14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăTechPSD nu renunţă la colaborarea cu PUNR

PSD nu renunţă la colaborarea cu PUNR

Partidul Social Democrat şi Uniunea Naţională pentru Progresul României semnează joi protocolul de colaborare, după ce miercuri evenimentul a fost amânat. Semnarea protocolului va avea loc la ora 11,00, la sala grupului PSD din Camera Deputaţilor, potrivit Biroului de presă al social-democraţilor, citat de Agerpres

Documentul, care va fi semnat de preşedinţii PSD şi UNPR, Liviu Dragnea, respectiv Gabriel Oprea, priveşte colaborarea celor formaţiuni în alegerile locale, votul într-un singur tur de scrutin şi candidatura pe liste comune la alegerile parlamentare din această toamnă. 

Conform proiectului de protocol, pentru alegerile locale din iunie 2016, PSD şi UNPR convin să lase la dispoziţia organizaţiilor locale modalităţile concrete în care se stabilesc colaborări sau cooperări punctuale, inclusiv candidaturi pe liste comune pentru obţinerea unui număr cât mai mare de voturi, precum şi pentru constituirea de majorităţi locale şi/sau judeţene. Totodată, PSD şi UNPR resping categoric în anul electoral 2016 modificarea Legii pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, precum şi a Legii privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor. “PSD şi UNPR susţin iniţierea unor dezbateri cu privire la întregul sistem electoral din România, începând cu noua legislatură a Parlamentului României 2016 – 2020”, se arată în textul citat. 

În ceea ce priveşte alegerile parlamentare din toamna anului 2016, proiectul de protocol prevede că, după încheierea alegerilor pentru administraţia publică locală din iunie 2016, cele două partide vor aproba în forurile statutare ale fiecăruia un acord în care vor fi prevăzute condiţiile cu privire la participarea în comun la parlamentare. 

Protocolul, care încetează prin acordul părţilor, poate fi modificat sau completat numai cu acordul părţilor şi intră în vigoare în momentul semnării de către parteneri. Documentul convenit de cele două partide ar fi trebuit semnat miercuri, dar liderii PSD şi UNPR au decis amânarea evenimentului. Miercuri, Senatul a votat solicitarea DNA privind încuviinţarea urmăririi penale în cazul preşedintelui UNPR, Gabriel Oprea. 

“Au zis, până la urmă, că e totuşi o zi complicată astăzi privind votul din Senat şi să treacă acest vot şi o să ne întâlnim astăzi după-amiază să stabilim exact data când o să semnăm. (…) Nu ştiu, poate a fost o decizie greşită, pe urmă s-a revenit şi îl amânăm”, a precizat Liviu Dragnea, după o şedinţă avută miercuri dimineaţa cu social-democraţii. 

Preşedintele UNPR, Gabriel Oprea, nu a dorit să comenteze miercuri amânarea semnării protocolului de colaborare cu PSD, precizând doar că este o zi specială pentru el. “Azi e o zi specială pentru mine”, a spus Oprea, întrebat care sunt motivele amânării semnării protocolului de colaborare cu PSD. 

Cele mai citite

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...
Ultima oră
Pe aceeași temă