10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăTechPSD Iaşi, acuzații la adresa liderului PNL Iași: Adomniţei a politizat, în...

PSD Iaşi, acuzații la adresa liderului PNL Iași: Adomniţei a politizat, în mod aberant, ”o dramă sentimentală”

PSD Iaşi susține că, prin afirmațiile referitoare la primarul Gheorghe Nichita, liderul PNL Iaşi, Cristian Adomniţei, a politizat în mod aberant ”o dramă sentimentală”, informează Mediafax.

În contextul creat de cercetările făcute în cazul primarului municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, PSD Iaşi a lansat, marţi, într-un comunicat de presă, un apel către toţi oamenii politici din Iaşi să dea dovadă de ”înţelepciune şi echilibru” în afirmaţii.

Citește și: Adomniței cere demisia lui Gheorghe Nichita. El susține că primarul ieșean a creat un ”sistem mafiot”

În acelaşi comunicat, semnat în numele organizaţiei de către vicepreşedintele PSD Cristian Stanciu, şeful liberalilor ieşeni, Cristian Adomniţei, este acuzat că a politizat ”o dramă sentimentală” şi că ar fi lansat ”atacuri lipsite de orice fundament” la adresa PSD.

”În prezent, nu există nicio acuzaţie oficială privind săvârşirea unor acte de corupţie la Primăria Iaşi. Considerăm că numai slăbiciunea de a se bucura de răul altuia şi dorinţa aprigă de a acumula cu orice preţ puncte politice i-au determinat pe Cristian Adomniţei şi PNL să lanseze calomnii la adresa întregii filiale a PSD Iaşi. Ca atare, alegaţiile precum că PSD ar fi creat un «sistem mafiot» şi «poliţie politică» (potrivit căreia ar fi fost urmăriţi adversari politici) sunt pure invenţii denigratoare ale copreşedintelui PNL Iaşi pentru care ar trebui să-şi ceară scuze public faţă de fiecare membru al PSD Iaşi pe care l-a jignit în mod gratuit”, se arată în comunicatul PSD Iaşi.

Social-democraţii mai spun că PNL şi Cristian Adomniţei nu pot da verdicte în locul magistraţilor, iar membrii PSD Iaşi nu pot fi acuzaţi în bloc.

”Îi reamintim că fostul său şef de partid, Relu Fenechiu, acelaşi om care l-a creat pe domnul Adomniţei ca politician, a fost până în clipa ultimei sentinţe judecătoreşti ministru în funcţie, vicepreşedinte al PNL şi preşedinte al PNL Iaşi. La fel şi alţi membri de seamă ai PNL Iaşi, condamnaţi sau urmăriţi penal au beneficiat de prezumţia de nevinovăţie, iar PSD nu şi-a permis să-i acuze în locul acuzatorilor şi să-i judece în locul judecătorilor. Nici măcar atunci când, la mijlocul lunii trecute, procurorii anticorupţie au descins la Consiliul Judeţean Iaşi, PSD s-a abţinut de la orice comentariu privind acţiunea magistraţilor”, se mai arată în comunicatul PSD Iaşi.

Preşedintele PNL Iaşi Cristian Adomniţei a declarat duminică, după şedinţa Comitetului Executiv Judeţean al liberalilor, că Gheorghe Nichita ar trebui să-şi dea demisia, în urma scandalului în care a fost implicat, el susţinând că primarul Iaşiului a creat un sistem mafiot care controlează oraşul.

”Facem apel să-şi dea demisia din funcţia de primar. Să nu expună oraşul la încă un an şi trei luni de chin şi să-l lase să respire. I se cere să facă singurul gest de onoare rămas, alături de toţi cei care au făcut parte din sistemul mafiot pe care l-a condus. Problema nu este Nichita doar, ci un întreg sistem mafiot”, declara Cristian Adomniţei, preşedintele PNL Iaşi.

El mai spunea că Poliţia Locală, pe care primarul Iaşiului a folosit-o pentru a urmări o persoană din oraş, nu este firma sa privată şi că se dovedeşte că ”întreg Iaşiul a fost sechestrat de sistemul mafiot patronat de Nichita”.

Procurorii DNA au dispus, vineri, începerea acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a primarului Iașiului, Gheorghe Nichita, pentru instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii care nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată (cinci acte materiale), abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, acces ilegal la un sistem informatic și operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

Alături de el, au fost reținuți directorul general al Poliției Locale Iași, Liviu Hliboceanu, pentru folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată (3 acte materiale) și abuz în serviciu, și Ștefan Avîrvarei, șef servicu în cadrul Poliției Locale, pentru folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, complicitate la abuz în serviciu, abuz în serviciu, acces ilegal la un sistem informatic și operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

Ulterior, Tribunalul Bucureşti a decis că Gheorghe Nichita va fi cercetat în libertate sub control judiciar, ca și șeful Poliției Locale ieșene și șeful de serviciu din instituție reținuți joi seară de procurorii DNA. Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel București.

Şefa unui serviciu din Primăria Iaşi, Adina Samson, în vârstă de 33 de ani, cu care edilul Gheorghe Nichita a avut o relaţie de câţiva ani, l-ar fi denunţat pe acesta la DNA, după ce el i-ar fi pus pe poliţiştii locali să o urmărească, susţineau jurse judiciare.

De altlfel, Adina Samson şi alţi doi şefi de servicii din cadrul Primăriei Iaşi, Dumitru Tomorug și Eugen Chișcă, au fost ridicaţi, joi seară, de procurorii DNA şi duşi la Bucureşti, unde au fost audiaţi în acest dosar.

Primarul Iașiului, Gheorghe Nichita, s-a folosit inclusiv de clanul Cordunenilor, pe lângă angajați ai Poliției Locale și ai altor instituții din Primărie, pentru a își urmări iubita și a amenința un bărbat cu care s-a întâlnit aceasta la un moment dat, potrivit unor documente ale anchetatorilor.

Potrivit procurorilor, în perioada ianuarie-aprilie 2015, Gheorghe Nichita, abuzând de funcţia deţinută, în mod repetat, i-a determinat pe Hliboceanu și Avîrvarei, dar și pe alți angajați ai Primăriei să efectueze, personal sau prin intermediari, verificări în baze de date care conțin informații ce nu sunt destinate publicității, iar ulterior să folosească informaţiile astfel obținute şi să permită accesul unor persoane neautorizate la aceste informaţii, pentru a obține personal foloase nepatrimoniale necuvenite. În aceeași perioadă, Nichita, cu intenție, i-a determinat pe ceilalți doi inculpați să își îndeplinească în mod defectuos atribuțiile de serviciu, prin efectuarea, fie personal, fie prin intermediul altor angajați ai Poliției Locale, a unor activități de supraveghere a unei persoane, cu consecința prejudicierii intereselor legale ale instituției din care făceau parte și pentru a obține un folos nepatrimonial necuvenit.

În cursul lunii martie 2015, spun anchetatorii, Ștefan Avîrvarei a dat ajutor unei persoane necunoscute din cadrul Primăriei municipiului Iași, pentru ca aceasta, la instigarea primarului, să facă transferuri bancare în valoare de 2.000 lei în contul unui angajat al unei instituții publice, aflată în subordinea edilului. Suma de bani reprezenta cheltuielile făcute de angajatul respectiv, în timpul activităților de supraveghere.

Nichita era ținut la curent cu activitățile de supraveghere, în timp real, continuau și atunci când acesta era plecat din localitate, potrivit DNA.

În cursul lunii aprilie 2015, pentru a avea un control permanent asupra activităților zilnice ale persoanei supravegheate, Avîrvarei, determinat de Nichita, a achiziționat un program informatic conceput în scopul de a asigura accesul fără drept la un sistem informatic și a deținut această aplicație pe care a pus-o ulterior la dispoziția acestuia din urmă, în același scop. Această aplicație de tip “spy”, a fost instalată din dispoziția lui Nichita pe un telefon mobil ce a fost făcut cadou ulterior persoanei supravegheate.

În cursul aceleiași luni, primarul municipiului Iași l-a determinat pe Avîrvarei să acceseze fără drept sistemul informatic aparținând persoanei supravegheate, în scopul de a obține date informatice referitoare la locaţia GPS, fotografii, videoclipuri, e-mail-uri, mesaje tip SMS, transmisii de date realizate prin aplicaţii Skype, WhatsApp.

Gheorghe Nichita este primar al Iaşiului din anul 2003, iar din iulie 2000 este membru PSD, fiind şi lider al organizaţiei judeţene a partidului, dar şi vicepreşedinte la nivel naţional.

Cele mai citite

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...
Ultima oră
Pe aceeași temă