19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăTechPSD, reformat cu forța. Îi va supraviețui lui Ponta?

PSD, reformat cu forța. Îi va supraviețui lui Ponta?

Tandemul Ponta-Dragnea nu mai are răbdare până la Congresul din martie și deja impune în partid măsuri dure: baronii vizați acum de DNA sunt îndepărtați, iar cei care nu au încă dosare penale sau care au reușit să-și tergiverseze verdictele sunt forțați să renunțe la putere.

Pe 27 noiembrie 2014, la prima ședință a Comitetului Executiv de după turul II al prezidențialelor, Victor Ponta identifica trei cauze pentru care el a pierdut alegerile: imaginea PSD de partid comunist, apărător al corupților și condus de baroni. Tot atunci, actualul șef al social-democraților spunea că, la Congresul din martie, vor fi prezentate noi proiecte politice, se vor decide proiectul pentru 2015-2019 și noua echipă de lideri ai PSD. Între timp, Ponta și-a pierdut răbdarea și, fără să mai aștepte dezbaterea și votul din Congres, a trecut la o așa-zisă reformare a PSD. Nu singur, ci ajutat de apropiații săi și de Liviu Dragnea (care are propria agendă, dar momentan a ales să intre în joc), iar cine a îndrăznit până acum să i se opună a fost exclus fără ezitare.

Destructurarea baronilor

Trei sunt palierele de atac la baronii PSD – influența, banii și durata mandatului -, iar semnalul a fost dat, culmea, de baronul de Teleorman, Liviu Dragnea. Acesta a vorbit despre necesitatea separării funcției politice de cea administrativă (adică, șefii de CJ-uri să nu mai fie și șefi de filială) și de posibilitatea ca președinții de consilii județene să nu mai aibă calitatea de ordonator de credite (cu alte cuvinte, să nu mai dispună de banii județului). Cum și-a motivat Dragnea propunerile? Prin faptul că, pe actualul sistem, șefii de CJ-uri acumulează prea multă putere politică și administrativă. La o zi distanță, premierul Victor Ponta nu doar că s-a declarat un susținător al propunerilor lui Dragnea, dar a și plusat: delimitarea i se va aplica și lui. Adică, va alege între funcția de premier și cea de președinte al PSD. „Nu există excepții, ci doar o regulă“, a spus Ponta. A se remarca faptul că, în mai puțin de 48 de ore, ideea delimitării funcțiilor politice de cele administrative a fost avansată deja la nivel de „regulă“.

Și tot Victor Ponta a precizat al treilea palier de atac la baroni. Invocând, chipurile, voința coaliției la putere, premierul a vorbit despre limitarea numărului de mandate pentru aleșii locali și pentru parlamentari. La cât? La două mandate, adică jumătate din cât are, de exemplu, Marian Oprișan.

Cum au fost primite cele trei propuneri ale lui Ponta și Dragnea? Cu un prompt cor de laude. „Toți parlamentarii PSD sunt alături de conducerea partidului, alături de Victor Ponta și Liviu Dragnea, în aplicarea proiectului de modernizare a PSD“, a fost, de pildă, mesajul purtătorului de cuvânt al PSD, Gabriela Firea, mesaj care s-a regăsit și în luările de poziție ale altor social-democrați.

Chiar și baronul de Vrancea, Marian Oprișan, nu a respins public propunerile, ajungând să explice, ieri, înaintea ședinței Comitetului Executiv, despre cum trebuie reformat PSD și cum trebuie respectat statul de drept în România. Singurul social-democrat care și-a permis să spună că propunerile lui Dragnea acoperă PSD de „penibil“, europarlamentarul Cătălin Ivan, a fost sancționat rapid: mai întâi i s-a luat funcția de șef al delegației PSD la Bruxelles, apoi Liviu Dragnea l-a catalogat drept „puști obraznic, cu cheița întoarsă de Vanghelie“, iar ieri a fost la un pas de excludere.

„Surprize plăcute“, promise până la Congres

După succesul de care s-au bucurat propunerile referitoare la baroni, Dragnea a anunțat, sâmbătă, că social-democraților li se pregătesc și alte „surprize plăcute“ și că procesul de reformare a partidului „nu va dura mult“. „Deocamdată, Victor Ponta a ales să conducă Guvernul. Este preşedintele PSD şi până la Congres să fiţi siguri că şi Victor Ponta şi eu vom pregăti surprize plăcute pentru acest partid“, a declarat Dragnea. Dincolo de ironia din formularea „surprize plăcute“, merită subliniat orizontul de timp în care se vor dezvălui surprizele: până la Congresul din martie 2015.

Cu alte cuvinte, în următoarele luni, Ponta și Dragnea vor face totul astfel încât la Congres lucrurile să fie deja clare: ei sunt reformatorii și salvatorii PSD, mulți lideri locali se vor alinia în spatele lor, iar puținii oponenți vor fi deja înlăturați. Rămâne de văzut ce va mai rămâne din PSD, dat fiind că tocmai atât de criticații baroni locali, cu tot cu dosarele lor, sunt aceia care au adus voturi partidului și i-au asigurat forța electorală.  

„Liviu Dragnea este un producător de proiecte fantasmagorice, fără legătură cu realitatea, lucruri care nu se pot realiza. (…) Cele trei propuneri ale domnului Dragnea sunt manele politice, ca să mă exprim politicos. Nu au o bază de consultare în interiorul partidului.“

Cele mai citite

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Despăgubiri record după prăbușirea podului Francis Scott Key din Baltimore

Despăgubirile pe care le vor plăti companiile de asigurări în urma prăbușirii podului Francis Scott Key din Baltimore ar putea să fie cele mai...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...
Ultima oră
Pe aceeași temă