10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăTechPSD rămâne unit de guvernare

PSD rămâne unit de guvernare

Pierderea prezidențialelor ar putea arunca partidul în aer. O tabără cere ca Liviu Dragnea să deconteze eșecul, cealaltă nu vrea decizii pripite, iar Ponta să rămână în fruntea Guvernului, pentru ca PSD și liderii săi să mai beneficieze de roadele puterii.

Deși a spus că își va „pune pe masă“, „categoric“, mandatul de președinte al PSD în cazul în care pierde alegerile, Victor Ponta nu a dat, ieri, nici un semn că ar intenționa să se țină de cuvânt. Din contră, a vorbit despre susținerea pe care o are în PSD și despre nevoia de unitate a partidului, pentru a rămâne la guvernare (a se înțelege, de fapt, pentru a nu pierde guvernarea, în situația în care ACL ar încerca reconfigurarea majorității parlamentare). „Cu toată autoritatea şi sprijinul pe care încă le am în PSD, voi avea grijă să păstrez acest partid unit şi să ne despărţim drumul de toţi cei care îşi doresc altceva în viaţă sau cei care consideră că acum este momentul să obţină vreun avantaj personal“, a fost mesajul tranșant pe care Ponta l-a transmis public colegilor dornici să-și regleze conturile în interiorul PSD. Totodată, cei care s-au hazardat, pe parcursul dimineții de ieri, să declare presei că PSD ar trebui să ia în calcul renunțarea la guvernare sau că Liviu Dragnea ar trebui să-și dea demisia au primit un ordin clar de la Ponta: să aibă „decență și înțelepciune“ și să „tacă din gură o perioadă“.

„Voința românilor“, invocată de toți

Vicepreședintele PSD Robert Negoiță a fost cel care a dat tonul corului nemulțumiților, arătând că, după votul de duminică, social-democrații ar trebui să facă „un pas în lateral, dacă nu chiar în spate“. „Părerea mea este că ar trebui să respectăm voinţa românilor, care tocmai şi-au exprimat-o“, a spus primarul sectorului 3. Acesta a arătat că s-au făcut greșeli la nivelul partidului, dar a precizat că le va expune doar în forurile interne ale PSD.

O declarație destul de nuanțată a făcut și președintele de onoare al social-democraților, Ion Iliescu: „Nu e obligatoriu acum să demisioneze din fruntea Guvernului. Guvernul trebuie să-şi ducă misiunea o bucată de timp“. Fostul președinte al PSD a mai spus, în intervenția de la RFI, că este nevoie de un Congres extraordinar, „care să analizeze rezultatul campaniei pentru prezidențiale“, dar a refuzat să spună dacă îl susține sau nu pe Victor Ponta. „Eu nu susţin nimic. Vom judeca lucrurile cu calm într-un for de partid“, a declarat Iliescu, subliniind însă lipsa de experiență, „inclusiv de partid“, a actualului premier.

Alături de „nevoia de stabilitate și predictibilitate“ a țării, „voința românilor“ a fost invocată și de Ponta, când a explicat, chipurile, de ce nu vrea să renunțe la funcția de premier. „Aşa cum noi respectăm votul dat ieri, românii au votat în 2012 pentru o coaliţie de guvernare şi un Guvern“, a declarat premierul.

La rândul său, Dragnea a explicat că a discutat atât cu majoritatea colegilor, cât și cu liderii UNPR, PC și PLR și că toată lumea vrea ca actuala coaliție și guvernare să meargă mai departe.

Chestionat, duminică seara, dacă USL 2 are majoritatea parlamentară necesară rămânerii la guvernare în eventualitatea în care UDMR ar vrea să părăsească barca puterii, Victor Ponta a răspuns că un astfel de Executiv ar avea suficient sprijin în cele două Camere.

Filialele au sărit în apărarea lui Ponta

În favoarea rămânerii lui Victor Ponta în fruntea PSD și a Guvernului s-au pronunțat, pe parcursul zilei de ieri, mai mulți lideri de filială. „PSD rămâne la guvernare. Sub conducerea lui Victor Ponta, rezultatele guvernării sunt notabile“, a susținut, de pildă, vicepreședintele PSD Gabriela Firea. „Sub nici o formă nu trebuie să demisioneze actualul premier şi preşedinte al partidului, Victor Ponta, pentru că dacă ne uităm la rezultatele obţinute, vedem un număr mare de voturi pentru candidatul PSD şi nu cred că a mai avut nimeni până acum aşa“, a afirmat și vicepreședintele PSD Galați, deputatul Florin Pâslaru. La rândul său, președintele executiv al PSD Cluj, Cornel Itu, a explicat, pentru Mediafax, că nimeni din partid nu ar purta vreo răspundere deoarece a fost vorba de un vot anti-sistem. „Nu s-a votat pe principii şi nici pe strategii. Cred că a fost efectul unor promisiuni neîmplinite din partea întregii clase politice. Victor Ponta nu ar trebui să demisioneze nici din funcţia de preşedinte al PSD, nici din cea de premier“, a declarat Itu.

Alții, printre care liderii organizațiilor din Hunedoara și Covasna, au arătat că nu doar Ponta ar purta răspunderea pentru eșecul din alegeri și că acesta „nu a făcut greșeli mari în campanie“.

Dragnea, arătat cu degetul

În paralel cu declarațiile de susținere a lui Victor Ponta, au curs ieri acuzațiile la adresa lui Liviu Dragnea, șeful de campanie al PSD. „Dacă mă întrebaţi, eu cred că Liviu Dragnea, pe care îl ştiu ca pe un om politic serios şi un bărbat serios, va trebui să facă un pas în spate pentru că, în mod evident, această campanie a fost pierdută în primul rând din vina domniei sale pentru că a fost director de campanie“, a arătat vicepreședintele suspendat Dan Șova (acesta ar fi fost contracandidatul lui Dragnea la șefia PSD, în cazul în care Ponta câștiga alegerile).

La rândul său, primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, a catalogat rezultatul de duminică drept „foarte prost“ pentru PSD și a subliniat că au existat deficiențe în pregătirea și organizarea campaniei. „Cred că vor fi nişte oameni care sunt răspunzători. Nu ne putem permite ca în următoarea perioadă să pierdem şi să nu ne dăm seama de ce pierdem. Şi domnul Dragnea, înţeleg că e director de campanie, este şi dânsul răspunzător“, a punctat Vanghelie.

Un mesaj deosebit de dur contra lui Liviu Dragnea a lansat, ieri, și deputatul PSD Radu Popa, consilier al lui Victor Ponta: „Sunt aici pentru a-i întreba pe colegii mei din conducerea partidului câte campanii trebuie să mai piardă domnul Dragnea pentru ca cineva să pună în sfârşit problema serioasă a demisiei din toate funcţiile deţinute în partid. Eu unul nu pot să merg înainte cu domnul Dragnea, care, după ce a pierdut campania cu Geoană, l-a înjunghiat pe Ponta“. O invitație la demisie a venit și de la vicepreședintele PSD Dolj, Florentin Gust, dar nu în fața camerelor, ci pe Facebook: „Dragnea, lasă-ne… n-ai înțeles nimic!“.

Tuturor colegilor care i-au cerut demisia, Dragnea le-a transmis sec: „O să le răspund în partid, eu nu răspund nici unui coleg de partid prin presă“. Acesta a mai avertizat că, în funcție de analiza care va fi făcută în zilele următoare în PSD, este posibil să se decidă și excluderi din partid.

Suspiciuni îndreptate și împotriva PC și UNPR

Nu doar Dragnea e acuzat de liderii PSD că nu și-a făcut treaba în campania pentru prezidențiale. Vizați sunt și cei de la UNPR și PC. Semnalul a fost tras, în acest sens, de președintele PSD Mureș, deputatul Vasile Gliga, în opinia căruia PC, UNPR și UDMR „au stat la guvernare cu promisiuni şi au trădat 100%“. În replică, Gabriel Oprea, vicepremier și liderul UNPR, a declarat că Uniunea și-a mobilizat forțele și în 87% din cele 69 de localități conduse de primari UNPR alegerile au fost câștigate de Ponta.

Atmosferă încinsă în filiale

Sentorul PSD Nicolae Moga anunța, la începutul campaniei electorale, că ușile partidului vor fi deschise tot timpul jurnaliștilor. Nu așa s-a întâmplat și duminică, în momentul când erau anunțate rezultatele. Pentru PSD Constanța, care a pierdut surprinzător alegerile, la diferență mare, atât în municipiu cât și în județ, rezultatele nu sunt bine digerate. Nicușor Constantinescu și Radu Mazăre au declarat public anul acesta că susțin desființarea ANI și DNA, iar un președinte ales care pare să susțină aceste instituții vine în contradicție cu așteptările lor. Ambii au probleme serioase cu justiția: Radu Mazăre este anchetat sub control judiciar, iar Nicușor Constantinescu este anchetat în arest preventiv. Surse neoficiale spun că Radu Mazăre este nemulțumit de votul constănțenilor (aici Ponta a luat sub media pe țară), motiv pentru care nu a făcut nici o declarație publică până la ora redactării acestui articol. De altfel, Mazăre anunța încă de duminică faptul că se gândește să iasă din politică, chiar dacă ar fi câștigat Victor Ponta, dar ”sistemul construit de Băsescu, un sistem bazat pe ură și pe încrâncenare, va rămâne”. Până la demisia sa, doi dintre cei mai importanți vicepreședinți ai PSD Constanța, oameni extrem de influenți în partid, și-au dat ieri demisia din funcție: Felix Stroe și Nicolae Moga, coordonatorul campaniei.

„Județe roșii“, dar cu bile negre

La Galați, problemele mari apar la municipiul reședință de județ, unde Victor Ponta a pierdut alegerile. Dincolo de scor, este o înfrângere jenantă pentru PSD tocmai în ”orașul roșu”, în care opoziția de dreapta a mai obținut doar două victorii în cei 25 de ani de democrație. Este posibilă înlocuirea de la șefia organizației municipale a viceprimarului Florin Popa, care a dezamăgit deși avusese și sprijinul primarului Marius Stan, trecut de la PNL la UNPR. În patria baronului Oprișan, județul Vrancea, situația este ca la Galați. Este în continuare ”județ roșu”, pentru că Ponta a câștigat cu 53,77%, dar în municipiul Focşani a câștigat Iohannis, cu aproape 55% . Pierderea prezidențialelor la Focșani nu a fost o surpriză pentru liderul PSD Vrancea, Marian Oprișan, pentru că premierul pierduse și la primul tur. Atunci, Oprișan i-a luat atribuțiunile primarului Decebal Bacinshi, împărțindu-le viceprimarilor. Bacinschi a fost pedepsit de Oprișan deoarece nu și-a făcut treaba ca primar al Focșaniului pentru obținerea mai multor voturi pentru Ponta, dar Bacinschi nu avea și o responsabilitate politică, pentru că, fiind lipsit de inițiativă, nu el este președinte al municipalei PSD.

„Ilie Sârbu nu a fost în stare de nimic“

Liderii organizațiilor PSD din Transilvania și Banat nu par capabili să își revină după șocul alegerilor de duminică. ”Dezamăgirea este cu atât mai mare cu cât noi, la Arad, ne-am menținut în procentele noastre. Nu am câștigat bătălia cu mașina de vot pusă la cale de Falcă (primarul muncipiului reședință de județ), pentru că Aradul este un județ de dreapta. Dacă ne aducem aminte, Aradul a fost singurul județ în care a câștigat Emil Constantinescu în alegerile prezidențiale din 1992. Însă am rezistat cum am putut. Însă nu știu ce s-a întâmplat în Sud și în Moldova”, a spus unul dintre liderii PSD. De asemenea, în Timiș, tot mai multe voci din interiorul partidului cer demisia senatorului Ilie Sârbu. ”Tata-socru (n.r. – Ilie Sârbu este socrul premierului Victor Ponta) nu a reușit să câștige alegerile în condițiile în care PDL era spulberat acum doi ani de USL. Ce pretenții să mai aibă cineva de la un primar de comună care a pierdut la scor, câtă vreme Ilie Sârbu nu a fost în stare de nimic?”, a spus unul dintre consilierii județeni ai PSD. La Cluj, singurii primari care au obținut scoruri bune în favoarea lui Victor Ponta au fost, în mod paradoxal, tocmai cele trei în care PSD a racolat primari ai PNL: Jichișu, Bobâlna și Sânmărtin. (Cristian Hagi, Ticu Ciubotaru, Claudiu Pădurean)

De ce a pierdut Ponta turul II al prezidențialelor

În doar câteva zile, candidatul PSD la președinție a reușit o „performanță“ unică: a pierdut circa 20 de procente. Și nu pentru că liberalul Klaus Iohannis ar fi avut, brusc, o prestație foarte convingătoare sau ar fi găsit armele potrivite pentru a-l contracara pe Victor Ponta și a-i demonta minciunile. Ci, pur și simplu, pentru că Ponta a dat dovadă, asemenea mentorului său, de aroganță maximă, făcând câteva greșeli care s-au dovedit a fi impardonabile. Atât în ochii românilor din afara granițelor, cât și în ochii românilor din țară înscriși de realizatorii de sondaje în categoria nehotărâților sau a celor care se declară scârbiți de clasa politică.

Iată, în cele ce urmează, doar cinci din greșelile majore comise de Victor Ponta între cele două tururi de scrutin:

Refuzul de a rezolva problemele din diaspora. După situațiile înregistrate în turul I la secțiile din străinătate, premierul nu doar că nu a luat măsuri concrete pentru îmbunătățirea situației (de genul adoptării unei ordonanțe de urgență prin care să fi majorat numărul de secții sau să fi prelungit programul de vot), dar a permis accentuarea bătăii de joc la adresa diasporei, prin instalarea la șefia MAE a lui Teodor Meleșcanu. Ce a făcut acesta? Mai nimic, în afară de a-i sfătui, duminică, pe românii care stăteau de ore la coadă să meargă să voteze în localități situate la aproape 400 km depărtare. Toate acestea sub privirea îngăduitoare a lui Ponta, care nu s-a sfiit să spună, în prima dezbatere televizată, că dreptul la vot este doar „o lozincă“.

Acordarea de zile libere studenților. După românii din diaspora, o altă categorie de votanți cunoscută ca nesusținând PSD este cea a studenților. Imediat după turul I, Liviu Dragnea a susținut – la Antena 3, evident – că studenții și-au „vândut viitorul pe 30 de euro“. „S-au cumpărat voturi în Regie, în Grozăvești și în campusul studențesc din Iași“, și-a continuat Dragnea pledoaria. Bineînțeles, nu au fost prezentate și dovezi în sprijinul afirmațiilor. Ulterior, Guvernul Ponta a decis să dea două zile libere studenților pentru a-i disipa din centrele universitare și a reduce, astfel, riscul unor manifestații ad-hoc.

Jignirile aduse contracandidatului și votanților. Din postura de candidat cu prima șansă, Ponta și-a permis să pluseze pe drumul deschis de colegii săi de partid (vezi doar atacurile Gabrielei Firea legate de faptul că Iohannis nu are copii și ar fi implicat în traficul de copii). „Iohannis se adresează lucrurilor, eu mă adresez oamenilor, românilor. Iohannis este un lucru, eu sunt un om, un român, şi vreau să facem o ţară pentru oameni, nu pentru lucruri“, spunea Ponta, la două zile după turul I.

Alianțele disperate. În goana după voturi, Ponta s-a repezit, imediat după turul I, să facă alianță, via UNPR, cu PRM-ul lui Corneliu Vadim Tudor. Dacă pentru votanții din Muntenia sau Moldova, gestul a contat sau nu, etnicii maghiari și liderii lor s-au simțit jigniți. Capac au pus, câteva zile mai târziu, pliantele în care Kelemen Hunor și Marko Bela deveneau, fără voie și fără știre, agenți electorali pentru Victor Ponta. Disperare a sugerat și alianța cu Dan Diaconescu, în timp ce semnarea protocolului de formare a USL 2.0 nu a făcut decât să irite (gestul l-a scos din umbră și pe Crin Antonescu).

Imnul și maneaua. Tot aroganța l-a împins pe Ponta, în dezbaterea tv în care nu a avut contracandidat, să spună că știe toate strofele imnului național. Când a fost să și probeze cele spuse, premierul s-a încurcat, ca în multe alte situații. Și tot despre un calcul greșit se poate vorbi și în ceea ce privește filmulețul-răspuns postat de Ponta după cel înregistrat la Palatul Cotroceni, în care îi dă repetat dreptate lui Traian Băsescu. Premierul și sfătuitorii săi s-au gândit, probabil, că cei care l-ar putea vota pe Klaus Iohannis se vor simți jigniți de maneaua electorală a lui Nicolae Guță. Doar că aceasta se referea la Traian Băsescu, care nu era candidat la aceste alegeri.

Cele mai citite

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Charalambous, cu o zi înaintea derby-ului FCSB – Rapid: „Jucătorii sunt înfometaţi să câştige acest titlu de campioni”

Antrenorul echipei FCSB, Elias Charalambous, a declarat că jucătorii săi sunt înfometaţi să câştige titlul de campioni în acest sezon şi că o victorie...
Ultima oră
Pe aceeași temă