9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăTechPSD își pregătește majoritate de rezervă

PSD își pregătește majoritate de rezervă

Partidul condus de Victor Ponta continuă discuțiile cu PP-DD, deși a renunțat la cooptarea partidului lui Dan Diaconescu la guvernare. PSD țintește majorități în teritoriu, dar caută și voturi de rezervă în Parlament, pentru eventualitatea despărțirii de UDMR.

Formaţiunea condusă de Victor Ponta a acceptat, pe moment, solicitarea UDMR de a nu oferi PP-DD locuri în Executiv, mai ales că opoziția publică a Uniunii a fost dublată de cea a UNPR, în spatele ușilor închise. Social-democrații susțin că principala lor țintă a fost, de la început, colaborarea în plan local. Însă, un asemenea plan pe termen scurt nu exclude unul pe termen mediu, care să vizeze sesiunea parlamentară de toamnă și alegerile prezidențiale.

Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a oficializat, recent, posibilitatea ca social-democrații să nu guverneze cu PP-DD. Pentru a acoperi conflictele din arcul guvernamental, Dragnea a susținut că PSD nici nu ar fi avut acest obiectiv. “Cred că sunt şanse foarte mici să mai discutăm de cooptarea la guvernare a PPDD, nediscutând niciodată într-un mod serios. A fost o întâlnire preliminară care a avut ca obiectiv judeţele unde putem construi majorităţi”, a spus Dragnea. El a menţionat că în acest moment sunt cinci judeţe unde s-au constituit majorităţi împreună cu PPDD. “Mai sunt 10-11 judeţe unde este posibil să se realizeze majorităţi.”, a adăugat Dragnea.

PSD jură că nu vrea amnistie

Numărul 2 din PSD a mai spus că discuţia cu PPDD rămâne deschisă în ceea ce priveşte colaborarea parlamentară. “Dacă de la nivel local putem extinde o colaborare la nivel parlamentar pe anumite proiecte de legi cu care putem fi de acord, de ce nu?”, a mai spus Dragnea. În acest context, vicepremierul a susținut că legea amnistiei nu ar fi printre proiectele de legi negociate de PSD și PPDD. “Nu negociază nimeni de la noi cu PPDD Legea amnistiei. Noi ne-am spus punctul de vedere pe Legea amnistiei şi e suficient”, a spus Dragnea. Solicitat să comenteze faptul că preşedintele fondator al PPDD, Dan Diaconescu, susţine această lege, Dragnea a replicat: "Asta e cu totul altceva, că domnul Dan Diaconescu susţine mai multe legi, este dreptul domniei sale, că domul Liviu Neagu susţine şi mai multe legi, este dreptul domniei sale. Unde este legătura cu PSD?". Afirmațiile lui Dragnea ridică, însă, semne de întrebare, atât timp cât legea amnistiei a rămas în suspensie la Camera Deputaților, iar PSD a refuzat cererea PNL ca proiectul să fie supus la vot și respins defintiv.

Dacă, însă, așa cum susține Liviu Dragnea ajutorul PP-DD nu este solicitat pentru o lege controversată, unde contează fiecare vot, de ce ar fi necesar pentru alte proiecte, cât timp coaliția are o majoritate confortabilă? Întrebarea este cu atât mai serioasă cu cât, recent, deputatul Viorel Hrebenciuc afirma că PSD are în față o vară dificilă, în care trebuie să aibă grijă în ceea ce privește majoritatea parlamentară.

Calculele PSD

Un posibil răspuns poate fi găsit în situația din Legislativ. La Camera Deputaților, PSD, UDMR , PC și grupul minorităților au 233 de voturi, față de majoritatea necesară de 203. În cazul în care cei 18 parlamentari UDMR ar părăsi majoritatea, ei pot fi, oricând, înlocuiți de cei 18 parlamentari PPDD. În plus, majoritatea s-a consolidat, recent, după ce 12 deputați s-au alăturat grupului lui Călin Popescu Tăriceanu.

La Senat, coaliția PSD-PC-UDMR are, în prezent, 94 de voturi față de necesarul de 87. Dacă PSD ar pierde voturile a opt senatori UDMR, acestea ar fi compensate de cei trei senatori PPDD și de cei patru din grupul Tăriceanu, iar majoritatea ar avea 93 de voturi. Cu alte cuvinte, matematic, PSD nu mai are nevoie de UDMR dar o eventuală despărțire va avea loc pe baza unei decizii politice. O serie de lideri PSD se tem că partidul va fi dezavantajat dacă va intra în campnia prezidențială în timp ce este aliat cu UDMR. Ei evocă situația din 2004 când Adrian Năstase a pierdut teren în fața electoratului naționalist, după ce Mircea Geoană a afirmat că PSD va guverna cu UDMR după alegeri.

Ecuația este complicată de nemulțumirile din UNPR la adresa discuțiilor dintre PSD și PP-DD. În replică, în Parlament se vorbește despre o mișcare în sens invers. Parlamentarii trecuți de la PP-DD ar urma să se revolte împotriva conducerii UNPR, iar , în caz de eșec, să se întoarcă la partidul lui Dan Diaconescu.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă