6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăTechUPDATE PSD analizează relația cu UNPR. Dragnea îl acuză pe Iohannis că...

UPDATE PSD analizează relația cu UNPR. Dragnea îl acuză pe Iohannis că a negociat cu UNPR. Dezmințiri de la Cotroceni și UNPR

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis nu se implică în negocierile dintre partide pentru că un astfel de demers este sub nivelul preşedintelui, a precizat joi Administraţia Prezidenţială la solicitarea Mediafax referitor la eventuale negocieri la Cotroceni pe tema fuziunii dintre UNPR şi PNL.

UPDATE Președintele UNPR, Valeriu Steriu, a negat, joi, că negocierea cu PNL ar fi fost decisă în cadrul unei întâlniri cu președintele Iohannis, informații lansate de liderul PSD, Liviu Dragnea. ''Informațiile despre prezența mea la Cotroceni sunt ca în bancurile cu Radio Erevan. Adevărul este că am fost la Cotroceni, dar nu să negociez. Adevărul e că nu am fost singur la Cotroceni, dar nu cu Gabriel Oprea, ci cu Liviu Dragnea si Vasile Blaga si Alina Gorghiu, când toți președinții partidelor politice parlamentare am participat la consultarea cu partidele politice pe tema BREXIT'', a postat Steriu pe contul său de Facebook

 

Liderii centrali și președinții de organizații PSD se întrunesc, la această oră, la Târgoviște, într-o ședință a Comitetului Național Executiv, în care vor discuta despre majoritățile făcute de partid în consiliile județele și locale, relația cu UNPR și poziționarea față de Guvernul Cioloș. Chiar înainte de ședință, liderul PSD Liviu Dragnea a lansat un nou atac la adresa aliaților, afirmând că a aflat de la un senator UNPR care a trecut la PSD, fuziunea PNL-UNPR s-ar fi discutat la Cotroceni, unde ar fi fost invitați Gabriel Oprea și Valeriu Steriu. ''Un senator, care venit la noi și a zis că nu vrea să mergă la PNL, ne-a spus că domnul Oprea le-a spus că inclusiv cu domnul Iohannis a discutat subiectul ăsta. Mi se pare o informație care dacă se dovedește a fi adevărată e foarte grav. Domnul Oprea, domnul Steriu și domnul Iohannis ar trebui să lămurească dacă au avut în trei sau câte doi discuții pe această temă pentru că ar fi o implicare neconstituțională a președintelui în viața partidelor'', a declarat Liviu Dragnea înaintea ședinței Comitetului Executiv Național (CExN). 
Întrebat dacă în acest context PSD se gândește la o suspendare din funcție a șefului statului, Dragnea a răspuns că ''informația trebuie lămurită''. ''Poate a fost o glumă a domnului Oprea sau un neadevăr, dar e o informație care circulă și care trebuie lămurită'', a răspuns liderul social-democrat.
 

Relația PSD – UNPR a început să dea rateuri după ce formațiunea condusă de Valeriu Steriu a demarat negocieri cu PNL în vederea încheierii unei alianțe sau chiar fuziuni. Social-democrații au trebuit să se reorienteze în trei județe unde aproape că bătuseră palma cu UNPR să facă împreună majoritatea (Caraș Severin, Maramureș și Timiș), PSD alegând să meargă în aceste județe pe mâna lui PMP. De asemenea, formațiunea lui Liviu Dragnea a luat de la UNPR, în numai două zile, nu mai puțin de 13 aleși: opt senatori, patru deputați și un europarlamentar. În urma acestei „hemoragii” dinspre UNPR spre PSD, grupul parlamentar al UNPR de la Senat a fost desființat.Anterior, 12 deputați UNPR se înscriseră în PSD.

Pe de altă parte, UNPR joacă un rol important şi în Consiliul General al Capitalei, acolo unde înclină poate schimba majoritatea, deși are doar trei consilieri generali. PSD, împreună cu UNPR şi ALDE, au împreună 28 de consilieri din cei 55, fiind la limita majorităţii. Dacă s-ar despărți de UNPR, PSD ar trebui să atragă consilierii acestui partid. Fără cei trei consilieri UNPR, primarul general Gabriela Firea va trebui să atragă consilieri de la alte formațiuni – PMP, PNL sau USB.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă