții generoase: Cătălin Ivan – 111.575 de lei, Dan Claudiu Tănăsescu – 111.562 de lei, Viorica Dăncilă – 114.402 de lei, Doru Cristian Frunzulică – 111.507 de lei sau Victor Boștinaru – 134.090 de lei, Ioan Mircea Pașcu -111.550 de lei. Printre finanțatatorii PSD se numără și Mircea Geoană, la aceea vreme dornic de o apropiere de Victor Ponta. Acesta a contribuit cu 11.200 de lei.

În schimb, Victor Ponta  nu apare pe lista sponsorilor PSD din Monitorul Oficial, deși anul trecut el a fost candidatul social-democraților la alegerile prezidențiale. Precizăm însă, că potrivit legii se publică în Monitorul Oficial doar cotizațiile sau donațiile care depășesc zece salarii minime brute, adică 8.500 de lei. Nu se numără printre finanțatorii oficiali ai PSD, nici omul de afaceri Sebastian Ghiță, un apropiat la premierului Ponta. Să fi donat cei doi mai puțin de zece salarii minime pe lună?

Cum a strâns bani opoziția

În cazul PNL, contribuția cea mai consistentă a avut-o Cristian Bușoi, candidat la euroalegeri – 242.000 de lei. Adina Vălean, soția fostului lider PNL Crin Antonescu, a candidat și ea la euroalegeri și a finanațat partidul cu 222.600 de lei. La rândul său, Norica Nicolai a pus la bătaie, 62.330 de lei iar Renate Weber – 44.000 de lei.

Candidatul la prezidențiale, Klaus Iohannis, a contribuit cu doar cu 9.500 de lei. Actualul director al SRI, Eduard Hellvig a sponsorizat PNL cu 9.600 de lei.

Membrii de partid cu probleme penale au pus și ei umărul. Corneliu Dobrițoiu a cotizat cu 11. 700 de lei,  Mircea Moloț cu 20.524 de lei, Tudor Chiuariu  cu 10.300 de lei. Operatorul prin cablu RCS&RDS a oferit PNL 145.000 de lei.

În cazul fostului PDL, Theodor Stolojan, cel care al ocupat primul loc pe lista la europarlamentare, a contribuit cu 159.950 de lei. Monica Macovei, ocupanta locului doi, a sponsorizat PDL cu 113.812 de lei. Și Marian Jean Marinescu, candidat la euroalegeri, a oferit PDL 98.090 de lei. Cătălin Predoiu, actualul candidat la postul de premier, a adus la partid 72.608 de lei.

În cazul PMP, numele Elenei Udrea nu apare oficial în lista celor care au oferit mai mult de zece salarii minine burte. În schimb, partidul a fost finanțat cu 296.000 de lei,  de către o firmă  – TIM RAIL CARGO SRL, despre care presa a scris că îi are printre asociați pe Elena Udrea dar și pe Alexandru Bejenaru, cumnatul deputatului Alin Popoviciu. Deși a donat cel mai mult, 292.214 lei, europarlamentarul Cristian Preda a fost, ulterior, exclus din partid.

Fostul ministru de externe, Teodor Baconschi, apare în scriptele oficiale ale PMP cu 22.950 de lei. Anul trecut, Baconschi a provocat un scandal după ce a a afirmat că i s-ar fi cerut 100.000 de euror, pentru a fi „tolerat”, pe lista PMP pentru alegerile europarlamentare.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Guvernul a decis ca valabilitatea cardurilor de energie să fie prelungită până pe 31 mai, cu încă două luni față de termenul inițial. Aceasta...
Ultima oră
Pe aceeași temă