18 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăTechPSD, prins între Tăriceanu și Oprea

PSD, prins între Tăriceanu și Oprea

Partidul Social Democrat încearcă să își pregătească strategia pentru Primăria Capitalei, după ce Partidul Național Liberal l-a desemnat candidat pe Ludovic Orban,  dar misiunea este îngreunată de neînțelegerile dintre ALDE și UNPR. Social-democrații par să opteze pentru o alianță cu ALDE.

PSD comunicase că vor anunța candidații pentru Primăria Capitalei și pentru sectoarele din București la începutul lunii martie, însă la vârful partidului lucrurile sunt departe de a fi clare. Astfel, Partidul Social Democrat pare să amâne decizia, în condițiile în care liberalii l-au înlocuit pe europarlamentarul Cristian Bușoi cu prim-vicepreședintele Ludovic Orban. Liderii social-democrați au decis să comande un nou sondaj de opinie, care să măsoare șansele Gabrielei Vrânceanu Firea ­într-o confruntare cu noul candidat liberal. Săptămâna trecută, socio­logul Marius Pieleanu a participat la o serie de discuții cu liderii PSD și, ulterior, acesta a avut o discuție privată doar cu Liviu Dragnea și principala favorită pentru canditatura la Capitală din partea PSD, Gabriela Vrânceanu Firea.

Decizia finală depinde și de tranșarea relațiilor cu aliații. Social-democrații au semnat protocoale de colaborare pentru alegerile locale cu ALDE și UNPR, însă cele două formațiuni satelite nu ajung la un consens. Liderul Partidul Alianța Liberalilor și Democraților, Călin Popescu Tăriceanu, insistă pe excluderea Uniunii Naționale pentru Progresul României din această alianță. Desemnarea unui candidat comun PSD-ALDE-UNPR pentru Primăria Capitalei pare o misiune imposibilă.

Potrivit unor surse social-democrate, PSD ar înclina mai mult spre susținerea ALDE, pentru că Tăriceanu are o imagine bună în Capitală, unde a obținut 10% din voturi la ultimele alegeri prezidențiale.

Tăriceanu, favoritul PSD

Călin Popescu Tăriceanu a refuzat să candideze la primăria Capitalei, însă social-democrații au calculat că sprijinul său pentru un candidat comun îi poate aduce acestuia procente suplimentare. Cei de la ALDE ar dori să beneficieze de susținerea PSD în sectoarele 1 și 4, aceasta fiind condiția impusă de actualul șef al senatorilor pentru susținerea unui candidat PSD la Capitală.  Practic, din rațiuni electorale, PSD se apropie de Tăriceanu, cel pe care îl vroia debarcat din fruntea Senatului în urmă cu două luni de zile.

Pe de altă parte, pentru PSD excluderea UNPR din alianță nu este lipsită de riscuri. În acest caz, UNPR va avea propriul candidat, care va lua din voturile PSD. Un posibil candidat al ­UNPR ar fi senatorul Ilie Năstase, însă fostul tenisman a declarat că  ia în calcul o candidatură la Primăria Capitalei doar dacă îl va avea contracandidat pe Traian Băsescu, susţinând că vrea să îl învingă în competiţia electorală pe fostul şef de stat. Pe de altă parte, UNPR își dorește susținerea PSD pentru sectorul 2, acolo unde au primarul în funcție, pe Neculai Onțanu.

Dragnea pare să fi optat în favoarea lui Tăriceanu, iar acesta nu ascunde intențiile de excludere a UNPR din alianța de stânga. Președintele Senatului a declarat, ieri, că se poartă negocieri între PSD și ALDE în vederea susținerii unui candidat unic la Primăria Capitalei, în condiţiile în care social-democraţii au anunţat că Gabriela Vrânceanu Firea e principala opțiune, în acest moment. Călin Popescu Tăriceanu a reiterat faptul că el nu dorește să candideze pentru Capitală și a lăsat să se înțeleagă că doar PSD și ALDE vor susține un candidat, UNPR fiind înlăturat din această alianță. „Teoretic, dacă ai un candidat care este necunoscut, care n-are notorietate, atunci e bine să-l lansezi din vreme. Așa cum vă spuneam, de exemplu, cazul Gabrielei Vrânceanu Firea, nu este o persoană care să nu aibă notorietate, deci nu e justificată o grabă. Ați văzut ce au pățit cei de la PNL, care s-au grăbit cu Bușoi”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, întrebat fiind de ce se amână lansarea candidatului.   

Decizie: Ludovic Orban, validat de liberali

Biroul Politic Naţional al PNL l-a validat, ieri, cu unanimitate de voturi, pe Ludovic Orban drept candidat al partidului pentru Primăria Capitalei. Decizia BPN vine după ce săptămâna trecută PNL Bucureşti l-a propus pe Ludovic Orban pentru a candida la Primăria Bucureşti, acesta înlocuindu-l pe europarlamentarul Cristian Buşoi.

Ludovic Orban a declarat, în urma validării candidaturii sale de către BPN PNL, că are „onoarea” de a fi în fruntea echipei liberalilor, afirmând că este timpul ca România să aibă „capitala pe care o merită”. „Am aşteptat cu emoţie acest moment. PNL începe astăzi o cursă pentru a-i convinge pe locuitorii Bucureştiului că oferta sa este alternativa corectă. Oferim Bucureştiului o administraţie onestă, profesionistă, generoasă cu locuitorii săi. Sunt pregătit, sunt hotărât, am toată experienţa necesară pentru a fi învingător”, a declarat  Ludovic Orban.

Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi, înscris în cursa PNL pentru o candidatură la Primăria Sectorului 5, afirmă că a fost huiduit în Ferentari la comanda preşedintelui PSD Sector 5, deputatul Cristian Rizea.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Ciolacu vrea să-i aducă acasă pe românii din Qatar

„ Sunt ferm convins că în Qatar câştigaţi mult mai bine financiar decât aţi fi câştigat în România în acest moment. Eu sper din...

20 de țări vor cumpăra 500000 de obuze pentru Ucraina din afara Europei

Premierul ceh Petr Fiala a declarat marţi că 20 de ţări s-au angajat să cumpere o jumătate de milion de obuze pentru Ucraina din...

PSG și Borussia Dortmund s-au calificat în semifinalele Ligii Campionilor

Paris Saint-Germain s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe FC Barcelona cu scorul de 4-1 (1-1), marţi seara,...
Ultima oră
Pe aceeași temă