25.3 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăTechPSD: Prima confruntare post-eșec

PSD: Prima confruntare post-eșec

Înfrânți a treia oară consecutiv în alegerile prezidențiale, afectați mai mult decât oricând de scandaluri de corupție și puși în fața perspectivei de a pierde și guvernarea, social-democrații trec la reglarea conturilor în partid. Iar bătălia de astăzi, din Comitetul Executiv, este doar prima.

În afara analizei rezultatelor obținute în alegeri, în special în turul II, există pe agenda Comitetului Executiv de astăzi al PSD subiecte la fel de spinoase. Dacă rămânerea la guvernare este ca și convenită, fiind cerută de toți liderii locali, remanierea și restructurarea guvernului, cooptarea în Executiv a PLR și data organizării congresului pot isca aprinse discuții.

Continuarea guvernării

Singurul care s-a pronunțat răspicat în favoarea ieșirii PSD de la guvernare a fost vicepreședintele Robert Negoiță. Și după ce a fost invitat de premier să aibă „decența și înțelepciunea“ să tacă din gură, primarul sectorului 3 și-a menținut, public, punctul de vedere. „Eu cred cu tărie că, din nefericire, PSD nu poate rezista la guvernare până în 2016. Se vor forma în Parlament alte majorități, vom vedea multe schimbări în care, cred eu, PSD nu are decât două variante: să iasă de la guvernare acum, cu fruntea sus, cu demnitate, sau să iasă de la guvernare într-un moment complicat pentru PSD și pentru țară, când ar putea să părăsească guvernarea tocmai într-un fel în care nu ne dorim să se întâmple“, și-a detaliat poziția Negoiță, luni seara, într-o emisiune la TVR 2.

Remaniere și restructurare

Mulți lideri locali consideră, asemenea lui Mircea Geoană, că se impune remanierea grabnică a Guvernului și că premierul trebuie să prezinte mai întâi în CEx numele viitorilor miniștri. Aceasta pentru a nu mai exista surprize precum cele de la ultima remaniere, când majoritatea șefilor de filială nu-i cunoșteau pe unii miniștri propuși și anunțați public de premierul Ponta.

Senatorul Mircea Geoană a avansat, ieri, și ideea ca la nivelul CEx-ului să se stabilească „un set de criterii“ pe care să le îndeplinească viitorii membri ai Guvernului, criterii care să țină de integritate, competență și experiență profesională. Nu în ultimul rând, Geoană, devenit deosebit de vocal de la alegeri încoace, a precizat că „trebuie lucrat la structura guvernului“. Ce înțelege prin asta? Un Executiv „cu mai puține ministere, cu mai puține agenții“, pentru a elimina, chipurile, cheltuielile inutile. Și, tot prin raportare la utimele alegeri, Geoană propune „crearea unui minister dedicat comunităților de români de pretutindeni“ (în acest moment, în Guvern există un ministru delegat pentru românii de pretutindeni, a cărui „eficiență“ s-a văzut).

Pe lista remanierii s-ar afla, potrivit unor surse politice, miniștrii Finanțelor (Ioana Petrescu), Educației (Remus Pricopie), Învățământului Superior (Mihnea Costoiu), Românilor de pretutindeni (Bogdan Stanoevici), Dialogului social (Aurelia Cristea) și Economiei (Constantin Niță). Totodată, s-ar lua în calcul comasarea unor ministere. De exemplu, Economie cu IMM-uri și Buget cu Finanțe. Noile structuri rezultate ar putea fi conduse de oameni ai lui Călin Popescu Tăriceanu, dacă Ponta găsește o soluție pentru a atenua animozitățile dintre UNPR și PLR.

Momentul congresului

Pentru un congres în acest an, adică luna viitoare, s-au pronunțat, apăsat, Liviu Dragnea și președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu. De partea cealaltă, Victor Ponta și apropiații săi doresc organizarea unui congres în „primăvara anului viitor“. Rămâne de văzut care dintre tabere va avea câștig de cauză în ședința de azi a Comitetului Executiv. În cazul în care mai mulți lideri locali, dintre cei cu rezultate bune la alegeri, se vor ridica pentru a cere sancționarea colegilor care nu au performat, avantajată ar fi tabăra lui Dragnea, deoarece un congres ar fi singura modalitate de a încheia răfuielile în partid.

Este de așteptat, totodată, ca Mircea Geoană și susținătorii săi să reitereze ideea „reactivării“ Consiliului Național al PSD. Dacă propunerea va fi acceptată, ar trebui organizată o ședință a Consiliului Național înainte de congres, prilej de a desemna și succesorul lui Adrian Năstase la conducerea acestei structuri.   

Cele mai citite

TOP 5 abilităţi esenţiale care te vor propulsa în carieră

Indiferent de traseul pe care-l alegi în carieră, vei avea nevoie de mai mult decât cunoştinţe specifice pentru a avansa. Soft skills sau abilităţile...

Ciucă susține că România are o situație economică solidă, construită de guvernarea liberală, deși premierul și jumătate dintre miniștri sunt de la PSD

Nicolae Ciucă, președintele Senatului și al PNL, anunță că Agenția S&P a reconfirmat ratingul suveran al României și subliniază că decizia agenției de rating...

Armata israeliană: victimele atacului de la consulatul iranian din Damasc erau teroriști angajați împotriva Israelului

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a afirmat luni că victimele atacului care a vizat consulatul iranian la Damasc pe 1 aprilie erau "terorişti"...
Ultima oră
Pe aceeași temă